Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΑΦΕΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΣΟΦΙΑ
Στη «γραμμή» ΗΠΑ για τα Ενεργειακά

Στη γραμμή συνεργασίας με τα αζέρικα μονοπώλια κινείται σταθερά η κυβέρνηση, σε συντονισμό με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ για την ευρύτερη περιοχή, που αποκλείουν οποιαδήποτε διασύνδεση με αντίστοιχα ρωσικά κεφάλαια, ειδικά στον τομέα της Ενέργειας. Σε αυτή τη βάση, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Δ. Μάρδας, συναντήθηκε χτες στο υπουργείο με τον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα, Ρ. Μουσταφάγιεφ.

Οπως ανακοινώθηκε, «η συζήτηση μεταξύ των δύο ανδρών, η οποία διεξήχθη σε άριστο κλίμα, επικεντρώθηκε σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην περαιτέρω διεύρυνση και ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της ΔΕΠΑ θα βρίσκονταν χτες στη Σόφια, για συζητήσεις σχετικά με την οριστικοποίηση της συμφωνίας κατασκευής του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB (ο οποίος θα συνδέεται με τον αγωγό ΤΑΡ που θα μεταφέρει αζέρικο αέριο) και της κατασκευής του από την κρατική βουλγαρική εταιρεία και την ιταλική «Edison». Η επίσκεψη ήρθε σε συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποίησε την περασμένη βδομάδα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, με τη Βουλγάρα ομόλογό του, Τεμενούζκα Πέτκοβα, παρουσία του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου για ενεργειακά ζητήματα, Α. Χοκστάιν.

Η βουλγαρική πλευρά επιθυμεί την τροφοδοσία του αγωγού με όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου, ενώ και ο Π. Σκουρλέτης έχει εκφράσει την «αγωνία» του για την οικονομική βιωσιμότητα του έργου, η οποία, σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του, θα διασφαλιστεί με την εξασφάλιση συμβολαίων προμήθειας πριν την έναρξη κατασκευής του αγωγού. Οπως έχει διαρρεύσει τις τελευταίες μέρες, εταιρείες από τις ΗΠΑ και το Κατάρ επιθυμούν να προμηθεύουν με φορτία υγροποιημένου αερίου τον τερματικό σταθμό LNG που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην Αλεξανδρούπολη, απ' όπου στη συνέχεια θα προωθούνται στο νέο ελληνοβουλγαρικό αγωγό.

Να σημειωθεί ότι οι παραπάνω συναντήσεις σε Αθήνα και Σόφια γίνονται μόλις μία μέρα μετά την επίσκεψη στην Αθήνα της βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιας για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ και τις επαφές της με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά.

Η Β. Νούλαντ, δίνοντας το περιεχόμενο των επαφών της με τους κυβερνητικούς παράγοντες, έλεγε προχτές ότι, μεταξύ άλλων, μίλησαν και «για την ενεργειακή ασφάλεια και τον αγωγό TAP», ο οποίος θα μεταφέρει αζέρικο αέριο. Πρόσθεσε: «Είμαστε πολύ αισιόδοξοι, πολύ ενθουσιώδεις, σχετικά με το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια», την οποία ασφάλεια οι ΗΠΑ την ερμηνεύουν ως απεξάρτηση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας από το ρωσικό καύσιμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ