Σάββατο 5 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΣΙΩΡΑ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ
Ερπων τηλεοπτικός φασισμός

- Οι γιατροί του "Ευαγγελισμού" βρέθηκαν για μια φορά ακόμα στο μάτι του κυκλώνα του τηλεοπτικού φασισμού. Γιατί;

- Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στο χώρο της υγείας και ειδικά στον "Ευαγγελισμό", και πέρα από τις κινητοποιήσεις, αναδεικνύεται ένα σοβαρότατο κοινωνικό θέμα το οποίο ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός επισήμανε σε πρόσφατη συνέντευξή του: Το θέμα της προσβολής και της σπίλωσης προσώπων, ιδρυμάτων και λειτουργιών στον ευρύτερο κοινωνικό χώρο, από τον ανεύθυνο τρόπο παρουσίασης σε ορισμένα ΜΜΕ.

Στην ουσία πρόκειται για μια προσπάθεια αύξησης της τηλεθέασης, της ακροαματικότητας και αναγνωσιμότητας, με κάθε τρόπο και πολλές φορές ο τρόπος αυτός είναι αθέμιτος, αήθης και αδίστακτος.

Ομως δεν είναι μόνο αυτό. Πιστεύω ότι ορισμένα ΜΜΕ, δε δρουν από μόνα τους. Εχουν διασυνδέσεις και με το μεγάλο επιχειρηματικό κεφάλαιο στο χώρο της υγείας, έχουν διασυνδέσεις με τους εκάστοτε κυβερνητικούς παράγοντες, αλλά ακόμα και με παράγοντες του δημόσιου συστήματος υγείας. Ολοι αυτοί βλέπουν αρνητικά τις οποιεσδήποτε προσπάθειες και κινητοποιήσεις για αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και προσπαθούν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο να συκοφαντήσουν αυτές τις προσπάθειες και μάλιστα σε περίοδο κινητοποιήσεων. - Πόσο υπεύθυνος είναι ο χειρισμός περιστατικών όπως το τελευταίο και ποια είναι η στάση της πολιτείας;

- Ορισμένα ΜΜΕ, παίρνουν κάποιες καταγγελίες πολιτών, τις υιοθετούν ως γεγονότα και πάνω εκεί οικοδομούν το μύθο τους, χωρίς να ενδιαφέρονται καθόλου για την ανήκεστο βλάβη που προκαλούν στη δημόσια υγεία, δηλαδή άρση εμπιστοσύνης σε όλους τους λειτουργούς, χλευασμός, επιθετικότητα, με τελικό αποτέλεσμα να συκοφαντείται στη συνείδηση του μέσου πολίτη και να καλλιεργείται ακόμα και εχθρική διάθεση απέναντί της.

Η πολιτεία μέχρι τώρα όχι μόνο παίρνει θέση Πόντιου Πιλάτου σε τέτοια σοβαρά προβλήματα δεοντολογίας, αλλά τις περισσότερες φορές αφήνει ανυπεράσπιστους και έκθετους τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους άλλους λειτουργούς της υγείας. Ερμαια των ορέξεων του κάθε καναλάρχη ή υποτακτικού δημοσιογράφου. Ταυτόχρονα, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, στην κοινή γνώμη, δημιουργείται το αίσθημα ότι τα προβλήματα μπορούν να λύνονται μέσα από την παθητική τηλεθέαση ή ραδιοακρόαση, αδρανοποιούνται οι έντιμες και εξεγερμένες συνειδήσεις, και αυτό βέβαια βολεύει την "κρατούσα" κατάσταση.

- Υπάρχει "έξοδος" από τη "ζούγκλα των παραθύρων";

- Δεν είναι εύκολο στον κάθε μεμονωμένο πολίτη να υποδείξει πώς πρέπει να λειτουργούν σωστά τα ΜΜΕ, αλλά αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι η πλειοψηφία πολιτών διάκειται αρνητικά στο σημερινό τρόπο παρουσίασης. Αν αυτή τη στιγμή η τηλεόραση συκοφαντεί αβασάνιστα τους γιατρούς, προσπαθώντας να στρέψει την υπόλοιπη κοινωνία εναντίον τους, το ίδιο κάνει όταν αναπτύσσονται αγώνες και από άλλες κοινωνικές ομάδες και ειδικότερα όταν οι αγώνες αυτοί είναι δίκαιοι. Γι' αυτό πιστεύω ότι υπάρχει ενιαίο καθοδηγητικό ιδεολογικό κέντρο που θέλει να μας περάσει κονσέρβα έναν κακής ποιότητας πολιτισμό, να δημιουργήσει χαοτικές καταστάσεις και να στρέφει τη μια καταπιεζόμενη κοινωνική ομάδα εναντίον μιας άλλης.

Αρκετές φορές η τηλεόραση, όπως λειτουργεί σήμερα, παράγει μια μαζική ιδεολογική τρομοκρατία, και εννοείται ότι υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Αλλά το νέο καταστατικό χάρτη των ΜΜΕ θα πρέπει να τον κάνει ο ίδιος ο εργαζόμενος κόσμος, με τους επιστήμονες που δεν κατευθύνονται και δρουν με αποκλειστικό γνώμονα την πολιτισμική αναγέννηση αυτού του τόπου. Οσο αυτό δε γίνεται, θα έχουμε το κουράγιο να αντιστεκόμαστε στον έρποντα τηλεοπτικό φασισμό, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα, επίμονα και βασανιστικά το δικό μας αύριο.

Γ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ