Σάββατο 5 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΜΕ
Χωρίς προεδρείο για 15 μέρες

Οι πολιτικές σκοπιμότητες εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία της Ομοσπονδίας των καθηγητών

Δύο βδομάδες έχουν περάσει από την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ και εξαιτίας μικροπαραταξιακών λογικών και πολιτικών σκοπιμοτήτων δεν έχει γίνει ακόμη κατορθωτή η σύγκληση του προεδρείου. Τα μέλη του ΔΣ οδηγούνται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση χωρίς να μπορούν να καταλήξουν στο μοίρασμα των θέσεων του προεδρείου μεταξύ των παρατάξεων που το αποτελούν. Η διαδικασία έχει μπλοκαριστεί, κύρια με ευθύνη της ΔΑΚΕ και της "Συνεργασίας", αφού και οι δύο θέλουν για τον εαυτό τους τη θέση του γραμματέα της Ομοσπονδίας, ενώ καμιά δε θέλει τη θέση του αντιπροέδρου.

Μιλώντας στο "Ρ" ο εκπρόσωπος της ΔΕΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ Σάββας Σάββας τόνισε ότι η περίοδος αυτή είναι τόσο κρίσιμη για το χώρο της παιδείας και η Ομοσπονδία των καθηγητών δεν μπορεί να ολιγωρεί λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων. Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών", από την πρώτη στιγμή κάλεσε όλες τις δυνάμεις να δεσμευτούν και να διευκολύνουν με τη στάση τους τη συγκρότηση αντιπροσωπευτικού προεδρείου που θα λαμβάνει υπόψη τους συσχετισμούς δυνάμεων, όπως αναδείχτηκαν από το πρόσφατο συνέδριο. Ωστόσο, παρ' όλο που η πρόταση της ΔΕΕ έγινε δεκτή στα λόγια, στην πράξη κάθε άλλο παρά κάτι τέτοιο έγινε.

"Η πρότασή μας, τονίζει ο Σ. Σάββας, είναι πρόταση ομαλής λειτουργίας του οργάνου, χωρίς να απαλλάσσει καμία παράταξη από τις ευθύνες της για την πορεία του κινήματος, για τις θέσεις και την πρακτική της, όπως για παράδειγμα δεν απαλλάσσει την ΠΑΣΚ από τον υπονομευτικό ρόλο στην περίοδο της μεγάλης απεργίας του κλάδου".

Σχολιάζοντας τη στάση της κάθε παράταξης ο εκπρόσωπος της ΔΕΕ είπε: "Η μεν ΠΑΣΚ υποκριτικά και ευκαιριακά (αφού οι συσχετισμοί δεν της το επιτρέπουν) αποδέχτηκε το αντιπροσωπευτικό προεδρείο, την ίδια στιγμή όμως στη Διδασκαλική Ομοσπονδία προχωρούσε σε μονοπαραταξιακό προεδρείο, αφού εκεί της το επέτρεπαν οι συσχετισμοί. Η ΔΑΚΕ και η "Συνεργασία" έθεσαν υποψηφιότητες για πρόεδρο, διεκδικώντας η καθεμιά να εκφράσει τα μηνύματα της απεργίας. Ο εκπρόσωπος των Παρεμβάσεων πρότεινε προγραμματικό προεδρείο των "αριστερών δυνάμεων" (το αποδέχτηκε η "Συνεργασία") κάτι το οποίο εμείς αρνηθήκαμε και για λόγους αρχής, αλλά και γιατί είναι πρόταση χωρίς αντίκρισμα στη βάση του κλάδου, αγνοεί τους πραγματικούς συσχετισμούς δύναμης στο ΔΣ, τις θέσεις και την πρακτική κάθε δύναμης, καθώς και τις πρόσφατες αποφάσεις του συνεδρίου. Ο προσανατολισμός και η δράση του κινήματος διαμορφώνονται και καθορίζονται στις γενικές συνελεύσεις, στα συνέδρια του κλάδου και από τις αποφάσεις του ΔΣ που απαιτεί πλειοψηφίες σταθερές και όχι ευκαιριακές".

Στην τελευταία συνεδρίαση η ΔΕΕ έκανε συγκεκριμένη πρόταση διεξόδου: Να γίνει πρώτα η ψηφοφορία για γενικό γραμματέα με δέσμευση, όμως της ΔΑΚΕ και της "Συνεργασίας" ότι αν δεν εκλέξουν γραμματέα να μην αρνηθούν την αντιπροεδρία. Ομως, με κύρια ευθύνη της ΔΑΚΕ, η πρόταση αυτή απορρίφθηκε.

"Ο κλάδος μάς εξέλεξε, για να προωθήσουμε λύσεις στα προβλήματά του και να ασχοληθούμε με αυτά", υπογραμμίζει ο Σ. Σάββας. "Η ΔΕΕ από τη στιγμή που δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση διεξόδου που κατέθεσε για αντιπροσωπευτικό προεδρείο απέχει από την ψηφοφορία για τη συγκρότηση του προεδρείου. Καλούμε τις άλλες δυνάμεις να αφήσουν τις πολιτικές σκοπιμότητες που τις κρατούν αιχμάλωτες και αυτές και κατά συνέπεια τον κλάδο, για να λειτουργήσει άμεσα η ΟΛΜΕ. Η ΔΕΕ καλεί τις άλλες δυνάμεις και ιδιαίτερα τη ΔΑΚΕ να εγκαταλείψουν τις πολιτικές σκοπιμότητες και να συγκροτηθεί το ΔΣ της ΟΛΜΕ. Τα προβλήματα δεν μπορούν να περιμένουν".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ