Σάββατο 5 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΣ
Τιμούν τον Γιάννη Κουτσοδήμο

Το όνομα του αγωνιστή του ΕΑΜ και μέλους του ΚΚΕ, γιατρού Γιάννη Κουτσοδήμου θα πάρει πάροδος της οδού Αναπαύσεως στη συνοικία του Μετς. Η επίσημη τελετή της ονομασίας θα γίνει τη Δευτέρα, στις 7.30 μμ. Στην τελετή θα παραβρεθεί και ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λεων. Αυδής.

Να σημειωθεί ότι η ονομασία γίνεται ύστερα από απόφαση του διαμερισματικού συμβουλίου του δημοτικού διαμερίσματος και ακόλουθη σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων.

Ο Γιάννης Κουτσοδήμος γεννήθηκε το 1903 στο χωριό Διακόπι, της επαρχίας Δωρίδας, του Νομού Φωκίδας. Γιος καφετζή, φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ' όπου πήρε το δίπλωμά του, ως γιατρός, το 1932. Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων, πήρε μέρος μαχητικά στις φοιτητικές συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις, που σκοπό είχαν την επίλυση των φοιτητικών προβλημάτων της εποχής.

Το 1934 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά, συνελήφθη, βασανίστηκε από τις αστυνομικές αρχές και εγκλείστηκε στις φυλακές της Αίγινας. Στη δίκη που ακολούθησε αθωώθηκε, αλλά πιάστηκε και πάλι από την Ασφάλεια και μεταφέρθηκε στις φυλακές της Ακροναυπλίας. Εκεί παρέμεινε περίπου τέσσερα χρόνια, μέχρι τα μέσα του 1940, οπότε και αποφυλακίστηκε.

Τον Ιούνη του 1941 συνελήφθη από Ιταλούς καραμπινιέρους και Ελληνες ασφαλίτες και φυλακίστηκε στο φρούριο της Πύλου. Ακολούθησαν μεταγωγές του σε άλλες φυλακές και στρατόπεδα, μέχρι το Λαζαρέτο της Κέρκυρας. Με τη συνθηκολόγηση των Ιταλών, αφέθηκε ελεύθερος και εντάχθηκε στις γραμμές του ΕΑΜ.

Με την απελευθέρωση συνελήφθη και πάλι από την κυβέρνηση Μάξιμου και επί υπουργίας Δημόσιας Τάξης Ν. Ζέρβα. Εξορίστηκε στον Εύδηλο Ικαρίας. Εμεινε στην παρανομία ως το 1964. Τότε εντάχθηκε στην Κομματική Οργάνωση του Μετς, πήρε μέρος στις δημοτικές εκλογές και εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος της Αθήνας.

Με τη χούντα των συνταγματαρχών συνελήφθη και εξορίστηκε στη Γιάρο και στη συνέχεια στη Λέρο. Μετά την πτώση της δικτατορίας, οργανώθηκε στους Ελεύθερους Επαγγελματίες Γιατρούς, ενώ εκλέχτηκε και επίτιμος πρόεδρος του παραρτήματος Γούβας της ΠΕΑΕΑ. Παράλληλα, διατέλεσε επί 12 συνεχή χρόνια αντιπρόεδρος του Εξωραϊστικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου "Αρδηττός" στο Μετς και επίτιμος πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου "Αρδηττός". Το Μάρτη του 1992 τιμήθηκε με την Πλακέτα του Βετεράνου Κομμουνιστή. Ο Γιάννης Κουτσοδήμος έφυγε από τη ζωή στις 26 Νοέμβρη του 1995.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ