ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2016
Δείχνει ότι κύρια επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η κερδοφορία του κεφαλαίου

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση του προσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής

Ολοκληρώθηκε χτες η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής επί του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2016, το οποίο συμπεριλαμβάνει νέα αντιλαϊκά μέτρα ύψους 6,4 δισ. ευρώ, προαναγγέλλοντας ότι και το περιεχόμενο του πρώτου Κρατικού Προϋπολογισμού της «κυβέρνησης της Αριστεράς» θα θυσιάζει παραπέρα τις στοιχειώδεις ανάγκες του λαού, για να εξασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, αναφερόμενος σε πτυχές του προσχεδίου, επισήμανε μιλώντας στην Επιτροπή ότι «όλα προσαρμόζονται στις ανάγκες του κεφαλαίου. Κεντρική σας επιδίωξη η ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας, η προσέλκυση επενδύσεων, η επανεκκίνηση της οικονομίας και δεν το κρύβετε, άλλωστε, συνεχίζοντας να ματώνετε το λαό».

Επισημαίνοντας ενδεικτικά ορισμένα χαρακτηριστικά σημεία του προσχεδίου του προϋπολογισμού που υπηρετούν αυτήν την «κεντρική επιδίωξη» της κυβέρνησης, ο Σ. Βαρδαλής αναφέρθηκε στα εξής:

-- Στην «εξοικονόμηση της τάξης 0,50% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση από το Ασφαλιστικό», που συντρίβει ό,τι έχει απομείνει από τα κοινωνικο-ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

- Στην εξασφάλιση της κεφαλαιακής επάρκειας, ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος μέσω της επιτυχούς ανακεφαλαιοποίησης. Την υλοποίηση δομικών μεταρρυθμίσεων, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας. Τον επανασχεδιασμό των αποκρατικοποιήσεων. Τις θεσμικές αλλαγές στο δημόσιο τομέα, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, για δημόσιο τομέα στην υπηρεσία του κεφαλαίου, τσακίζοντας τους εργαζόμενους σ' αυτόν.

-- Στην καρατόμηση των κοινωνικών δαπανών και τη διόγκωση των αντιλαϊκών φόρων. Στα 2 δισ. ευρώ φτάνουν το 2015 οι περικοπές κρατικών κονδυλίων. Το 1,27 δισ. ευρώ θα κοπεί από την Κοινωνική Ασφάλιση και 105 εκατ. ευρώ από την περικοπή του επιδόματος θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών. Τα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα φτάνουν τα 4,35 δισ. ευρώ τη διετία 2015 - 2016. Προβλέπονται, μεταξύ άλλων, έσοδα 22 εκατ. από την επαναφορά του μέτρου που αφορά την πληρωμή των 5 ευρώ για εξέταση στα νοσοκομεία.

- Στην αύξηση της ανεργίας τη διετία 2015 - 2016, η οποία σε κάθε περίπτωση θα παραμένει σε υψηλά επίπεδα και τα επόμενα χρόνια, ακόμη κι αν μπει η οικονομία σε τροχιά αναιμικής ανάπτυξης. «Οι όποιες θέσεις εργασίας δημιουργηθούν, ιδιαίτερα σε κλάδους που έχουν επιλεγεί από το κεφάλαιο για κερδοφόρες επενδύσεις, δε θα έχουν καμία σχέση με την πλήρη και σταθερή δουλειά», σημείωσε, αλλά με τη σύγχρονη δουλεία.

«Το εργατικό κίνημα», υπογράμμισε, «δεν μπορεί να εγκλωβιστεί σε δήθεν κοινούς στόχους με το κεφάλαιο. Εχει ανάγκη διεκδίκησης ενός ολοκληρωμένου πλαισίου στόχων και διεκδικήσεων, στον αντίποδα των συμφερόντων του κεφαλαίου, των κυβερνήσεών του στην Ελλάδα και συνολικότερα της πολιτικής της ΕΕ. Ενα πλαίσιο που θα αμφισβητεί στην πράξη τη θυσία των εργατικών δικαιωμάτων στο βωμό της καπιταλιστικής ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας. Ενα τέτοιο πλαίσιο θα προωθείται πιο αποφασιστικά όσο θ' αλλάζει ο συσχετισμός δυνάμεων στο πολιτικό επίπεδο, αλλά και στο συνδικαλιστικό, σε βάρος των αστικών πολιτικών κομμάτων, να προωθήσει την αντικαπιταλιστική συμμαχία ανάμεσα στην εργατική τάξη και στα μεσαία στρώματα, με στόχο τη λαϊκή εξουσία».

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ
Βλέπουν «ψητό» στο Ιράν και... βιάζονται!

«Θετικές προοπτικές» στη σύναψη εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων με το Ιράν διέκριναν οι συμμετέχοντες σε σχετική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, χτες στο ΕΒΕΑ, μεταξύ των οποίων ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Μάρδας, ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Γ. Τσίπρας, ο πρέσβης του Ιράν στην Αθήνα, Μπ. Μπεχρούζ, αλλά και πλήθος Ελλήνων επιχειρηματιών, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, οι οποίοι προφανώς... μυρίζονται «ψητό».

Ο Δ. Μάρδας, κατά την ομιλία του, αναφέρθηκε στα «τεράστια περιθώρια ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, αλλά και συγκεκριμένα των ελληνικών εξαγωγών προς το Ιράν, παρά το γεγονός ότι σήμερα παραμένουν περιορισμένες», κάνοντας λόγο ακόμη και για «σχεδόν διπλασιασμό τους ως το τέλος του 2015, σε σχέση με πέρυσι». Συνέχισε προαναγγέλλοντας τη διοργάνωση επιχειρηματικής αποστολής στο Ιράν εντός του προσεχούς Νοέμβρη, υπό τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, ενώ θα ακολουθήσει επίσημη επίσκεψη στη χώρα του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα. Χαρακτήρισε, επίσης, την αναβάθμιση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών ως «άμεση προτεραιότητα της ελληνικής οικονομικής διπλωματίας», αφού, όπως είπε, έτσι «θα ανοίξουν νέοι ορίζοντες στον εμπορικό, τον κατασκευαστικό, τον τουριστικό, αλλά και στο νευραλγικό τομέα της Ενέργειας».

Ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Γ. Τσίπρας, έκανε λόγο περί «διαφοροποίησης των διεθνών οικονομικών και πολιτικών σχέσεων της Ελλάδας, με πολλαπλασιασμό των σημείων διεθνούς αναφοράς και απεύθυνσης, παράλληλα με τα παραδοσιακά στηρίγματα της χώρας μας, καθώς και την ενίσχυση δημόσιων και μικτών δομών υποστήριξης της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, στα πλαίσια άσκησης της οικονομικής διπλωματίας της χώρας»...

Ο αντιπρόεδρος του Τμήματος Ιράν του ΕΒΕΑ, Π. Κουδούνης, επισήμανε πως η βελτίωση στις σχέσεις του Ιράν με την Ευρώπη και την Αμερική «δημιουργεί νέες επιχειρηματικές δυνατότητες για εκείνους που είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν χρόνο και χρήμα σε μια αγορά 80 εκατομμυρίων ανθρώπων που έως σήμερα ήταν ανεκμετάλλευτη». Πρόσθεσε, ωστόσο, πως «θα πρέπει να βιαστούμε», μιας και «ήδη Γάλλοι, Σουηδοί, Αυστριακοί, Γερμανοί και Πολωνοί έχουν διοργανώσει επιχειρηματικές αποστολές στο Ιράν, ενώ η Τουρκία είναι για την ώρα ο μεγάλος κερδισμένος».

Στην εκδήλωση μίλησαν και εκπρόσωποι ιρανικών επιχειρήσεων, με τον Μ. Μοναμπάτι, συνεργάτη της «Euroconsultants-Iran», να κάνει λόγο περί «κατασκευαστικού οργασμού» στον οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή το Ιράν, με οκτώ επεκτάσεις πόλεων που προσφέρουν «τεράστια ευκαιρία για τις ελληνικές εταιρείες στον κλάδο των δομικών υλικών και ειδικά στους κλάδους των ανελκυστήρων, των κουφωμάτων pvc και αλουμινίου».

Τέλος, ο πρόεδρος της εταιρείας «Chemical Ways», Μ. Ρ. Γκασεμιάν, αναφερόμενος ειδικά στον κλάδο των πετροχημικών, υπενθύμισε ότι το 2012 το Ιράν ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγέας από τις χώρες - μέλη του ΟΠΕΚ, ενώ πλέον η χώρα βρίσκεται σε διαδικασία σημαντικών επενδύσεων στον κλάδο, ύψους 500 δισ. δολ. στον πετρελαϊκό τομέα πριν το 2025.

«Ψάχνονται» συνολικότερα για τη στήριξη των κατασκευαστικών μονοπωλίων

Την ίδια ώρα, πέρα από το Ιράν και τον «κατασκευαστικό οργασμό» του, η συγκυβέρνηση ψάχνει τρόπο ν' ανοίξει κι άλλες αγορές του εξωτερικού για ντόπια λιμνάζοντα κεφάλαια του κατασκευαστικού κλάδου. Σε αυτή τη βάση, χτες, στο υπουργείο Εξωτερικών, πραγματοποιήθηκε «ευρεία σύσκεψη» με εκπροσώπους όλων των φορέων του κατασκευαστικού κλάδου, με τους οποίους ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Μάρδας, συζήτησε «τις δυνατότητες συνδρομής» του ΥΠΕΞ στην «παρουσία» των ελληνικών κατασκευαστικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό και γενικότερα τη «στήριξη της εξωστρέφειάς» τους από τη Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου.

Παραπέρα, σύμφωνα πάντα με τα επισήμως ανακοινωθέντα, στη συνάντηση συζητήθηκε «η ανάγκη επισήμανσης των αγορών - στόχων για τις ελληνικές κατασκευαστικές, οι δυνατότητες δραστηριοποίησής τους στην Αφρική και η καταγραφή των ενδεχόμενων αναγκών τους στις χώρες που ήδη δραστηριοποιούνται».

Ο υφυπουργός τόνισε ότι «πρόθεση του ΥΠΕΞ είναι η συνδρομή στην επίλυση τυχόν προβλημάτων που ανακύπτουν από την επιτόπια νομοθεσία ή πρακτικές, η διευκόλυνση της παρουσίασης των ελληνικών εταιρειών σε κρατικούς φορείς του εξωτερικού και η παροχή πληροφοριών από τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (σ.σ. των κατά τόπους πρεσβειών) για τις τάσεις της αγοράς, το ρυθμιστικό πλαίσιο, τις επενδυτικές ευκαιρίες και την πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία».

ΕΠΑΦΕΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΣΟΦΙΑ
Στη «γραμμή» ΗΠΑ για τα Ενεργειακά

Στη γραμμή συνεργασίας με τα αζέρικα μονοπώλια κινείται σταθερά η κυβέρνηση, σε συντονισμό με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ για την ευρύτερη περιοχή, που αποκλείουν οποιαδήποτε διασύνδεση με αντίστοιχα ρωσικά κεφάλαια, ειδικά στον τομέα της Ενέργειας. Σε αυτή τη βάση, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Δ. Μάρδας, συναντήθηκε χτες στο υπουργείο με τον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα, Ρ. Μουσταφάγιεφ.

Οπως ανακοινώθηκε, «η συζήτηση μεταξύ των δύο ανδρών, η οποία διεξήχθη σε άριστο κλίμα, επικεντρώθηκε σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην περαιτέρω διεύρυνση και ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της ΔΕΠΑ θα βρίσκονταν χτες στη Σόφια, για συζητήσεις σχετικά με την οριστικοποίηση της συμφωνίας κατασκευής του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB (ο οποίος θα συνδέεται με τον αγωγό ΤΑΡ που θα μεταφέρει αζέρικο αέριο) και της κατασκευής του από την κρατική βουλγαρική εταιρεία και την ιταλική «Edison». Η επίσκεψη ήρθε σε συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποίησε την περασμένη βδομάδα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, με τη Βουλγάρα ομόλογό του, Τεμενούζκα Πέτκοβα, παρουσία του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου για ενεργειακά ζητήματα, Α. Χοκστάιν.

Η βουλγαρική πλευρά επιθυμεί την τροφοδοσία του αγωγού με όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου, ενώ και ο Π. Σκουρλέτης έχει εκφράσει την «αγωνία» του για την οικονομική βιωσιμότητα του έργου, η οποία, σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του, θα διασφαλιστεί με την εξασφάλιση συμβολαίων προμήθειας πριν την έναρξη κατασκευής του αγωγού. Οπως έχει διαρρεύσει τις τελευταίες μέρες, εταιρείες από τις ΗΠΑ και το Κατάρ επιθυμούν να προμηθεύουν με φορτία υγροποιημένου αερίου τον τερματικό σταθμό LNG που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην Αλεξανδρούπολη, απ' όπου στη συνέχεια θα προωθούνται στο νέο ελληνοβουλγαρικό αγωγό.

Να σημειωθεί ότι οι παραπάνω συναντήσεις σε Αθήνα και Σόφια γίνονται μόλις μία μέρα μετά την επίσκεψη στην Αθήνα της βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιας για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ και τις επαφές της με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά.

Η Β. Νούλαντ, δίνοντας το περιεχόμενο των επαφών της με τους κυβερνητικούς παράγοντες, έλεγε προχτές ότι, μεταξύ άλλων, μίλησαν και «για την ενεργειακή ασφάλεια και τον αγωγό TAP», ο οποίος θα μεταφέρει αζέρικο αέριο. Πρόσθεσε: «Είμαστε πολύ αισιόδοξοι, πολύ ενθουσιώδεις, σχετικά με το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια», την οποία ασφάλεια οι ΗΠΑ την ερμηνεύουν ως απεξάρτηση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας από το ρωσικό καύσιμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ