Σάββατο 5 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΥΝΟΡΩΝ"
Στα Θερινά Τμήματα το νομοσχέδιο

Ειδική υπηρεσία για τη φύλαξη των συνόρων και τη δίωξη της διακίνησης λαθρομεταναστών ιδρύεται ως το τέλος του χρόνου στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Η υπηρεσία αυτή θα λειτουργεί αυτόνομα, χωρίς να θίγονται οι αρμοδιότητες των συναρμόδιων υπηρεσιών (Αστυνομίας, Λιμενικού, Τελωνείων). Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στα Θερινά Τμήματα της Βουλής, ώστε η στελέχωση της νέας υπηρεσίας να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το φθινόπωρο. Σε πρώτη φάση αναμένεται να προσληφθούν 1.000 φύλακες. Οι προσλήψεις, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, δε θα γίνουν με το νόμο Πεπονή (2190/94), αλλά οι διαδικασίες προσλήψεων θα καθοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα.

Η υπηρεσία των συνοριακών φυλάκων χαρακτηρίζεται "αστυνομική" και διέπεται από τους κανονισμούς που ισχύουν για το αστυνομικό προσωπικό. Κατά την άσκηση των καθηκόντων τους θα φέρουν ειδική στολή εκστρατείας και κατάλληλο οπλισμό. Στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης θα δημιουργηθεί κεντρική υπηρεσία (αρχηγείο) του Σώματος, ενώ οι λεπτομέρειες για τη λειτουργία του θα καθοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα. Η κεντρική υπηρεσία θα στελεχώνεται από αστυνομικό και πολιτικό προσωπικό, ενώ οι περιφερειακές υπηρεσίες θα έχουν αστυνομικό προσωπικό (προανακριτικοί υπάλληλοι) και συνοριακούς φύλακες. Το αστυνομικό προσωπικό μέχρι του βαθμού του ανθυπαστυνόμου τοποθετείται στις περιφερειακές υπηρεσίες για χρονικό διάστημα δύο ετών, μετά την πάροδο του οποίου μετατίθεται υποχρεωτικά, εφόσον το επιθυμεί. Οι συνοριακοί φύλακες προσλαμβάνονται για πέντε χρόνια με δυνατότητα ανανέωσης της πενταετίας μέχρι τη συμπλήρωση 35ετούς υπηρεσίας ή του 55ου έτους της ηλικίας τους.

Ως συνοριακοί φύλακες κατατάσσονται άνδρες Ελληνες πολίτες που έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν υπερβεί το 30ό έτος της ηλικίας τους. Τα λοιπά προσόντα, η διαδικασία επιλογής, η ανανέωση της παραμονής και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά καθορίζονται με ΠΔ.

Η εκπαίδευση των φυλάκων καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης και διαρκεί από δύο έως τέσσερις μήνες. Οι τοποθετήσεις μετά το τέλος της εκπαίδευσης και οι μεταθέσεις γίνονται με διαταγή του διευθυντή της κεντρικής υπηρεσίας. Για το χρόνο εργασίας και τις πειθαρχικές διαδικασίες ισχύουν οι διατάξεις που εφαρμόζονται για το αστυνομικό προσωπικό.

Οι αποδοχές του προσωπικού ακολουθούν το μισθολόγιο των αστυφυλάκων, ενώ τα ασφαλιστικά θέματα ρυθμίζονται σε συνεργασία με το ΙΚΑ, στο οποίο θα ασφαλιστούν όλοι οι φύλακες. Οσοι απολύονται από την υπηρεσία μετά τη συμπλήρωση της πενταετίας δικαιούνται εφάπαξ αποζημίωση ίση με το 3πλάσιο του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών τους κατά την ημερομηνία της απόλυσής τους. Στον υπολογισμό δε συμπεριλαμβάνεται η εισφορά υπέρ του ΙΚΑ. Αυτό δεν ισχύει βέβαια εάν απολυθεί κανείς για πειθαρχικά παραπτώματα, ενώ όσοι απολύονται για λόγους υγείας δικαιούνται για κάθε μήνα πραγματικής υπηρεσίας, μετά τη συμπλήρωση τριετούς συνεχούς θητείας, αποζημίωση ίση με το 1/3 του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ