Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
Η ταλαιπωρία στο κρύο και τη βροχή συνεχίζεται

Ταλαιπωρημένοι πρόσφυγες μέσα στις λάσπες στη Γευγελή της ΠΓΔΜ
Ταλαιπωρημένοι πρόσφυγες μέσα στις λάσπες στη Γευγελή της ΠΓΔΜ
Ενώ προετοιμάζεται η Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής για τη λεγόμενη «αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στα Δυτικά Βαλκάνια», την Κυριακή, στις Βρυξέλλες, μετά από πρόσκληση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, τα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της ΕΕ, της φτώχειας και της ανέχειας, οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες και μετανάστες διαβιώνουν σε άθλιες συνθήκες, στο κρύο και τη βροχή, χωρίς τα στοιχειώδη. Θυμίζουμε ότι στη συνάντηση θα πάρουν μέρος οι ηγέτες των Αυστρίας, Βουλγαρίας, Κροατίας, Γερμανίας, Ελλάδας, Ουγγαρίας, Ρουμανίας, Σλοβενίας, Σερβίας και ΠΓΔΜ.

Πάντως και χτες χιλιάδες άνθρωποι, πολλά παιδιά ανάμεσά τους, βρίσκονταν εκτεθειμένοι στα σύνορα χωρών όπως η ΠΓΔΜ, η Σερβία, η Κροατία και η Σλοβενία, όπου κατευθύνονται από κάθε πιθανή διαδρομή μετά το σφράγισμα των συνόρων από την εθνικιστική κυβέρνηση της Ουγγαρίας. Σε επεισόδια με την αστυνομία στη σλοβένικη μεθοριακή πόλη Ριγκόντσι ένας πρόσφυγας τραυματίστηκε και του παρασχέθηκε ιατρική βοήθεια, ενώ η σλοβενική κυβέρνηση εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός αυτό. Ωστόσο, τέτοια περιστατικά είναι συχνά καθώς οι άνθρωποι αγανακτούν από το γεγονός ότι συνεχώς μπαίνουν εμπόδια στην πορεία τους προς τη Βόρεια Ευρώπη, όπου ελπίζουν ότι θα βρουν ένα καλύτερο αύριο.

Τις έντονες επικρίσεις του ύπατου αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζέιντ Ρά'αντ αλ-Χουσέιν, δέχτηκαν οι αρχές της Τσεχίας για συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων που φτάνουν στη χώρα. Γίνεται λόγος για κράτηση έως και 90 μέρες σε άθλιες συνθήκες, όπως επίσης κατακρίνονται σειρά «ισλαμοφοβικών» δηλώσεων του Προέδρου της χώρας, Μίλος Ζέμαν, με τον εκπρόσωπο του τελευταίου να δηλώνει: «Ο Πρόεδρος έχει προειδοποιήσει εδώ και πολύ καιρό για την απειλή του ισλαμικού φονταμενταλισμού. Εμμένει στη θέση του και δεν θα την αλλάξει υπό πίεση από το εξωτερικό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ