Σάββατο 5 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Πικρό" το τεύτλο για τους παραγωγούς

Αλλαγές στα συμβόλαια καλλιέργειας επιβάλλει η κυβέρνηση που θα έχουν αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής, των τιμών, των μεταφορικών και την καθυστέρηση της εξόφλησης. Μειώσεις αποδοχών αλλά και προσωπικού στα εργοστάσια ζάχαρης

Τη μείωση των τιμών των τεύτλων και της παραγόμενης ζάχαρης αποφάσισε να επιβάλει στους τευτλοπαραγωγούς της χώρας η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή η παραγόμενη ζάχαρη στην Ελλάδα δεν επαρκεί για τις ανάγκες της, ενώ τα τελευταία χρόνια εισάγει χιλιάδες τόνους για να καλυφθούν οι ελλείψεις της εσωτερικής αγοράς.

Σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Γεωργίας με τη διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) αποφάσισαν αλλαγές στους όρους των συμβολαίων σε βάρος των τευτλοπαραγωγών. Αποφάσισαν επίσης μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στα εργοστάσια ζάχαρης και προωθούν 300 απολύσεις με τη μορφή της εθελούσιας εξόδου με κίνητρα και πρόωρες συντάξεις που υπολογίζουν ότι θα μειώσουν το κόστος της ΕΒΖ κατά 2,5% φορτώνοντας αντίστοιχα στα ταμεία το κόστος. Ολα αυτά στο όνομα της αύξησης των κερδών της ΕΒΖ! Για να αποδειχτεί και με αυτόν τον τρόπο ότι η κυβέρνηση, μέσω της μετοχοποιημένης και μερικώς ιδιωτικοποιημένης ΕΒΖ, όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται για αύξηση της παραγωγής και κάλυψη των αναγκών της χώρας, αλλά αντίθετα το μόνο που τους απασχολεί είναι η αύξηση των κερδών της βιομηχανίας σε βάρος της τευτλοκαλλιέργειας(μιας από τις δυναμικότερες), των τευτλοκαλλιεργητών, των εργαζομένων, αλλά και της εθνικής οικονομίας. Μ' αυτόν τον τρόπο αποκαλύπτουν πού οδηγεί η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη και τα κούφια λόγια περί"κοινωνικού κράτους" και "αριστερής πολιτικής".

Οι αλλαγές στα συμβόλαια είναι:

  • Το συμβόλαιο δε θα αναφέρεται πια σε στρέμματα, αλλά σε τόνους ακατέργαστης ζάχαρης. Η αλλαγή αυτή προωθείται με την αιτιολογία ότι ενώ η ποσόστωση στην παραγωγή που επιβάλλει στη χώρα μας η ΕΕ αναφέρεται σε ποσότητα ζάχαρης (290.000 τόνοι Α και 29.000 τόνοι Β), μέχρι τώρα η κατανομή στους παραγωγούς γινόταν σε καλλιεργούμενη έκταση. Ομως σημειώνει σε έγγραφό της η ΕΒΖ, αυτό είχε αποτέλεσμα "να υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις στην παραγωγή ζάχαρης λόγω υπέρβασης της εγκεκριμένης έκτασης (δύσκολα ελεγχόμενης) και της απόδοσης σε τεύτλα και ακατέργαστη ζάχαρη ανά στρέμμα". Οσο για το σκεπτικό της αλλαγής; "Με την καθιέρωση της ποσόστωσης στους αγρότες ως ποσότητα προϊόντος (ακατέργαστη ζάχαρη) πιστεύουμε ότι θα έχουμε αυτοπειθαρχία των αγροτών στη συμφωνημένη ποσότητα προϊόντος και σε περιπτώσεις υπερβάσεων θα είναι εύκολη και σαφής η διαπίστωσή τους ώστε να επιμεριστούν ανάλογα οι επιβαρύνσεις της παραγωγής"!!!
  • Μειώνεται η συμμετοχή της ΕΒΖ στα έξοδα μεταφοράς των τεύτλων στα ζαχαρουργεία, για να μην ενθαρρύνονται οι αγρότες να καλλιεργούν σε περιοχές απομακρυσμένες από τα ζαχαρουργεία. Ετσι θα συνεχίσει να συμμετέχει στις δαπάνες μεταφοράς για αποστάσεις μέχρι 80 χιλιομέτρων από τα εργοστάσια, ενώ τη δαπάνη της επιπλέον απόστασης θα την επιβαρύνεται ο καλλιεργητής.
  • Καθιερώνονται τρεις τιμές στα τεύτλα. Η βασική Α, η Β (65% της Α) ανάλογα με τις ποσοστώσεις Α και Β της ΕΕ στην παραγωγή και η Γ (50% της Α) για τεύτλα εκτός ποσοστώσεων από τα οποία παράγεται ζάχαρη που πρέπει να διατεθεί σε χώρες εκτός ΕΕ. Μέχρι σήμερα η ΕΒΖ πληρώνει ενιαία τιμή για όλη τη συμφωνημένη παραγωγή. Με τον τρόπο αυτό μεταφέρονται στους παραγωγούς το βάρος των εισφορών στην ΕΕ και οι διαφορές στις τιμές πώλησης.
  • Με την καθιέρωση των τριών τιμών, λέει η ΕΒΖ, είναι αδύνατη η εξόφληση των παραγωγών πριν την ολοκλήρωση της κατεργασίας όλων των ελληνικών τεύτλων και τον επιμερισμό ποσοστώσεων και τιμών. Ετσι πλέον ο τευτλοκαλλιεργητής θα εισπράττει το 80% ένα μήνα μετά την παράδοση και η εξόφληση θα γίνεται "μετά την οριστικοποίηση της παραγωγής του έτους".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ