Πέμπτη 24 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟΥ 2009
Οι αλχημείες διευκόλυναν τα προαποφασιμένα μέτρα

Με τη σφραγίδα της Γιούροστατ η αναθεώρηση που επανέρχεται στο προσκήνιο για αποπροσανατολισμό του λαού

Οι άμεσα εμπλεκόμενοι και η Κομισιόν, επιβεβαιώνουν ότι όλα έγιναν εν γνώσει της Γιούροστατ, η οποία φροντίζει ώστε τα στατιστικά στοιχεία των κρατών μελών να υπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο την εφαρμογή προαποφασισμένων μέτρων
Οι άμεσα εμπλεκόμενοι και η Κομισιόν, επιβεβαιώνουν ότι όλα έγιναν εν γνώσει της Γιούροστατ, η οποία φροντίζει ώστε τα στατιστικά στοιχεία των κρατών μελών να υπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο την εφαρμογή προαποφασισμένων μέτρων
Νέα εστία αντιπαράθεσης ανάμεσα στα κόμματα της διαχείρισης, που αντικειμενικά αποπροσανατολίζει το λαό από τις πραγματικές αιτίες της κρίσης και τη διέξοδο που τον συμφέρει, προκάλεσε το αίτημα του οικονομικού εισαγγελέα να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βάρος υπαλλήλων της ΕΛΣΤΑΤ που κατηγορούνται για το «μαγείρεμα» του δημόσιου ελλείμματος το 2009.

Ο Γρ. Πεπόνης ζήτησε να ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του Α. Γεωργίου, προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ και δυο ακόμη μελών, για ψευδή βεβαίωση σε βάρος του δημοσίου σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών. Πρόκειται για τους Κ. Μολφέτα, προϊστάμενο Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών και Ε. Ξενάκη, προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης.

Επίσης, ο εισαγγελέας ζήτησε να ασκηθεί ποινική δίωξη στον Α. Γεωργίου και για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατ' εξακολούθηση. Τέλος, ζητά να διαβιβαστεί η δικογραφία σε ανακριτή αρμόδιο για θέματα διαφθοράς και να ερευνηθεί αν υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί ή συμμετοχή άλλων προσώπων ή αν προκύπτουν άλλα αδικήματα.

Η υπόθεση με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ άρχισε να ξετυλίγεται το 2011, όταν η Ζωή Γεωργαντά, πρώην μέλος του ΔΣ της υπηρεσίας, είχε καταθέσει στους οικονομικούς εισαγγελείς στοιχεία που έδειχναν τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος, εν γνώσει της Γιούροστατ. Συγκεκριμένα, κατήγγειλε ότι το έλλειμμα του 2009 από περίπου 12-13% παρουσιάστηκε αναθεωρημένο στο 15,4%, ποσοστό που αξιοποιήθηκε προπαγανδιστικά για να νομιμοποιήσει το μνημόνιο με την τρόικα.

Οι καταγγελίες της Ζ. Γεωργαντά προκάλεσαν την εισαγγελική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας η ίδια ήταν η πρώτη που κατέθεσε. Η έρευνα σκόνταψε σε πολιτικά πρόσωπα και η δικογραφία στάλθηκε στη Βουλή, για να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και άλλων μελών του οικονομικού επιτελείου.

Ακολούθησε η σύσταση Εξεταστικής επιτροπής (το ΚΚΕ αρνήθηκε να συμμετάσχει, καταγγέλλοντας τον αποπροσανατολισμό), η οποία δεν απέδωσε ποινικές ευθύνες στους υπό έρευνα πολιτικούς. Καταθέτοντας στην Εξεταστική, η Ζ. Γεωργαντά είχε δηλώσει ότι δεν μπορεί να ισχυριστεί πως υπήρξε εμπλοκή πολιτικών προσώπων στο μαγείρεμα του ελλείμματος, ανέφερε πάντως ότι για τον υπολογισμό του το 2009 χρησιμοποιήθηκε «η χειρότερη εναλλακτική μέθοδος από αυτές που προβλέπει ο κανονισμός της Γιούροστατ».

Ανταλλάσσουν «πάσες»

Δίνοντας τις δικές του εξηγήσεις για το αναθεωρημένο έλλειμμα, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου είχε καταθέσει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το Σεπτέμβρη του 2011:

«Εγινε αναταξινόμηση σε 17 ΔΕΚΟ που πληρούσαν τα κριτήρια σύμφωνα με το σύστημα εθνικών λογαριασμών και από αυτή τη διαδικασία επιβαρύνθηκε το έλλειμμα κατά 0,76% και το δημόσιο χρέος κατά 7,75%. Επίσης, υπήρξε αναθεώρηση των στατιστικών στοιχείων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης και επανα-υπολογίστηκαν τα μεγέθη τους, ενώ δεν είχε υπολογιστεί και το ποσό για το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων».

Παράλληλα, όπως είπε, το δημόσιο χρέος του 2009 επιβαρύνθηκε κατά 5,3 δισ. ευρώ από τη συμφωνία ανταλλαγής (swaps) που είχε υπογράψει η κυβέρνηση Σημίτη το 2001 με την τράπεζα Goldman Sachs.

Η όλη συζήτηση έγινε προσπάθεια τότε να αξιοποιηθεί από τα αστικά επιτελεία για να καλλιεργηθεί στο λαό η αίσθηση ότι αν το έλλειμμα ήταν στατιστικά μικρότερο, δε θα υπήρχε ανάγκη δανεισμού της χώρας από την τρόικα, άρα δε θα είχαν υπογραφεί και τα σχετικά μνημόνια.

Η ίδια συζήτηση συνεχίζεται τώρα από εκεί που σταμάτησε, κύρια ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επαναφέρει ζήτημα εξεταστικής επιτροπής. Μιλώντας χτες σε ραδιοφωνική εκπομπή (Vimafm) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου επικαλέστηκε τη δικαστική έρευνα και δήλωσε ότι «είναι σταθερή, αταλάντευτη θέση αυτής της κυβέρνησης, οι θεσμικοί φορείς να αναλαμβάνουν τα των αρμοδιοτήτων τους και να τα διεκπεραιώνουν (...) Μου είναι αδιανόητο να σχολιάσω κινήσεις της Δικαιοσύνης».

Από την πλευρά του, ο γραμματέας της ΝΔ, Μ. Κεφαλογιάννης, ομολόγησε κυνικά (στο «real fm»): «Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι στο ελληνικό χρέος μπήκαν και πράγματα, τα οποία δεν έπρεπε να μπουν. Αλλά η Ελλάδα έπρεπε να κάνει πολλά πράγματα, ακόμα και αν δεν υπήρχε μνημόνιο, ΕΕ, ΔΝΤ».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Π. Κουρουμπλής, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «εξακολουθεί να προκαλεί με την ένοχη σιωπή της στην υπόθεση του υπόδικου κ. Ανδρέα Γεωργίου. Ο πρωθυπουργός εξάλλου ακολουθεί τη λογική της επιλεκτικής μνήμης για την προεκλογική δέσμευσή του ότι θα φέρει το ζήτημα της ΕΛΣΤΑΤ και της υπαγωγής της χώρας στο ΔΝΤ στη Βουλή για επανεξέταση, αμφισβητώντας τότε, με τη μη συμμετοχή της ΝΔ στη σχετική επιτροπή, τις προθέσεις του σημερινού του εταίρου».

«Ολα σωστά» λέει η Κομισιόν

Στο θέμα παρενέβη χτες ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Με ανακοίνωσή του υπερασπίζεται την ΕΛΣΤΑΤ και επιτίθεται στους οικονομικούς εισαγγελείς και την κυβέρνηση Καραμανλή. Οπως λέει, «οι οικονομικοί εισαγγελείς άσκησαν δίωξη εναντίον της ηγεσίας της ΕΛΣΤΑΤ που κατέβαλε προσπάθειες προκειμένου να συμμορφωθεί με τους κανόνες και να αποκαταστήσει τη διαφάνεια και την αξιοπιστία».

Ισχυρίζεται ακόμα ότι «αυτή η προσπάθεια μετατρέπεται σε μια ποινική διαδικασία, ενώ όσοι δημιούργησαν το πρόβλημα και οδήγησαν τη χώρα στο δημοσιονομικό γκρεμό με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους μέχρι τον Οκτώβριο του 2009, παραμένουν στο απυρόβλητο». Σημειώνει τέλος ότι «οι οικονομικοί εισαγγελείς "βλέπουν" πρόβλημα μόνο όταν κάποια υπόθεση μπορεί να συνδεθεί με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τη μεγάλη προσπάθεια για τη διάσωση της χώρας. Ετσι υπηρετούν τη δικαιοκρατία».

Θέση για το ζήτημα έλαβε και η Κομισιόν. «Τα στατιστικά στοιχεία που έχουν κοινοποιηθεί από την ελληνική στατιστική αρχή το 2009, είναι αξιόπιστα και συνάδουν με τους κοινοτικούς κανόνες που ακολουθούν όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ», δήλωσε χτες η Ε. Τρέινορ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου, αρμόδιου για θέματα φορολογίας.

Η ίδια υπενθύμισε ότι από το Μάρτη του 2010, η Γιούροστατ έχει αποφανθεί ότι τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία είναι αξιόπιστα και υιοθετούνται χωρίς επιφυλάξεις, σαν αποτέλεσμα «της συνεργασίας της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας με την Γιούροστατ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιλαϊκά μαγειρεία και κόντρες (2014-10-03 00:00:00.0)
«Ξαναζεσταίνουν» το μαγειρεμένο έλλειμμα (2013-01-23 00:00:00.0)
Στη Βουλή το «μαγείρεμα» του ελλείμματος από την ΕΛΣΤΑΤ (2012-01-21 00:00:00.0)
Βουλιάζουν στη φτώχεια χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά (2012-01-05 00:00:00.0)
Κατέθεσε η Ζ. Γεωργαντά (2011-09-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ