Σάββατο 5 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επιτέλους, απαντήστε κ. υπουργέ!

Πουλάνε ή δεν πουλάνε όργανα οι γιατροί του "Ευαγγελισμού";

Μετά από τρεις μέρες σιωπής το υπουργείο Υγείας εμφανίστηκε με εξοργιστικές γραπτές ανακοινώσεις, ενώ με εμφανίσεις σε διάφορα ΜΜΕ - και στον ίδιο το "Σκάι" - ουσιαστικά δικαίωσε το λίβελο κατά των γιατρών απ' το"Σκάι" καθώς εκείνο που ακούστηκε απ' τα μικρόφωνα ή εμφανίστηκε απ' τις οθόνες ήταν η έκκληση της ηγεσίας του υπουργείου να σταματήσουν την κινητοποίησή τους οι γιατροί του "Ευαγγελισμού". (Οι κινητοποιήσεις άλλωστε είναι και ο εφιάλτης του υπουργείου Υγείας απέναντι στα επικίνδυνα και αντι - ΕΣΥ σχέδια που προωθεί με το νομοσχέδιο).

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έχει το κουράγιο να απαντήσει αν είναι πεπεισμένη - ή όχι - ότι οι γιατροί του "Ευαγγελισμού" δεν πουλάνε όργανα ασθενών - και μάλιστα καρκινοπαθών. Αντίθετα με περικοκλάδες περί "αναφαίρετων δικαιωμάτων" πολιτών, γιατρών και ΜΜΕ όχι μόνο δε λέει τίποτα για τη βαριά ύβρη της εμπορίας αλλά κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι αυτή η συκοφαντική δυσφήμιση πλήττει ευθέως το ΕΣΥ και τους λειτουργούς του. Μάλιστα στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Κ. Γείτονας απαξιεί να αναφέρει έστω και μια φορά το ΕΣΥ ή τα δημόσια νοσοκομεία καθώς και τι μέτρα θα πάρει για να προστατέψει τους λειτουργούς της δημόσιας υγείας. Κάτι ψέλλισε περί πλήγματος του "συστήματος υγείας" ο υφυπουργός Μ. Σκουλάκης στην εμφάνισή του στο "Σκάι", αλλά κατά τα άλλα χαρακτήρισε ακραία εκδήλωσή τους την κινητοποίηση λέγοντας μάλιστα την αμίμητη φράση δε "χάλασε ο κόσμος" μιας και σήμερα εφημερεύει ο "Ευαγγελισμός".

Αργά το βράδυ ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Χ. Ζαχαρόγιαννης, δήλωσε στο "Ρ": "Μετά και τη σημερινή (σ.σ. χτεσινή) ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας αποκαλύπτεται ποιος είναι ο πολιτικός καθοδηγητής του διασυρμού των νοσοκομειακών γιατρών".

Η ανακοίνωση του υπουργού

Στη συνέχεια δημοσιεύουμε ολόκληρη τη δήλωση του υπουργού Υγείας Κ. Γείτονα για να τη διαβάσουν όσοι δεν την άκουσαν ολόκληρη: "Είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη να προσφεύγει στα θεσμικά όργανα της πολιτείας για την προστασία των δικαιωμάτων του, εφόσον θεωρεί ότι θίγονται. Οπως είναι δικαίωμα και καθήκον των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης να ενημερώνουν τον πολίτη και να καταγράφουν τα γεγονότα. Είναι αυτονόητο ότι ανάλογο δικαίωμα έχουν και οι γιατροί, όπως και γενικότερα οι λειτουργοί υγείας, να προστατεύσουν την τιμή, την υπόληψή τους και την επαγγελματική τους αξιοπρέπεια, όταν θεωρούν ότι θίγονται. Η άσκηση αυτών των δικαιωμάτων στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και υπεύθυνη στάση από όλους, γιατί πέρα από όλα τα άλλα, δεν πρέπει με κανένα τρόπο να κλονίζεται η εμπιστοσύνη του πολίτη στις υπηρεσίες υγείας και τους Ελληνες γιατρούς. Το καταγγελθέν περιστατικό έχει πάρει το δρόμο της διαλεύκανσής του, από τα αρμόδια επιστημονικά και διοικητικά όργανα".

Στη συνέχεια ο υπουργός αναφέρει: "Ως Υπουργός Υγείας και Πρόνοιας είμαι υποχρεωμένος να τονίσω ότι οι Ελληνες γιατροί διακρίνονται, τόσο για την υψηλή επιστημονική τους κατάρτιση, που είναι εφάμιλλη των συναδέλφων τους στο εξωτερικό, όσο και για τη δεοντολογία τους και την ευαισθησία τους στον ανθρώπινο πόνο. Το ίδιο ισχύει και για τους άλλους εργαζόμενους στις υπηρεσίες υγείας. Τα νοσηλευτικά ιδρύματα και οι υπηρεσίες υγείας της χώρας, ανεξάρτητα από τα προβλήματα και τις αδυναμίες, δίνουν καθημερινά τη μάχη υπέρ της υγείας του ελληνικού λαού και χρειάζονται τη συμπαράσταση και την αναγνώριση όλων μας".

Και η δήλωση καταλήγει: "Κατανοώ την ευθιξία των γιατρών του "Ευαγγελισμού", όμως κάνω έκκληση να αναθεωρήσουν τη στάση τους, γιατί η απεργιακή κινητοποίηση για αυτό το θέμα, δεν προσφέρει στο στόχο τους, αλλά τουναντίον ταλαιπωρεί τον πολίτη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ