Σάββατο 5 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΓΕΡΑΚΙΑ

"Η αποτυχία των αλβανικών εκλογών να παραγάγουν ένα πλαίσιο για σταθερότητα θ' αφήσει τη διεθνή κοινότητα χωρίς επόμενο βήμα και μπορεί να αποδεσμεύσει ένα κύμα βίας, το οποίο πολύ πιθανώς θα είναι πιο συντονισμένο από τις διαμαρτυρίες που ξέσπασαν το Φεβρουάριο".

Μ' αυτό το βασικό επιχείρημα, το οποίο περιλαμβάνεται σε δήθεν απόρρητο "non paper" των ΗΠΑ προς τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της ΕΕ, τα αμερικάνικα "γεράκια" εμφανίζονται να ζητούν αναβάθμιση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη "χώρα των αετών". Ο Αμερικάνοι τονίζουν ότι "ο ρόλος της Πολυεθνικής Δύναμης Προστασίας (ΠΔΠ) έχει καταστεί κεντρικός για την κατάσταση μέσα στη χώρα... Η ΠΔΠ αντιπροσωπεύει τη μόνη συνεκτική και πειθαρχημένη ένοπλη δύναμη στη χώρα και η επιρροή της είναι ζωτική προκειμένου να εξασφαλίσει ότι οι ψηφοφόροι θα αισθάνονται αρκετή ασφάλεια ώστε να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία" (ΒΗΜΑ 29/06/97).

Η ανάγκη εδραίωσης της παραμονής της ιμπεριαλιστικής πολυεθνικής δύναμης υπογραμμίζεται από τον αμερικάνικο παράγοντα και σταδιακά διευρύνονται τα επιχειρήματά του, για τη "νομιμοποίηση" στα μάτια του λαού της ανάγκης παρουσίας της συγκεκριμένης δύναμης. Ετσι, στην αρχή επικαλέστηκαν την προστασία της ανθρωπιστικής βοήθειας και στη συνέχεια την προστασία της εκλογικής διαδικασίας. Η προστασία της νέας κυβέρνησης και η αποτροπή του εμφύλιου πολέμου θα είναι, όπως διαφαίνεται, το βασικό επιχείρημα για το επόμενο διάστημα.

***

Το ιμπεριαλιστικό σχέδιο που εκτελείται με προσεκτικά βήματα τους τελευταίους μήνες έχει μεταβάλει σ' ένα βαθμό την κατάσταση, σε σχέση με τη φάση που εκδηλώθηκε η λαϊκή εξέγερση.

Ο σχηματισμός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας πριν τις εκλογές, η αποστολή της ιμπεριαλιστικής πολυεθνικής δύναμης και η προσπάθεια στοιχειώδους ανασυγκρότησης του παραλυμένου κεντρικού κρατικού μηχανισμού, φρέναραν τη δυναμική των εξεγερμένων και καθήλωσαν την όλη κινητικότητα στο νότιο τμήμα.

Παράλληλα, δόθηκε πολύτιμος χρόνος στον Μπερίσα για να ανασυντάξει τις δυνάμεις του στο Βορρά, ιδιαίτερα τις παρακρατικές συμμορίες, και να εμφανιστεί σαν ένας από τους βασικούς συνομιλητές για το μέλλον της χώρας. Η ανασύνταξη αυτή ευνοεί μέχρι ένα σημείο τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, γιατί εμφανίζει την ιμπεριαλιστική διαιτησία σαν δήθεν απαραίτητη για την αποφυγή της εμφύλιας σύγκρουσης.

Ωστόσο, οι Αμερικάνοι και οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές δεν μπορούν να επαναπαυτούν μετά το πρόσφατο αποτέλεσμα των αλβανικών εκλογών, γιατί γνωρίζουν τη δυναμική που βρίσκεται πίσω από αυτό το αποτέλεσμα. Ανεξάρτητα από το βαθμό ελέγχου, από την πλευρά τους, της ηγεσίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Φάτος Νάνο, οι Αμερικάνοι γνωρίζουν ότι το αποτέλεσμα αυτό αντανακλά τη δυναμική, τις προσδοκίες και τις αυταπάτες του εξεγερμένου λαού.

Γι' αυτό εξάλλου και συστήνουν τη συγκρότηση ""συμμαχικής κυβέρνησης", ώστε να μη χρεωθεί μόνο του το Σοσιαλιστικό Κόμμα τη διάψευση αυτών των προσδοκιών το επόμενο διάστημα.

***

Πέρα από αυτό, οι ΗΠΑ και η ΕΕ δεν μπορούν να επαναπαυτούν στο βαθμό που δεν έχουν ακόμα, σύμφωνα με τις δικές τους ομολογίες, διαλυθεί οι ένοπλες λαϊκές επιτροπές και η πολυεθνική στρατιωτική δύναμη μέχρι στιγμής δεν τις έχει αφοπλίσει. Ακόμα όμως αν και αυτό γίνει κατορθωτό με την ενεργοποίηση του Φάτος Νάνο, οι Αμερικάνοι γνωρίζουν ότι η πείρα της πρόσφατης εξέγερσης έχει σφραγιστεί στη συνείδηση μεγάλων τμημάτων του αλβανικού λαού. Το γεγονός αυτό δυσκολεύει τις δυνατότητες μελλοντικής χειραγώγησης των εργαζομένων της γειτονικής χώρας και υπογραμμίζει ότι ο δρόμος της νέας κυβέρνησης δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

Ταυτόχρονα, μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης και αρκετοί αναλυτές διαχωρίζουν πλέον ανοιχτά τις μαφιόζικες συμμορίες και τις παρακρατικές ομάδες του Μπερίσα από τον ένοπλο εξεγερμένο λαό, παρά την αποπροσανατολιστική προσπάθεια ταύτισής τους από τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Η διάλυση αυτής της σύγχυσης δυσχεραίνει με τη σειρά της τα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

***

Κανείς δεν ισχυρίζεται φυσικά ότι το μέλλον του αλβανικού λαού διαγράφεται ρόδινο. Η απαγόρευση της ανοιχτής και νόμιμης δράσης των κομμουνιστών, ακόμα και σήμερα, έρχεται να υπογραμμίσει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το μέγεθος του πολιτικού προβλήματος της μαρτυρικής αυτής χώρας.

Η ανάκτηση μιας σχετικής πρωτοβουλίας των κινήσεων από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις είναι, σε τελευταία ανάλυση, λογικό επακόλουθο των αδυναμιών που εμφάνισε η λαϊκή εξέγερση ως προς την επέκτασή της και το βάθεμα του περιεχομένου της. Αδυναμιών που υπογραμμίζουν την επικαιρότητα των λόγων του Λένιν: "Από τη στιγμή που θα έχει αρχίσει η εξέγερση, πρέπει να δρούμε με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και απαραίτητα να περνάμε στην επίθεση. Η άμυνα είναι ο θάνατος της ένοπλης εξέγερσης" (τ. 34, σ. 383).

Το αίτημα για την άμεση και άνευ όρων αποχώρηση της ιμπεριαλιστικής πολυεθνικής δύναμης είναι σήμερα επίκαιρο όσο ποτέ, για όποιον σκέφτεται με γνώμονα τα συμφέροντα του αλβανικού λαού και γενικότερα των λαών των Βαλκανίων. Και στον αγώνα για την επίτευξή του εμείς οι Ελληνες κομμουνιστές θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις. Γιατί είναι μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της Βαλκανικής!

Μάκης ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Κανείς δεν ισχυρίζεται φυσικά ότι το μέλλον του αλβανικού λαού διαγράφεται ρόδινο. Η απαγόρευση της ανοιχτής και νόμιμης δράσης των κομμουνιστών, ακόμα και σήμερα, έρχεται να υπογραμμίσει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το μέγεθος του πολιτικού προβλήματος της μαρτυρικής αυτής χώρας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ