Σάββατο 5 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προσοχή: έρχεται καύσωνας

Θερμό Σαββατοκύριακο προβλέπει η ΕΜΥ. Οδηγίες για αποφυγή θερμοπληξιών ανακοίνωσε το ΕΚΑΒ

Κύμα υψηλών θερμοκρασιών για το Σαββατοκύριακο, που θα αγγίξουν ή και θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου και πλήρη άπνοια προβλέπει η ΕΜΥ. Η κατάσταση αυτή έχει θορυβήσει ιδιαίτερα τους κατοίκους της πρωτεύουσας, οι οποίοι άρχισαν να αναζητούν διέξοδο στις κοντινές ή μακρινές παραλίες, ενθυμούμενοι την τραγική κατάληξη, με τους δεκάδες νεκρούς από θερμοπληξίες που δημιούργησαν ανάλογες υψηλές θερμοκρασίες τα καλοκαίρια του 1987 και 1988. Το ΥΠΕΧΩΔΕ προειδοποίησε ότι το διήμερο θα παρατηρηθεί αύξηση και στις τιμές του νέφους, ενώ το ΕΚΑΒ εξέδωσε οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες, ώστε να αποφύγουν το ενδεχόμενο θερμικής εξάντλησης ή θερμοπληξίας. Εκτός από αυτά βέβαια όλα έχουν αφεθεί στην τύχη τους...

Συγκεκριμένα συνιστάται να αποφεύγεται η ηλιοθεραπεία και η παραμονή να γίνεται πάντα σε σκιερά και δροσερά μέρη. Επίσης, να αποφεύγονται οι χώροι όπου επικρατεί συνωστισμός.

Θα πρέπει να αποφεύγεται η βαριά σωματική εργασία και ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία. Ακόμη να αποφεύγεται το βάδισμα για πολλή ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο. Την κατάσταση βοηθούν τα πολλά χλιαρά ντους στη διάρκεια της ημέρας. Ακόμα καλό θα είναι να τοποθετούνται υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό σαν προστατευτικά μέτρα. Τα ρούχα θα πρέπει να είναι κατά προτίμηση ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα. Το δε υλικό του ρουχισμού να είναι πορώδες, έτσι ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Η χρήση του καπέλου και γενικά καλύμματος επιβάλλεται, με υλικό φυσικά, που να επιτρέπει καλό αερισμό του κεφαλιού. Επίσης, συνιστάται η χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών, που προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ηλίου.

Οσον αφορά το φαγητό προτείνονται ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και λαχανικά και περιορισμός στα λιπαρά. Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων). Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη, τότε συνιστάται η πρόσθετη λήψη αλατιού, για να κρατηθεί το επίπεδο υγρών στον οργανισμό. Επίσης συνιστάται η αποφυγή λήψης οινοπνευματωδών ποτών και ζαχαρούχων αναψυκτικών.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως αναπνευστικά, καρδιαγγειακά κλπ. Θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα γιατρό τους για εφαρμογή ειδικών για την περίπτωση τους οδηγιών. Ιδιαίτερα όσοι παίρνουν φάρμακα να συμβουλευτούν το γιατρό τους, αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, γιατί μερικά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.

Τέλος, καλό θα είναι να αποφεύγονται τα πολύωρα ταξίδια, με διάφορα μέσα συγκοινωνίας, κατά τη διάρκεια της μεγάλης ζέστης.

Για νεογνά και βρέφη

Ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα χρειάζονται και τα μωρά. Τα νεογνά πρέπει να είναι ντυμένα όσο γίνεται πιο ελαφρά, τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα. Οταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά, εκτός από το γάλα (μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως χαμομήλι, νερό κλπ.

Τα βρέφη και τα μεγαλύτερα παιδιά, καλό είναι να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα και λιγότερα λίπη. Επίσης, να μην παραμένουν στον ήλιο περισσότερο από 10 - 30 λεπτά μετά το μπάνιο και να φορούν πάντα καπέλο.

  • Ο Δήμος Αθηναίων, εξάλλου, ανακοίνωσε ότι θα παραμείνουν ανοιχτά το Σαββατοκύριακο τα επτά δημοτικά ιατρεία των αντίστοιχων διαμερισμάτων 8 π.μ.- 6 μ.μ., ενώ θα λειτουργήσει το Κέντρο Τηλεφωνικής Πληροφόρησης του κοινού 8 π.μ. - 8 μ.μ. στα τηλέφωνα 20.15.511 και 20.15.559 απ' όπου ειδικευμένοι παθολόγοι και καρδιολόγοι γιατροί θα δίνουν συμβουλές στο κοινό.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ