Σάββατο 5 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δίωξη κατά της "ΣΤΡΑΝ ΑΕ" του Ανδρεάδη για απάτη

Δίωξη κατά της εταιρίας "Ελληνικά Διυλιστήρια ΣΤΡΑΝ ΑΕ" του ομίλου Ανδρεάδη άσκησε χτες η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας. Κατηγορούνται για απάτη σε βάρος του Δημοσίου αντικειμένου ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας, τετελεσμένη και σε απόπειρα, σύνταξη και έγκριση αντικανονικού ισολογισμού και θεώρηση αντικανονικού ισολογισμού.

Κατηγορούνται δηλαδή για απάτη σε βάρος του Δημοσίου ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας, αφού τη δεκαετία του 1970 η ΣΤΡΑΝ είχε πάρει δάνειο (ύψους έξι δισ. δραχμών) από την "Κομμέρσιαλ Μπανκ οφ Λοντον" για να κατασκευάσει διυλιστήρια στην Πάχη Μεγάρων. Η επένδυση δεν πραγματοποιήθηκε. Στο μεταξύ η τράπεζα αγοράστηκε από την Τράπεζα Πίστεως.

Στο φάκελο της υπόθεσης επισυνάπτεται επιστολή του διοικητή της Τράπεζας Πίστεως προς τον υπουργό Οικονομικών, που αναφέρει ότι κατά το χρόνο εξαγοράς της "Κομμέρσιαλ" "η αναφερόμενη στην επιστολή σας απαίτηση κατά της ΣΤΡΑΝ δεν εμφανιζόταν στα λογιστικά βιβλία της ξένης τράπεζας".

Υπάρχει ακόμη έκθεση του ορκωτού λογιστή Σ. Κορωνάκη, που λέει ότι "η εταιρία ΣΤΡΑΝ επί σειρά ετών καταχώριζε τόκους στα βιβλία της χωρίς να διαθέτει κανένα επίσημο επιβεβαιωτικό στοιχείο από την τράπεζα που είχε απαιτήσεις".

Από την έρευνα αποδεικνύεται ότι οι εκπρόσωποι του Ανδρεάδη δεν είχαν να προσκομίσουν κανένα στοιχείο, έτσι οι ισολογισμοί που συνέταξαν δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ως προς τις κρίσιμες εγγραφές τόκων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ