Πέμπτη 24 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Στα 8,5 τρισ. ευρώ τα κρατικά χρέη

Η τριάδα Γερμανία - Γαλλία - Ιταλία με 6 τρισ. ευρώ χρωστάει το 70% του συνολικού εμφανιζόμενου χρέους των «17»

Με τα μπούνια βουτηγμένα στα χρέη είναι τα κράτη της ΕΕ, ιδιαίτερα αυτά που ανήκουν στο λεγόμενο «σκληρό πυρήνα» της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την κοιναγορίτικη στατιστική υπηρεσία (Γιούροστατ), - γ' τρίμηνο του 2012 - το κρατικό χρέος για τα 27 μέλη της ΕΕ διαμορφώθηκε στα 10,9 τρισ. ευρώ. Από αυτά, τα 8,5 τρισ. ευρώ αφορούν στα 17 κράτη - μέλη της Ευρωζώνης.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία αντλεί και αναπαράγει η Γιούροστατ, σύμφωνα με τα ραπόρτα που στέλνουν οι εθνικές στατιστικές υπηρεσίες και κυβερνήσεις. Εύλογα δημιουργούνται πολλά ερωτήματα, ως προς την ακρίβεια των δεδομένων, για τις μεθόδους ταξινόμησης που χρησιμοποιεί ο καθένας από αυτούς, όπως για παράδειγμα των πρακτικών και μεθοδεύσεων που ακολούθησαν και οι ελληνικές κυβερνήσεις με τις αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις τόσο του ΑΕΠ, όσο και του κρατικού χρέους που το εμφάνισαν να απογειώνεται το 2009.

Σε κάθε περίπτωση, καταγράφονται τεράστιες αποκλίσεις σε σχέση με τους στόχους που οι ίδιοι έβαζαν με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, για τη διαμόρφωση του κρατικού χρέους μέχρι το 60% του ΑΕΠ. Οι εντεινόμενες ανισομετρίες έχουν κάνει την εμφάνισή τους και ως προς το βαθμό συσσώρευσης των κρατικών χρεών, τόσο σε απόλυτα μεγέθη, όσο και σε σχέση με το παραγόμενο ΑΕΠ για το κάθε ξεχωριστό κράτος της ΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ, στην ΕΕ των «27», τα ποσοστά του χρέους ως προς το ΑΕΠ κυμαίνονται από 9,6% (Εσθονία) μέχρι και 152,6% στην Ελλάδα (μετά το «κούρεμα»).

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία σε ό,τι αφορά τα απόλυτα μεγέθη που εμφανίζει το κάθε κράτος της Ευρωζώνης: Την πρωτιά κατέχει η Γερμανία με 2,15 τρισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 25,2% του συνολικού χρέους των 17 κρατών της Ευρωζώνης. Ακολουθούν η Ιταλία με 2 τρισ. ευρώ, με τη συμμετοχή στα χρέη της Ευρωζώνης να φτάνει στο 23,5% και η Γαλλία με 1,8 τρισ. ευρώ και με συμμετοχή στο 21,1%. Η τριάδα Γερμανία - Γαλλία - Ιταλία χρωστάει περίπου 6 τρισ. ευρώ, ή το 70% του συνολικού χρέους των κρατών της Ευρωζώνης.

Το χρέος που καταγράφεται στην Ελλάδα (301,2 δισ. ευρώ) αποτελεί το 3,5% της Ευρωζώνης και το 2,75% σε επίπεδο ΕΕ των 27 κρατών. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι το «κούρεμα» ήταν σταγόνα στον ωκεανό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ, η διαμόρφωση του κρατικού χρέους ως προς το ΑΕΠ εμφανίζεται ως εξής: Ελλάδα 152,6%, Ιταλία 127,3%, Πορτογαλία 120,3%, Ιρλανδία 117%, Βέλγιο 101,6% κ.ά. Στη Γερμανία εμφανίζεται στο 81,7% και στη Γαλλία στο 89,9%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ