Σάββατο 5 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επίθεση ειρήνης στη βάση της Σούδας

Αναχώρησε χτες από τον Πειραιά το πλοίο της 6ης Νεανικής Επίθεσης Ειρήνης. Σήμερα ο αποκλεισμός της βάσης και η αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση στην πόλη των Χανίων

Στις πύλες της αμερικανικής βάσης της Σούδας χτυπά σήμερα η καρδιά του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος της χώρας. Εκεί που σήμερα το απόγευμα, νέοι και νέες από όλη τη χώρα ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της οργάνωσης της νεολαίας, της ΚΝΕ, θα αντιτάξουν τη δύναμη που τους δίνει η νιότη τους και η επιθυμία τους να ζήσουν σε μια άλλη κοινωνία, μια κοινωνία που κουμάντο δε θα κάνουν οι ιμπεριαλιστές και οι πολυεθνικές στη "βάση του θανάτου", μια από εκείνες που διεκδικούν μερίδιο από το αιματοκύλισμα των λαών της περιοχής.

Το πλοίο που μεταφέρει τους νέους κομμουνιστές και τους φίλους της ΚΝΕ αναχώρησε χτες το βράδυ από το λιμάνι του Πειραιά. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο αποκλεισμός της εισόδου της βάσης της Σούδας, που αυτόν τον καιρό αναβαθμίζεται για να επιτελέσει καλύτερα το ρόλο της στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, πραγματοποιείται σήμερα από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ. Αμέσως μετά, η νεανική επίθεση ειρήνης μεταφέρεται στα Χανιά, κοντά στο λαό των Χανίων, τον οποίο δεν έλαβαν υπόψη εκείνοι που υπέγραψαν τη συμφωνία για τις βάσεις το 1988 και τον καταδίκασαν να ζει σε απόσταση αναπνοής από τη βάση του θανάτου. Εκεί πραγματοποιείται η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση, με στόχο να σπάσει ο εφησυχασμός, να δυναμώσουν οι φωνές που θέλουν να φύγει η βάση.

Οι νέοι θα κατασκηνώσουν σε κάμπινγκ στην παραλία των Αγίων Αποστόλων των Χανίων, σε χώρο για τον οποίο έχουν ήδη φροντίσει οι τοπικές οργανώσεις των νέων κομμουνιστών και εκεί θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν, να χαρούν την όμορφη καθαρή θάλασσα και να συμμετάσχουν στη μεγάλη νυχτερινή συναυλία που προγραμματίζεται για σήμερα το βράδυ με τη συμμετοχή τοπικών καλλιτεχνικών σχημάτων. Αύριο το πρωί, θα γίνουν αθλητικοί αγώνες ανάμεσα σε ομάδες των Οργανώσεων και τοπικές ομάδες. Η αναχώρηση από τη Σούδα είναι προγραμματισμένη για αύριο, στις 6.00 μ.μ.

Κοκκίνισε ο Πειραιάς

Το πανηγύρι της Ειρήνης ξεκίνησε από νωρίς το απόγευμα. Ξεκίνησε από τους σταθμούς του ηλεκτρικού - απ' τα Πατήσια έως τη Βικτώρια και τον Ταύρο - που είχαν πλημμυρίσει από κόκκινες σημαίες, που δονήθηκαν από τις νεανικές φωνές. Στο λιμάνι του Πειραιά οι σημαίες πλήθυναν, οι φωνές δυνάμωσαν. Γιατί εκεί ήταν κι άλλοι νέοι, από κάθε σημείο της Ελλάδας. Χτες τ' απόγευμα το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας ντύθηκε στα κόκκινα. Και περίμενε έως τις 8 το βράδυ το πλοίο "Κάντια", που γέμισε, για να φτάσει η φωνή της ειρήνης στη Σούδα...

Η Βασούλα απ' την Πρέβεζα μας θύμισε ότι και στην περιοχή της έχουν πρόβλημα με την αεροπορική βάση του Ακτιου, ενώ τόνισε πως οι κάτοικοι της Πρέβεζας "νιώθουν τη Σούδα πολύ κοντά τους". Μια παρέα νέων έφτασε τ' απόγευμα, με τις κόκκινες σημαίες τους, απ' την Ικαρία.Πιο ψηλά απ' όλες κρατούσαν μια σημαία της Κούβας με το σύνθημα "άστα λα βικτόρια σιέντρε",έτσι για να δείξουν στα... αμερικανάκια ότι οι λαοί που αγωνίζονται είναι αλληλέγγυοι και οι αγώνες τους μπορούν να φέρουν αποτελέσματα.

"Πάμε να κλείσουμε τη βάση, να τους δείξουμε τι είμαστε και ότι δεν μπορούν να παίζουν μαζί μας",μας είπε ο 19χρονος Νίκος Τσούμας,απ' το Νέο Κόσμο. "Πάμε να δείξουμε ακόμα στον κόσμο ότι οι βάσεις παραμένουν στην Ελλάδα και δεν έχουν κλείσει όπως τους υποσχέθηκαν κάποιοι πριν πολλά χρόνια και τους πίστεψαν",θα συμπληρώσει.

"Μπορούμε ν' αλλάξουμε πολλά"

"Θέλω να στήσουμε ένα πάρτι αφιερωμένο στην ειρήνη", είπε η Ελένη Κατσάνου μαζί με τις φίλες της, όλες ηλικίας 15 έως 18 χρόνων. "Συμμετείχα και στον αποκλεισμό της βάσης του Αραξου", μας είπε η νυχτερινή μαθήτρια από το Περιστέρι Μάγδα Δημοπούλου."Μπορούμε ν' αλλάξουμε πολλά πράγματα, αρκεί να το θέλουμε και να το πιστεύουμε", ήταν τα λόγια της.

Συντεταγμένο και με το σύνθημα "Εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική, και τώρα και πάντα στην πρώτη τη γραμμή", μπήκε στο λιμάνι του Πειραιά με κατεύθυνση τον Αγιο Διονύση, όπου τους περίμενε το "κόκκινο" καράβι για την Κρήτη, το μπλοκ των νεολαίων του Πειραιά. Κόκκινες σημαίες είχαν απλωθεί σ' ολόκληρη την αποβάθρα. Και πρέπει να πούμε ότι δεν έχουμε ξαναδεί ανθρώπους με ντάλα ήλιο στο λιμάνι του Πειραιά να προχωρούν τόσο γρήγορα και με τόση χαρά. Εκτός ίσως από τη συγκλονιστική πορεία των ναυτεργατών στους ντόκους του λιμανιού κατά τη μεγαλειώδη απεργία τους. Πανταχού παρών στις καρδιές και στις σημαίες ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.Κι αυτό το πρόσωπο, όπως έλεγαν όλοι οι Κνίτες, φτάνει και για να παλεύεις και για να χαίρεσαι...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ