ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Επιμένουν οι εξεγερμένοι

Σε κατάσταση εκκρεμότητας παραμένει η κατάσταση στην Αλβανία, μετά την εκπνοή του τελεσιγράφου που είχε ορίσει η Επιτροπή Εθνικής Σωτηρίας για την παραίτηση του Προέδρου Μπερίσα, εκκρεμότητα που δε φαίνεται να δείχνει κάποιο σημείο κατάληξης μετά την ανακοίνωση της απόφασης που πήρε η νέα σύνοδος της επιτροπής αυτής, που έγινε στο Τεπελένι χτες το μεσημέρι, από τις 13.00 - 16.00 (ώρα Ελλάδα).

Μετά το τέλος αυτής της συνόδου, ο πρόεδρος της επιτροπής, Τσεβάτ Γκότζι, διάβασε στο συγκεντρωμένο πλήθος ανακοίνωση. Η μεταφρασμένη στα ελληνικά ανακοίνωση δείχνει τα εξής:

Πρώτον, η επιτροπή δε διευκρινίζει τι θα κάνει μετά τη λήξη τελεσιγράφου που είχε επιδώσει για την παραίτηση του Προέδρου Μπερίσα.

Δεύτερον, η επιτροπή επαναλαμβάνει την υποστήριξή της προς την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπασκίμ Φίνο χωρίς τον Πρόεδρο Μπερίσα. Αυτό θα μπορούσε να ερμηνευτεί με βάση το γεγονός ότι η επιτροπή επιμένει στην παραίτηση του προέδρου. Στο σημείο αυτό, όμως, δεν τίθεται νέα προθεσμία προς τον Πρόεδρο να παραιτηθεί.

Τρίτον, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, οι υπηρεσίες ασφαλείας και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης να τεθούν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης Φίνο το ταχύτερο δυνατόν, για "χάρη της εθνικής ενότητας".

Τέταρτον, η δημιουργία ειδικής επιτροπής πλάι στο υπουργείο Οικονομικών, για την αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα.

Πέμπτο σημείο της ανακοίνωσης είναι τα αιτήματα της επιτροπής να ανακοινωθούν σε όλα τα κόμματα "από τη Δερμόση ως την Κονίσκολη". Δηλαδή, από το βορειότερο ως το νοτιότερο άκρο της Αλβανίας. Η Επιτροπή ζητά από το "φόρουμ για τη δημοκρατία" να ζητήσει από όλα τα κόμματα τη συγκρότηση ενός προεδρικού συμβουλίου.

Επίσης, γίνεται έκκληση προς τον αλβανικό λαό να υποστηρίξει αυτά τα αιτήματα.

Εκείνο που παρατηρεί κανείς από αυτήν την ανακοίνωση είναι ακριβώς το γεγονός ότι δε διευκρινίζεται πλήρως τι θα κάνει η Επιτροπή μετά το τελεσίγραφο, δηλαδή με άλλα λόγια δε διευκρινίζεται τι ακριβώς εννοούσε η Επιτροπή όταν έδινε το τελεσίγραφο παραίτησης του Μπερίσα. Σε άλλο σημείο της ίδιας ανακοίνωσης, η Επιτροπή κάνει λόγο για το θέμα της "εθνικής ενότητας". Είναι φανερό ότι πέρα των άλλων προβλημάτων, στους κόλπους της Επιτροπής έχει δημιουργηθεί κάποια ανησυχία ακόμη και όσον αφορά την ενότητα της χώρας, και δεν αποκλείεται να υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες φοβούνται ότι χωρίς να το καταλάβουν έβαλαν σε κίνηση μια διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάσπαση και διαίρεση της Αλβανίας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η πλευρά είναι αρκετά σοβαρή και φυσικά το γεγονός ότι η Επιτροπή Εθνικής Ενότητας το παρατήρησε, αφού επαληθεύει όλα όσα είχαμε γράψει για τις πολιτικές και διπλωματικές ικανότητες των εκπροσώπων της. Από την άλλη μεριά, βέβαια, αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα, διότι δείχνει ότι υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις που δε θα δίσταζαν να εκμεταλλευτούν όλες τις περιφερειακές τοπικές ή και άλλου είδους παρόμοιες αντιθέσεις που υπάρχουν στην Αλβανία για να ασκήσουν πιέσεις, καμιά φορά και καθαρά εκβιαστικές.

Εκείνο που είναι βέβαιο, είναι ότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση παραμένει σε εκκρεμότητα και η Επιτροπή Εθνικής Σωτηρίας δε φαίνεται να κάνει γνωστές τις προθέσεις της. Πού θα καταλήξει αυτό, είναι προς το παρόν πολύ δύσκολο να το πούμε, γιατί αυτή ακριβώς τη στιγμή δεν έχουμε μία ακριβή εικόνα του τι σημαίνει αναβλητική τακτική! Σημαίνει, άραγε, νέες ευκαιρίες προς την κυβέρνηση Φίνο για αποστασιοποίησή της από τον Πρόεδρο Μπερίσα, ώστε να αποκτήσει έτσι την υποστήριξη της Επιτροπής Εθνικής Σωτηρίας; Σημαίνει αναποφασιστικότητα που οφείλεται σε πολλούς παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε φθορά των δυνάμεων της Επιτροπής Εθνικής Σωτηρίας και σε αποτυχία του όλου κινήματος; Είναι πολύ δύσκολο να το πούμε αυτή τη στιγμή, το μέλλον σύντομα θα το δείξει.

Εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι, ότι στις νότιες εξεγερμένες περιοχές της Αλβανίας γίνονται πολλές διεργασίες και συζητήσεις για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που έβγαλε στην επιφάνεια η αλβανική εξέγερση.

Μηνύματα αλληλεγγύης

Πολλαπλασιάζονται τα μηνύματα και οι ανακοινώσεις αλληλεγγύης προς τον αλβανικό λαό.

Το ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και στις Κατασκευές,σε ανακοίνωσή του συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα του αλβανικού λαού και καταδικάζει την κάθε είδους ιμπεριαλιστική επέμβαση στα εσωτερικά της γειτονικής χώρας. Αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση ότι "τα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αλβανικός λαός και η ένοπλη εξέγερσή του είναι αποτέλεσμα της καπιταλιστικής παλινόρθωσης, της καταστροφής σχεδόν του συνόλου της παραγωγικής βάσης που είχαν οικοδομήσει τα τελευταία 50 χρόνια, της εκμεταλλευτικής μανίας των "σωτήρων" - των ντόπιων και ξένων καπιταλιστών - που εδώ και 5 χρόνια ληστεύουν και τον τόπο του".

"Καλούμε την κυβέρνηση και τους κάθε λογής όψιμους "φίλους" του αλβανικού λαού, να τον αφήσουν ήσυχο να βρει λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που τον απασχολούν",τονίζει το ΔΣ των Οικοδόμων. "Ο αλβανικός λαός γνώρισε και απόλαυσε για τα καλά τα δώρα που του προσέφεραν οι ηγέτες των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, καθώς επίσης και της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίοι βοήθησαν με όλα τα μέσα τις αντιδραστικές δυνάμεις να εγκαταστήσουν το αντιλαϊκό, ξενόδουλο, αστυνομοκρατικό καθεστώς του Μπερίσα". Καταλήγοντας, η ανακοίνωση αναφέρει πως ο "αλβανικός λαός δεν έχει ανάγκη από προστάτες, ξένους στρατούς και αστυνομικούς. Εχει ανάγκη από πραγματικούς φίλους, να του συμπαρασταθούν ηθικά και υλικά για να μπορέσει να επιβιώσει" και καλεί "τα παραρτήματα του Συνδικάτου και όλους τους οικοδόμους να του συμπαρασταθούν με όλα τα μέσα που διαθέτουν".

Η ΕΕ της ΕΣΑΚ "καταγγέλλει με αγανάκτηση την κυβέρνηση γιατί με διάφορα προσχήματα, υλοποιεί στην πράξη την κατεύθυνση των ιμπεριαλιστών για επέμβαση στην Αλβανία. Ηδη έλαβε την απόφαση για αποστολή "αστυνομικών δυνάμεων" στη γειτονική χώρα και είναι έτοιμη να στείλει και στρατιωτικές δυνάμεις, στα πλαίσια αποστολής πολυεθνικής δύναμης". Η ΕΕ της ΕΣΑΚ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αναλογιστεί τις τεράστιες ευθύνες που αναλαμβάνει απέναντι στον ελληνικό λαό και στους λαούς των Βαλκανίων, μιας και "μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να πυροδοτήσει γενικότερες εστίες ανάφλεξης στην περιοχή, με συνέπεια νέες τραγωδίες για τους λαούς των Βαλκανίων".

Η ΓΣΕΕ στα πλαίσια της πρωτοβουλίας που ανέλαβε για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς το δοκιμαζόμενο αλβανικό λαό άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα (αρ. λογαριασμού: 129/296137 - 71, ΕΤΕ κατάστημα Κάνιγγος). Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά φαρμακευτικού υλικού και ειδών πρώτης ανάγκης.

Το ΔΣ του ΚΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στο δεινοπαθούντα λαό της Αλβανίας και χαιρετίζει την περήφανη λαϊκή αλβανική εξέγερση. "Συνενώνουμε τη φωνή μας με τον ελληνικό λαό και την προοδευτική διανόηση, να βάλει φραγμό σε κάθε μορφή επέμβασης στην Αλβανία", τονίζεται στο ψήφισμα συμπαράστασης.

Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑκαταγγέλλει την "προετοιμαζόμενη με όποιο τρόπο επέμβαση" και τονίζει πως "οι ιμπεριαλιστές και οι γύρω από αυτούς τρέμουν τον ένοπλο ξεσηκωμό του λαού και κάνουν ό,τι μπορούν να τον βάλουν στο χέρι". Καταλήγοντας, "καλεί όλους τους συνταξιούχους παρά τη φτώχεια τους να συμβάλουν στην ανθρωπιστική βοήθεια του βαθιά δοκιμαζόμενου Αλβανικού λαού".

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) "καλεί όλες τις γυναίκες της χώρας μας να συμπαρασταθούν έμπρακτα στις Αλβανίδες γυναίκες και στις οικογένειές τους, αποστέλλοντας μέσω της ΕΕΔΥΕ και τις τοπικές Επιτροπές Ειρήνης, τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης".

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αγρινίου συμπαραστέκεται στον εξεγερμένο λαό της Αλβανίας "που αγωνίζεται όχι μόνο ενάντια στο καθεστώς του Μπερίσα και τις "πυραμίδες", αλλά και ενάντια στην ιμπεριαλιστική τάξη με τις "πυραμίδες" της". Επίσης, καλεί "την Ελληνική κυβέρνηση να αντιδράσει στην όποια ξένη επέμβαση που επιχειρούν οι Αμερικανοί - το ΝΑΤΟ - η Ευρωπαϊκή Ενωση - ΟΑΣΕ και να αφήσουν τον αλβανικό λαό να αποφασίσει μόνος του ποια λύση θα ακολουθήσει".

Με ψήφισμά τους, το 20ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο των Αντιπροσώπων των Σωματείων μελών του Παλλεσβιακού Εργατ/κού Κέντρου εκφράζει την αλληλεγγύη του και τονίζει: "συντασσόμαστε με τον εξεγερμένο λαό της Αλβανίας. Καλούμε την κυβέρνηση να πάψει να στηρίξει το διεφθαρμένο καθεστώς του Μπερίσα". Απαιτούν επίσης "με δημοκρατικό και ομαλό τρόπο να βρει την ηρεμία της η Αλβανία, χωρίς καμία πολιτική και στρατιωτική παρέμβαση".

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κομοτηνής,με ψήφισμά του εκφράζει και αυτό "τη συμπαράσταση στον Αλβανικό λαό που αγωνίζεται για δημοκρατικές ελευθερίες. Πιστεύει ότι ο Αλβανικός λαός είναι ικανός και πρέπει να αφεθεί μόνος του να κανονίσει τα του οίκου του".

Η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη άρχισαν να συγκεντρώνουν τρόφιμα και φάρμακα για τον εξεγερμένο λαό της Αλβανίας.

Η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου "κάνει έκκληση στους Ηρακλειώτες, που και άλλες φορές έχουν εκδηλώσει τη συμπαράστασή τους σε λαούς που αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τις επεμβάσεις του, να συμπαρασταθούν στον αγωνιζόμενο λαό της Αλβανίας".

Η Επιτροπή Ειρήνης Ικαρίας ανησυχεί για την επικίνδυνη κατάσταση στη γειτονική Αλβανία, καθώς και για τις εξελίξεις γενικά στην περιοχή. Καλεί τον Ικαριώτικο λαό να "εκφράσει την αλληλεγγύη του στο λαό της Αλβανίας και να αγωνιστούμε όλοι για να αποτελέσουμε και με τους άλλους λαούς των Βαλκανίων την Κιβωτό της Ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή".

Η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Υμηττού της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ),ύστερα από συνεδρίασή της "χαιρετίζει τον εξεγερμένο αλβανικό λαό". Παράλληλα "καταδικάζει κάθε προσπάθεια από τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της γειτονικής χώρας με στρατιωτική και άλλου είδους επέμβαση".

Η Ενωτική Κίνηση Ειρήνης Αλίμου κάνει έκκληση στους πολίτες του δήμου να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια σε φάρμακα και τρόφιμα, για να σταλθούν στο φίλο γειτονικό λαό της Αλβανίας. Επίσης κάνει έκκληση στους διευθυντές των σχολείων του δήμου να συστήσουν και αυτοί στους μαθητές τους να συμβάλλουν, προσφέροντας έστω ένα κουτί γάλα ή μια κονσέρβα για τα παιδιά της Αλβανίας.

Με ψήφισμά τους οι καθηγητές της 4ης ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα του αλβανικού λαού και απαιτούν: "Οι ξένες δυνάμεις, που ζητούν ευκαιρία για γενικότερη ανάφλεξη στα Βαλκάνια, να αφήσουν ήσυχο τον αλβανικό λαό, να λύσει τα προβλήματά του. Κανένας ξένος στρατιώτης, κανένα ξένο εκστρατευτικό σώμα για διατήρηση της "ειρήνης" στην περιοχή. Οι λαοί ξέρουν και μπορούν να βρουν λύσεις μόνοι στα προβλήματά τους".

Εκλογές με συμμετοχή όλων των κομμάτων

Συνέντευξη με τον Νίκο Κρέκο εκπρόσωπο της Επιτροπής Σωτηρίας του λαού της Κορυτσάς

ΚΟΡΥΤΣΑ.-

Τον Νίκο Κρέκο συνάντησαν οι απεσταλμένοι του "Ρ", εκπρόσωπο της Επιτροπής Σωτηρίας της Κορυτσάς, της πόλης που τελευταία πήρε μέρος στην εξέγερση. Η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, αλλά και τη γενεσιουργό αιτία της.

- Ν. Κρέκο: Η πολιτική Μπερίσα και τα προβλήματα δημιούργησαν αυτή την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Αλβανία.

- Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει από αυτή την κατάσταση η Κορυτσά;

-Η Κορυτσά πέρασε πιο εύκολα αυτή την κατάσταση και δεν αντιμετώπισε πολλά προβλήματα. Εδώ υπήρχε ένας φόβος για το αύριο, γι' αυτό και στην αρχή έγιναν κάποιες κλοπές. Τώρα η κατάσταση είναι καλύτερη. Δημιουργήθηκε Επιτροπή από τους εξεγερμένους, για να προστατευτεί η πόλη, η οποία κάνει περιπολίες και βοηθά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος. - Τι ζητάτε;

- Οπωσδήποτε να φύγει ο Μπερίσα, η παραίτησή του θα βοηθούσε να βρεθεί μια λύση για το αύριο.

- Ποιος θα θέλατε να κυβερνήσει; Βλέπετε κάποιον ή κάποια πολιτική δύναμη να μπορεί;

- Μπορεί να βγει κάποιος άλλος και μια καινούρια κυβέρνηση στις εκλογές. Οποιος είναι πιο καλός πρέπει να βγει, αλλά δεν ξέρουμε ποιος είναι πιο καλός.

- Στις εκλογές που θα γίνουν, νομίζετε ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής και στο ΚΚ Αλβανίας, που με νόμο ο Μπερίσα είχε κηρύξει παράνομο;

- Οι εκλογές δεν πρέπει να γίνουν όπως με τον Μπερίσα. Αυτή η κυβέρνηση που έγινε τώρα, δεν μπορεί να εφαρμόσει αυτό το νόμο. Εμείς θέλουμε ελεύθερες εκλογές με συμμετοχή όλων των κομμάτων.

- Ποια είναι η γνώμη σας, σχετικά με όσα συζητούνται για την παρουσία στρατιωτικής πολυεθνικής δύναμης στη χώρα σας;

- Στα προβλήματά μας, πρέπει να δώσουμε λύση μόνοι μας και όχι να έρθουν οι ξένοι.

"Δε θέλουμε ξένες δυνάμεις εδώ"

Συνέντευξη με τον Ισούφ Τσεπάνι, αντιπρόεδρο της Επιτροπής Σωτηρίας του Λαού του Αργυρόκαστρου

ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ.-

Ο Ισούφ Τσεπάνι μέχρι το 1992 ήταν διοικητής ταξιαρχίας τεθωρακισμένων. Σήμερα είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής Σωτηρίας του Λαού της πόλης του Αργυρόκαστρου. Οι απεσταλμένοι του "Ρ" τον συνάντησαν και συζήτησαν μαζί του για την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη του, αλλά και σε ολόκληρη την Αλβανία. Η συνέντευξη έγινε πριν διαμορφωθεί το συντονιστικό όργανο των εξεγερμένων και άρα πολύ πριν από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Το κίνημα αυτό, μας λέει ο Ι. Τσεπάνι, γεννήθηκε σαν αποτέλεσμα της όξυνσης των σχέσεων του λαού με την κυβέρνηση. Αίτιος αυτής της κατάστασης ήταν η κυβέρνηση. Το κίνημα άρχισε από το λαό και εμείς ενωθήκαμε με το λαό.

Η δημιουργηθείσα κατάσταση απαίτησε και τη σύσταση ενός οργάνου. Ο λαός, λοιπόν, μαζεύτηκε και ανέδειξε στην πόλη μας 15μελή Επιτροπή Δημόσιας Σωτηρίας, που δεν έχει καμία σχέση με ανάμειξη των κομμάτων. Καθήκον της Επιτροπής είναι να προστατέψει την πόλη και τους κατοίκους από διάφορες απειλές, όπως κακοποιά στοιχεία, κλοπές κλπ. Εχουν ήδη ληφθεί αρκετά μέτρα για την εξομάλυνση της κατάστασης, ενώ παράλληλα με τις προσπάθειες που γίνονται για την περιφρούρηση, γίνονται σοβαρά βήματα για την εξομάλυνση της ζωής, τη λειτουργία διαφόρων κρατικών οργανισμών, εργοστασίων, μαγαζιών... και έχουμε αποτελέσματα.

- Οι συζητήσεις που έχει ο Σαλί Μπερίσα με τα κόμματα σας βρίσκουν σύμφωνους;

- Εμείς χαιρετίσαμε τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης των κομμάτων, χαιρετίσαμε επίσης και τη δημιουργία νέας κυβέρνησης. Ομως, επιμένουμε στα συγκεκριμένα αιτήματά μας που είναι: α) Παραίτηση Μπερίσα. β) Δημιουργία ενός Προεδρικού Συμβούλου μέχρι την εκλογή νέου Προέδρου. γ) Ανόθευτες, τίμιες, δημοκρατικές εκλογές.

- Συζητείται ότι, στην περίπτωση που τα πράγματα πάρουν κάποιες διαστάσεις, μπορεί να χρειαστεί να έρθει πολυεθνική, στρατιωτική δύναμη στην Αλβανία. Πώς θα το βλέπατε εσείς;

- Δε θεωρούμε απαραίτητο τον ερχομό ξένων δυνάμεων εδώ. Ελπίζουμε ότι η κρίση θα λυθεί γρήγορα και θα μπορέσουμε να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Εμείς δε θέλουμε ξένες δυνάμεις εδώ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στη λογική των επεμβάσεων

Η Αθήνα συνειδητοποιεί, καθυστερημένα, πως το αλβανικό "παιχνίδι", στο οποίο έσπευσε να πάρει μέρος ως "νεόπλουτη", είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και επικίνδυνο.

Για να κατανοήσει η ελληνική κυβέρνηση την πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην Αλβανία, χρειάστηκε μια άσκοπη - όπως αποδείχτηκε - επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτη στον αλβανικό νότο. Μια επίσκεψη που έδωσε λαβές για εμπλοκή της Ελλάδας στις εσωτερικές υποθέσεις της Αλβανίας.

Η επίσκεψη Κρανιδιώτη στις εξεγερμένες περιοχές του αλβανικού νότου, όπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, είχε στόχο την αφομοίωση των εξεγερμένων με τη ρυμούλκησή τους στις πολιτικές διαβουλεύσεις και την αποδυνάμωσή τους με τη διαμόρφωση διαύλων επικοινωνίας μεταξύ της κυβέρνησης Φίνο και των επιτροπών των εξεγερμένων. Ωστόσο, ο Μπασκίμ Φίνο, σε αυτή τουλάχιστον τη φάση, ενώ είχε συμφωνήσει να συναντήσει τον Ελληνα υφυπουργό, ματαίωσε την επίσκεψή του στο Αργυρόκαστρο, υποκύπτοντας, από τη μια, στις πιέσεις του Δημοκρατικού Κόμματος και του Σαλί Μπερίσα και από την άλλη στον πειρασμό να απομονώσει τους εξεγερμένους. Ο Αλβανός πρωθυπουργός, μάλιστα, χτες έσπευσε να υιοθετήσει τις αιτιάσεις που πρόβαλε το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών, όταν υπέβαλε διάβημα διαμαρτυρίας για την επίσκεψη Κρανιδιώτη.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να εμφανιστεί η Αθήνα να συνομιλεί με τις επιτροπές των εξεγερμένων, όχι όμως και με κάποια θεσμοθετημένη αρχή του αλβανικού κράτους, πέρα βέβαια από τις αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τις οποίες συνομίλησε κατά την επίσκεψή του ο Γ. Κρανιδιώτης.

Το αποτέλεσμα αυτό σπεύδουν να το αξιοποιήσουν πολλοί παράγοντες που εμπλέκονται στις εξελίξεις.

Κατ' αρχήν το κόμμα του Σ. Μπερίσα σπεύδει να υπογραμμίσει την παρουσία του στην πολιτική σκηνή και τη δυσφορία του για τις προσπάθειες "νομιμοποίησης" των επιτροπών των εξεγερμένων. Κατά δεύτερο λόγο, άλλες εξωβαλκανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν την άστοχη και άκομψη ελληνική κίνηση, για να αποκλείσουν την Ελλάδα από το παιχνίδι που στήνουν στην περιοχή, προβάλλοντας το ειδικό ενδιαφέρον της Αθήνας για τη Νότιο Αλβανία, αφήνοντας με τον τρόπο αυτό υπονοούμενα για τις ελληνικές επιδιώξεις στις μειονοτικές περιοχές.

Ουδέποτε ζήτησαν...

Προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση που διαμορφώνεται, η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε, με δήλωση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, να "στρογγυλέψει" τη θέση της. Ο Ελληνας πρωθυπουργός, "ξεχνώντας" πως μόλις πριν λίγες μέρες ο υφυπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει πως η απομάκρυνση του Σ. Μπερίσα μπορεί να διευκολύνει την προσπάθεια για πολιτική λύση, υποστήριξε χτες πως η Ελλάδα ουδέποτε ζήτησε την παραίτηση Μπερίσα και πως δεν αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις αυτής της χώρας.

Επίσης, σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλβανό πρωθυπουργό Μπ. Φίνο. Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, "η συζήτηση υπήρξε ιδιαίτερα φιλική και οι δύο συμφώνησαν ότι η μικρή διπλωματική παρεξήγηση που δημιουργήθηκε θεωρείται και από τις δύο πλευρές ότι έχει λήξει".

Συστρατεύονται με τις δυνάμεις του ιμπεριαλισμού

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Η δήλωση του Κ. Σημίτη, ότι η λύση στην Αλβανία θα δοθεί και από τον Μπερίσα, επιβεβαιώνει την εκτίμηση του ΚΚΕ πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συστρατεύεται με όλες τις δυνάμεις του ιμπεριαλισμού, που παίζουν το "χαρτί" Μπερίσα, προκειμένου να επιβάλουν στην Αλβανία αντιλαϊκές εξελίξεις.

Αποτελεί υποκρισία ο ισχυρισμός των κυβερνήσεων Ελλάδας και Αλβανίας, καθώς και της ΕΕ, πως επιδιώκουν πολιτική λύση, σε αντίθεση με τον εξεγερμένο αλβανικό λαό που δήθεν επιδιώκει τον εμφύλιο και όχι πολιτική λύση. Πολιτική λύση επιδιώκουν και οι δύο πλευρές. Η ουσιώδης διαφορά βρίσκεται στο γεγονός ότι οι επιδιωκόμενες λύσεις κινούνται σε διαφορετικούς δρόμους. Ακόμη μεγαλύτερη υποκρισία αποτελούν οι τοποθετήσεις περί πολιτικής λύσης, όταν κραδαίνουν τα όπλα της στρατιωτικής επέμβασης, απειλώντας, εκβιάζοντας και προσπαθώντας να διασπάσουν και να τρομοκρατήσουν τους εξεγερμένους Αλβανούς.

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να πάρει αποστάσεις απ' όσους υποστηρίζουν την παραμονή Μπερίσα, πολύ περισσότερο που η Ελλάδα είναι χώρα γειτονική με την Αλβανία. Σε διαφορετική περίπτωση ενοχοποιείται άμεσα.

Το αίτημα στο υπουργείο Αμυνας

Εφθασε και επίσημα στην Αθήνα, με τη μορφή επιστολής του υπουργού Αμυνας της Αλβανίας προς το ελληνικό υπουργείο Αμυνας, το αίτημα της αλβανικής κυβέρνησης για την παροχή βοήθειας και υποστήριξης της Ελλάδας για την ανασυγκρότηση του αλβανικού στρατού. Η απάντηση - όπως είχε προαναγγελθεί - θα είναι θετική και θα αφορά, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, την παροχή βοήθειας στον τομέα της διοικητικής μέριμνας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χτες, απαντώντας σχετικά, είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει στην Αλβανία μία κατάσταση ουσιαστικής απουσίας στρατού και ότι πρέπει να συγκροτηθούν αυτές οι δομές.

Αποστολή:

Θανάσης ΠΑΠΑΡΗΓΑΣ

Αννα ΜΠΑΛΗ

Ελισσαίος ΒΑΓΕΝΑΣ

Φωτογραφίες: Μανώλης

ΠΑΚΙΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ