Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΡΩΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΠΑΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΝΑΖΙ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ
Βαδίζοντας στα χνάρια των αγώνων

Ιστορικός περίπατος από την ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ σε μέρη συνδεδεμένα με τους αγώνες του λαού της περιοχής, με μπροστάρη το ΚΚΕ και το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, ενάντια στους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές

Η διασταύρωση των οδών 2ας Νοεμβρίου με Παγασών
Η διασταύρωση των οδών 2ας Νοεμβρίου με Παγασών
Με την ευκαιρία της επετείου της Απελευθέρωσης της πόλης στις 19/10/44 από δυνάμεις του 54ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, η ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ, μαζί με τις Οργανώσεις της ΚΝΕ και το Διοικητικό Συμβούλιο του Παραρτήματος Μαγνησίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, οργάνωσαν, την Κυριακή 18/10, ιστορικό περίπατο στα χνάρια των αγώνων του λαού της περιοχής ενάντια στη φασιστική - ναζιστική κατοχή.

Οι δεκάδες νέοι άνθρωποι που μαζί με μεγαλύτερους στην ηλικία πήραν μέρος στην εκδήλωση, άκουσαν πολλά για τη δράση του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ στις περιόδους 1941-1944 και 1946-1949. Εμαθαν για τους ηρωικούς αγώνες και τις μεγάλες θυσίες των κομμουνιστών και των άλλων αγωνιστών του βολιώτικου λαού.

Οι συμμετέχοντες στον ιστορικό περίπατο έκαναν στάσεις, κατά σειρά:

-- Στη διασταύρωση των οδών Παγασών και Παπαδιαμάντη. Εκεί, στην περίοδο της Κατοχής, ήταν οι καπναποθήκες «Ιωσαφάτ», που χρησιμοποιήθηκαν από τους Ιταλούς ως φυλακές για μελλοθανάτους και καταδικασμένους από ιταλικά στρατοδικεία για αντιστασιακή δράση. Στις 9 και 10 του Σεπτέμβρη του '43, με τη συνθηκολόγηση των Ιταλών, ύστερα από κάλεσμα των Οργανώσεων Βόλου του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις του λαού της πόλης και πέτυχαν στις 10 Σεπτέμβρη το άνοιγμα των φυλακών και την απελευθέρωση όλων των κρατούμενων αγωνιστών.

Το σπίτι όπου βρίσκονταν τα παράνομα τυπογραφεία του ΕΑΜ και του ΚΚΕ στο Βόλο
Το σπίτι όπου βρίσκονταν τα παράνομα τυπογραφεία του ΕΑΜ και του ΚΚΕ στο Βόλο
-- Στη διασταύρωση των οδών 2ας Νοεμβρίου και Παγασών. Στο σημείο αυτό, στις 13/1/1946, ο λαός του Βόλου που είχε πάρει μέρος στη μεγαλειώδη συγκέντρωση που διοργάνωσε στο γήπεδο της ποδοσφαιρικής ομάδας «Νίκη» η Περιφερειακή Οργάνωση του ΚΚΕ, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Νίκο Ζαχαριάδη, δέχεται επίθεση από χωροφύλακες και εθνοφύλακες. Δολοφονούνται τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων και ένας 14χρονος ΕΠΟΝίτης.

-- Στη διασταύρωση των οδών Ανθίμου Γαζή και Κρίτσκη. Εδώ ήταν ο χώρος της «Κίτρινης Αποθήκης», που χρησιμοποιήθηκε από τις τοπικές δοσιλογικές οργανώσεις των ΕΑΣΑΔ και των ΕΕΕ, ως τόπος φυλάκισης, βασανιστηρίων και θανάτωσης εκατοντάδων αγωνιστών, από το Μάρτη του '44 μέχρι την Απελευθέρωση.

-- Στη διασταύρωση των οδών Γαλλίας και 54ου Συντάγματος ΕΛΑΣ. Το στρατόπεδο εδώ χρησιμοποιήθηκε, από το φθινόπωρο του '45 μέχρι το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου, ως χώρος φυλάκισης ανδρών και γυναικών και διαμετακομιστικό κέντρο όσων αγωνιστών συλλαμβάνονταν και με αποφάσεις των «Επιτροπών Ασφαλείας» εξορίζονταν σε νησιά του Αιγαίου. Επίσης, την περίοδο της Κατοχής λειτούργησε ως στρατόπεδο των Ιταλών και στη συνέχεια της Βέρμαχτ.

-- Στη διασταύρωση των οδών Γαλλίας και Μεταμορφώσεων. Στο υπόγειο του σπιτιού που υπήρχε στο σημείο, λειτούργησαν τα παράνομα τυπογραφεία του ΕΑΜ Βόλου και της Οργάνωσης του ΚΚΕ, όπου τυπώνονταν προκηρύξεις και εκδίδονταν οι εφημερίδες «ΕΑΜ», «Αλληλεγγύη», «Λευτεριά». Αρχές της άνοιξης του '44, τα τυπογραφεία αυτά μεταφέρθηκαν στην περιοχή του Μοναστηριού της Σουρβιάς.

-- Στη διασταύρωση των οδών Αλεξάνδρας και Ιωλκού. Οι φυλακές της Αλεξάνδρας, στην περίοδο της Κατοχής, ήταν ο χώρος διαμονής των Ιταλών καραμπινιέρων και φυλάκισης αγωνιστών. Από τα μέσα του Σεπτέμβρη του '43 ήταν οι φυλακές της Γκεστάπο. Από το Μάρτη του '45 και μέχρι το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου, ήταν οι φυλακές κράτησης των αγωνιστών του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, του ΚΚΕ.

-- Στην πλατεία Ελευθερίας. Εκεί τα ΕΑΣΑΔ και οι Γερμανοί κατακτητές κρέμασαν δεκάδες αγωνιστές του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, λόγω της αντιστασιακής τους δράσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στα 72 χρόνια από την απελευθέρωση του Βόλου και της Λάρισας (2016-10-22 00:00:00.0)
Στα 72 χρόνια από την απελευθέρωση του Βόλου (2016-10-18 00:00:00.0)
Η 28η Οκτώβρη είναι διπλή επέτειος για το λαϊκό κίνημα (2014-10-28 00:00:00.0)
Θάνατος αγωνιστή (2002-05-17 00:00:00.0)
Τιμούν τον Γιάννη Κουτσοδήμο (1997-07-05 00:00:00.0)
Η ιδιότητα του αντιστασιακού (1995-04-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ