Πέμπτη 24 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Ψάχνουν συμμάχους για λογαριασμό των αστών

Με τον Πολ Τόμσεν, τον οποίο στην Ελλάδα χαρακτηρίζουν «δευτεροκλασάτο» και «ανεπιθύμητο», συναντήθηκε ο Αλ. Τσίπρας

Με τον «δευτεροκλασάτο υπάλληλο» και «ανεπιθύμητο» στην Ελλάδα, όπως τον χαρακτήριζε, επιδιδόμενος σε ανέξοδους λεονταρισμούς, επικεφαλής της τρόικας, Πολ Τόμσεν, συναντήθηκε στις ΗΠΑ ο Αλ. Τσίπρας. Χτες επίσης είχε συναντήσεις με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε την Τρίτη το ινστιτούτο Brookings, o Αλ. Τσίπρας ρωτήθηκε για τις απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα και δήλωσε: «Οι απεργίες είναι μια όψη του νομίσματος. Ισως είναι το πιο πρόσφορο μέσον, το πιο δημοκρατικό. Η απάντηση βρίσκεται στην ανάγκη των εργαζομένων να διεκδικήσουν, διότι τους αμφισβητούν βασικά τους δικαιώματα. Κανένας δεν θέλει να χάνει μεροκάματο. Κανένας δεν θέλει χάος (...) Ο ελληνικός λαός επέδειξε μεγάλη ωριμότητα».

Ουσιαστικά, ο Αλ. Τσίπρας υιοθετεί την αντιδραστική ορολογία που ταυτίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις με το χάος και την ίδια ώρα χαρακτηρίζει «ωριμότητα» το γεγονός ότι οι κινητοποιήσεις του λαού είναι αναντίστοιχες της επίθεσης που δέχτηκε, εγκωμιάζοντας την πραγματικότητα αυτή στους επίδοξους επενδυτές, στους οποίους άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται «σιγή νεκροταφείου» αν κυβερνήσει.

Ο Αλ. Τσίπρας δεν έκρυψε πως και το ταξίδι του στο Βερολίνο αποσκοπούσε στην εξεύρεση «συμμάχων» για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης, ωστόσο εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στις ΗΠΑ θα βρει πιο ευήκοα ώτα, λέγοντας: «Δεν ζητάμε να μας συμπαθήσουν στο Βερολίνο. Αναζητούμε συμμάχους, αλλά η πολιτική της Γερμανίας είναι καταστροφική. Εδώ (στις ΗΠΑ), μπορούμε να βρούμε συμμάχους για να αποτρέψουμε καταστροφικές πολιτικές».

Τέλος, ενδιαφέρουσα, αν μη τι άλλο, είναι η άποψη που εξέφρασε ότι μια χώρα «πρέπει να έχει συνέχεια στην εξωτερική πολιτική». Τα ίδια επανέλαβε ο Αλ. Τσίπρας και στη συνάντηση που είχε με Αμερικάνους αξιωματούχους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τους οποίους διαβεβαίωσε ότι «θέλουμε η Ελλάδα να συνεχίσει να είναι σε θέση να παίζει ρόλο σταθεροποιητικό στην περιοχή. Να έχει τη συνέχεια και τη συνέπεια στην εξωτερική πολιτική ώστε να συμβάλλει στη σταθερότητα».

Σε συνδυασμό με τα όσα δεν είπε μιλώντας στο Ινστιτούτο Brookings (τίποτα για το ρόλο του ΝΑΤΟ και του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στην ευρύτερη περιοχή), επιβεβαιώνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται στη διατήρηση των διευκολύνσεων προς τους αμερικανοΝΑΤΟικούς, με όλα τα συμπαρομαρτούντα, όπως η στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προς «επισφράγιση» της... «ισχυρής επένδυσης» των ΗΠΑ (2015-12-04 00:00:00.0)
Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ιμπεριαλιστές και η Συρία (2013-09-08 00:00:00.0)
Το βίντεο της ΚΝΕ για το ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ (2013-02-02 00:00:00.0)
Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για την εξωτερική πολιτική; (2013-01-25 00:00:00.0)
Συνεργαζόμαστε πλήρως με την Ελλάδα για την τρομοκρατία (2003-08-13 00:00:00.0)
Υποκλίσεις στους "προστάτες" (1996-05-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ