ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Γενάρη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Ψάχνουν συμμάχους για λογαριασμό των αστών

Με τον Πολ Τόμσεν, τον οποίο στην Ελλάδα χαρακτηρίζουν «δευτεροκλασάτο» και «ανεπιθύμητο», συναντήθηκε ο Αλ. Τσίπρας

Με τον «δευτεροκλασάτο υπάλληλο» και «ανεπιθύμητο» στην Ελλάδα, όπως τον χαρακτήριζε, επιδιδόμενος σε ανέξοδους λεονταρισμούς, επικεφαλής της τρόικας, Πολ Τόμσεν, συναντήθηκε στις ΗΠΑ ο Αλ. Τσίπρας. Χτες επίσης είχε συναντήσεις με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε την Τρίτη το ινστιτούτο Brookings, o Αλ. Τσίπρας ρωτήθηκε για τις απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα και δήλωσε: «Οι απεργίες είναι μια όψη του νομίσματος. Ισως είναι το πιο πρόσφορο μέσον, το πιο δημοκρατικό. Η απάντηση βρίσκεται στην ανάγκη των εργαζομένων να διεκδικήσουν, διότι τους αμφισβητούν βασικά τους δικαιώματα. Κανένας δεν θέλει να χάνει μεροκάματο. Κανένας δεν θέλει χάος (...) Ο ελληνικός λαός επέδειξε μεγάλη ωριμότητα».

Ουσιαστικά, ο Αλ. Τσίπρας υιοθετεί την αντιδραστική ορολογία που ταυτίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις με το χάος και την ίδια ώρα χαρακτηρίζει «ωριμότητα» το γεγονός ότι οι κινητοποιήσεις του λαού είναι αναντίστοιχες της επίθεσης που δέχτηκε, εγκωμιάζοντας την πραγματικότητα αυτή στους επίδοξους επενδυτές, στους οποίους άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται «σιγή νεκροταφείου» αν κυβερνήσει.

Ο Αλ. Τσίπρας δεν έκρυψε πως και το ταξίδι του στο Βερολίνο αποσκοπούσε στην εξεύρεση «συμμάχων» για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης, ωστόσο εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στις ΗΠΑ θα βρει πιο ευήκοα ώτα, λέγοντας: «Δεν ζητάμε να μας συμπαθήσουν στο Βερολίνο. Αναζητούμε συμμάχους, αλλά η πολιτική της Γερμανίας είναι καταστροφική. Εδώ (στις ΗΠΑ), μπορούμε να βρούμε συμμάχους για να αποτρέψουμε καταστροφικές πολιτικές».

Τέλος, ενδιαφέρουσα, αν μη τι άλλο, είναι η άποψη που εξέφρασε ότι μια χώρα «πρέπει να έχει συνέχεια στην εξωτερική πολιτική». Τα ίδια επανέλαβε ο Αλ. Τσίπρας και στη συνάντηση που είχε με Αμερικάνους αξιωματούχους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τους οποίους διαβεβαίωσε ότι «θέλουμε η Ελλάδα να συνεχίσει να είναι σε θέση να παίζει ρόλο σταθεροποιητικό στην περιοχή. Να έχει τη συνέχεια και τη συνέπεια στην εξωτερική πολιτική ώστε να συμβάλλει στη σταθερότητα».

Σε συνδυασμό με τα όσα δεν είπε μιλώντας στο Ινστιτούτο Brookings (τίποτα για το ρόλο του ΝΑΤΟ και του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στην ευρύτερη περιοχή), επιβεβαιώνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται στη διατήρηση των διευκολύνσεων προς τους αμερικανοΝΑΤΟικούς, με όλα τα συμπαρομαρτούντα, όπως η στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ.

ΔΝΤ ΓΙΑ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Προβλέπει αναιμική ανάκαμψη το 2014

Αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις για το 2013

Η Ευρωζώνη θα παραμείνει σε ύφεση και το 2013, καθώς η οικονομία της θα υποχωρήσει κατά 0,2% εφέτος, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο αναθεώρησε επίσης προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 3,5% (η πρόβλεψη του Οκτωβρίου ήταν 3,6%) και κατά 4,1% το 2014, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποφευχθούν οι «σημαντικοί» κίνδυνοι στις ΗΠΑ και ιδίως στην Ευρώπη.

«Η Ευρωζώνη εξακολουθεί να συνιστά σημαντικό κίνδυνο για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας», σημειώνεται στην έκθεση του Ταμείου. Το ΔΝΤ εκτιμούσε μέχρι σήμερα ότι εφέτος η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα έφτανε το 0,2%, όμως πλέον προβλέπει ότι η ύφεση θα συνεχιστεί και το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 0,2%. Αντίθετα, η Κομισιόν αναμένει ότι η ανάκαμψη θα ξεκινήσει από φέτος.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το 2014 η Ευρωζώνη θα καταγράψει ανάπτυξη 1%. Στις ΗΠΑ η ανάπτυξη θα αγγίξει εφέτος το 2% και το 2014 το 3%, όμως το Ταμείο κάλεσε την Ουάσιγκτον να αυξήσει «γρήγορα» το ανώτατο όριο του δημοσίου χρέους, που έχει ήδη φτάσει στο νόμιμο όριό του, ώστε να απομακρυνθεί ο κίνδυνος στάσης πληρωμών στη χώρα. Το ΔΝΤ προβλέπει επίσης ότι η ανάπτυξη στην Κίνα θα κυμανθεί γύρω στο 8%, όπως και πέρυσι, ενώ η Ιαπωνία θα έχει ανάπτυξη 1,2%.

Ασκηση «ταχείας αντίδρασης» στη Σάμο

Μια ακόμα άσκηση, που περιελάμβανε ενεργοποίηση τμήματος της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης, ξεκίνησε χτες τα ξημερώματα με εντολή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Πρόκειται για την άσκηση «Πυρπολητής 1/13», με σκοπό την κατάληψη - ανακατάληψη αεροδρομίου νησιού του Ανατολικού Αιγαίου, την εξασφάλισή του για δυνατότητα υποδοχής επιπλέον αερομεταφερόμενων δυνάμεων και ταυτόχρονη ενεργοποίηση του συνόλου του Συστήματος Αεράμυνας της χώρας.

Η άσκηση εξελίχθηκε στη Σάμο, όπου ειδικές δυνάμεις έκαναν κατάληψη και ανακατάληψη του αεροδρομίου του νησιού. Παράλληλα, έγινε άσκηση αερομεταφοράς και αντιαεροπορική άσκηση σε όλη τη χώρα. Η άσκηση έγινε υπό τη διοίκηση της Διακλαδικής Διοίκησης του ΓΕΕΘΑ και ξεκίνησε με μηδενική προειδοποίηση μέσα στη νύχτα, οπότε και άρχισε να ξετυλίγεται το σενάριο, σύμφωνα με το οποίο υπήρξε τουρκική κατάληψη του αεροδρομίου της Σάμου.

ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Τι άλλο είπε ο ΣΥΡΙΖΑ στο «Brookings»

-- Στη διπλανή σελίδα, παρουσιάζουμε ορισμένα αποσπάσματα από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο ίδρυμα Brookings. Υπάρχουν, όμως, και άλλες ενδιαφέρουσες αποστροφές στο λόγο του, που αφορούν την αιτία της κρίσης και το μείγμα για τη διαχείρισή της που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ποιες είναι αυτές;

Είπε ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του: «Ο λόγος (της κρίσης) είναι, βέβαια, ότι οι χώρες μας είναι μέρος μιας άσχημα σχεδιασμένης Νομισματικής Ενωσης. Δεδομένης της δομής της Ευρωζώνης (...) ήταν αναπόφευκτο ότι η θανάσιμη αγκαλιά μεταξύ αφερέγγυων τραπεζών και αφερέγγυων κρατών θα οδηγούσε σε φαινόμενο ντόμινο (...) Αποφάσισαν ότι ήταν καλύτερα να προσποιούνται ότι αυτό είναι απλώς μια κρίση δημόσιου χρέους, από το να παραδέχονταν ότι έχουν σχεδιάσει μια νομισματική ένωση - έκτρωμα (...) Επιτρέψτε μου να το πω αυτό ξεκάθαρα: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Αλλά αυτό δεν σημαίνει αποδοχή ηλίθιων και απάνθρωπων πολιτικών που μας υπαγορεύονται από τους σημερινούς, αυτοκαταστροφικούς ιθύνοντες της Ευρωζώνης».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η κρίση είναι αποτέλεσμα μιας «λάθος» αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης, ή λάθος χειρισμών κακόπιστων πολιτικών και κυβερνήσεων. Καλλιεργεί την αυταπάτη ότι με άλλο πολιτικό προσωπικό και διαχείριση, ή με άλλο σχεδιασμό της Ευρωζώνης, μπορεί να αλλάξει ο χαρακτήρας της ΕΕ και της Ευρωζώνης, με τα μονοπώλια ακλόνητα στην εξουσία και την οικονομία. Κοροϊδεύει το λαό, για να συγκαλύψει ότι με όποια «αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης», με όποιες κυβερνήσεις στα κράτη - μέλη της, θα υπηρετούνται τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Επομένως, η διαχείριση θα είναι αντιλαϊκή. Τα λέει αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ για να μη δει ο λαός τις πραγματικές αιτίες της κρίσης και να βολοδέρνει σε κοινοβουλευτικές αυταπάτες και φρούδες προσδοκίες ότι μια άλλη κυβέρνηση και ένας άλλος τάχα συσχετισμός δύναμης στην ΕΕ, στο επίπεδο της αστικής διαχείρισης, μπορεί να λειτουργήσει προς όφελός του και όχι προς όφελος των μονοπωλίων.

Βεβαίως, ο τρόπος που ασκεί κριτική στην Ευρωζώνη, θυμίζει τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ προς την Ευρωζώνη, προκειμένου αυτή να διαχειριστεί την κρίση όπως οι ΗΠΑ. Οι παρεμβάσεις αυτές ανέδειξαν τους οξύτατους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Φαίνεται εδώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ γέρνει προς τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την επιλογή συμμάχων. Αλλωστε, υπάρχουν τμήματα του κεφαλαίου στην Ελλάδα που έχουν ανάλογα συμφέροντα, όπως στον τομέα Ενέργειας, της ναυτιλίας κ.λπ., ενισχύοντας εμμέσως πλην σαφώς τέτοιες παρεμβάσεις.

Πρόσθεσε σε ένα άλλο σημείο ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ: «Επειδή ανέφερα την περίοδο μεσοπολέμου, τη Μεγάλη Υφεση, είναι ενδιαφέρον για μένα να συγκρίνουμε την Κεντρική μας Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τη Fed (την Ομοσπονδιακή τράπεζα), εδώ στην Ουάσιγκτον. Το γεγονός ότι ο επικεφαλής της Κεντρικής σας Τράπεζας, κ. Ben Bernanke, έκανε την ακαδημαϊκή εργασία του, μελετώντας τη Μεγάλη Υφεση, είναι σημαντικό. Μπορεί να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Fed έχει συμπεριφερθεί τόσο διαφορετικά από την ΕΚΤ. Αν συγκρίνει κανείς τη γλώσσα που χρησιμοποιείται από τον κ. Bernanke κατά τη διάρκεια των πέντε τελευταίων ετών με εκείνη των τραπεζιτών της Κεντρικής μας Τράπεζας, θα εντοπίσει τη διαφορά. Η Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης, η Κεντρική μας Τράπεζα, φαίνεται ανέγγιχτη από την οικονομική κρίση που εξελίσσεται κάτω από τη μύτη της. Αν οι κεντρικοί τραπεζίτες μας είχαν περάσει λίγο περισσότερο από το χρόνο τους μελετώντας τη Μεγάλη Υφεση, τα πράγματα μπορεί να ήταν διαφορετικά».

Αφού κατακεραύνωσε το πολιτικό προσωπικό και τους τεχνοκράτες της ΕΕ, ήρθε η ώρα να εξυψώσει τους ομολόγους τους στις ΗΠΑ και το μείγμα της διαχείρισης που αυτοί προτείνουν. Εκθειάζει το ρόλο της Fed που είναι υπέρμαχος της επεκτατικής διαχείρισης της κρίσης, για να κοροϊδέψει το λαό ότι ένα άλλο μείγμα από τις κυβερνήσεις και την κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης, θα μπορούσε να τον είχε γλιτώσει από τα δεινά της κρίσης. Λέει ψέματα, επειδή και στις ΗΠΑ, η διαχείριση της κυβέρνησης Ομπάμα και της Fed δεν έχουν αποτρέψει την εξαθλίωση του λαού, που μεγαλώνει σχετικά και απόλυτα. Ο ΣΥΡΙΖΑ κρύβει επίσης ότι σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η Ευρωζώνη, παρά τη νομισματική Ενωση, παραμένει μια συμμαχία ιμπεριαλιστικών εθνών - κρατών με ανταγωνίστριες αστικές τάξεις, οι οποίες όμως δρουν ενιαία σε βάρος των λαών τους.

Παρεμβάσεις όπως αυτές της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, με αλλεπάλληλες εκδόσεις ομολόγων και κόψιμο χρήματος, εμποδίζονται από το γεγονός ότι παρά το ενιαίο νόμισμα, στην Ευρωζώνη υπάρχουν διαφορετικά έθνη - κράτη με διαφορετικά ανταγωνιστικά συμφέροντα και με ανισότιμες σχέσεις μεταξύ τους. Επομένως, η πολιτική διαχείρισης της κρίσης στην Ευρωζώνη αντανακλά αυτή την πραγματικότητα, με δεδομένους τους οξύτατους διεθνείς ανταγωνισμούς (όπως π.χ. μεταξύ ευρώ - δολαρίου, ως διεθνή αποθεματικά, την ισοτιμία ανάμεσα στα δυο νομίσματα, όπου το ευρώ είναι ισχυρότερο κ.ά.).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ