ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Νέο κρούσμα ταραχών με 14 νεκρούς

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Σαββατοκύριακο ταραχών ήταν το περασμένο στην Ινδονησία, όπου φάνηκε πως ήταν τελικώς πολύ σύντομη η μικρή ανάπαυλα από τις διογκούμενες ταραχές στη χώρα. Ο αριθμός των θυμάτων του νέου κύματος βίας έφθασε τους 14 νεκρούς.

Αυτή τη φορά, η αφορμή για τη νέα έκρηξη βίας λέγεται πως ήταν "θρησκευτική", μεσούσης, βέβαια, της σοβαρότατης οικονομικής και πολιτικής κρίσης που περνά η Ινδονησία. Πλήθη νεαρών μουσουλμάνων πυρπόλησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο καθολικούς ναούς, καζίνο και επιτέθηκαν σε χριστιανούς, μετά από φήμες ότι ορισμένοι από τους τελευταίους προκάλεσαν υλικές ζημιές σε τζαμιά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν, το περασμένο 24ωρο, προσωρινά και για προληπτικούς λόγους τα χριστιανικά σχολεία. Και αυτή τη φορά, η κινεζική μειονότητα, μέρος της οποίας κατηγορείται συχνά από τον όχλο ότι πλουτίζει σε βάρος Ινδονήσιων, βρέθηκε στο στόχαστρο βίας. Τουλάχιστον δύο από τους 14 νεκρούς ήταν κινεζικής καταγωγής.

Ως αποτέλεσμα, οι στρατιώτες αύξησαν τις περιπολίες του στο "πεδίο ταραχών", δηλαδή τη βόρεια Τζακάρτα, και συνέλαβαν κατά τις ταραχές του Σαββατοκύριακου περίπου 180 άτομα.

Η νέα έκρηξη βίας έκανε δύο ηγετικές προσωπικότητες της αντιπολίτευσης να απευθύνουν έκκληση για αυτοσυγκράτηση, προειδοποιώντας ότι οι ταραχές υποκινούνται με διάφορες αβάσιμες φήμες που καλλιεργούν κλίμα έντασης στις σχέσεις των εθνικών και θρησκευτικών κοινοτήτων.

"Η βία δεν ξέσπασε αυθόρμητα. Υπήρχαν συγκεκριμένες ομάδες ατόμων που ηγήθηκαν των συμμοριών που κατέστρεψαν εκκλησίες", ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους, η Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι και ο μουσουλμάνος ηγέτης, Αμπντουραχμάν Ουαχίντ.

Οσο για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, αυτές συνεχίστηκαν και χτες, αν και με μικρότερη συμμετοχή φοιτητών. Εκατοντάδες αντικυβερνητικοί φοιτητές συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους, κάνοντας αποχή από τα μαθήματά τους, ή πραγματοποιώντας πορείες διαμαρτυρίας κατά του Προέδρου της Ινδονησίας, Χαμπίμπι.

Ερευνες για τα πλούτη του Σουχάρτο

Εάν ο πρώην Πρόεδρος της Ινδονησίας Σουχάρτο δε συνεργαστεί με τη νέα επιτροπή που θα ερευνήσει για την περιουσία του, θα τεθεί υπό περιορισμό κατ' οίκον ή θα του απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα, μετέδωσε το ινδονησιακό πρακτορείο ειδήσεων Antara, επικαλούμενο τον γενικό εισαγγελέα Μουχαμάντ Γκαλίμπ.

Ο Σουχάρτο και η οικογένειά του πιστεύεται ότι απέκτησαν στη διάρκεια της διακυβέρνησής του περιουσία ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με τον Μπαρμάν Ζαχίρ, εκπρόσωπο του γενικού εισαγγελέα, ο Γκαλίμπ ζήτησε από την Υπηρεσία Μετανάστευσης επίσημη απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για τον μικρότερο γιο του Σουχάρτο, Χουτόμο Μαντάλα Πούτρα, ο οποίος ανακρίνεται σε σχέση με υπόθεση διαφθοράς.

ΑΛΒΑΝΙΑ
Απορρίπτει το αποτέλεσμα ο Μπερίσα

ΤΙΡΑΝΑ.-

Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα ανακοίνωσε χτες ότι την Κυριακή, για την ψηφοφορία όσον αφορά το νέο Σύνταγμα, στις κάλπες προσήλθε το 59% του εκλογικού Σώματος και με ποσοστό που ξεπερνά το 90% ενέκρινε το σχέδιο Συντάγματος. Ωστόσο, ο Μπερίσα μιλά για "ποσοστό 39% το πολύ", γεγονός που προοιωνίζεται μάλλον "μπελάδες" για τα Τίρανα.

Τόσο η κυβέρνηση του Παντελί Μάικο, όσο και η αντιπολίτευση, με προεξάρχον το Δημοκρατικό Κόμμα του πρώην Προέδρου Σαλί Μπερίσα, ισχυρίστηκαν χτες ότι κατήγαγαν "νίκη" στο Δημοψήφισμα της Κυριακής, το οποίο στόχο είχε να δώσει στη χώρα το πρώτο της Σύνταγμα από τη δεκαετία του 1970.

"Ομαλή" η διαδικασία

Οι διεθνείς πολιτικοί παρατηρητές και απεσταλμένοι εμφανίστηκαν πρόθυμοι να στηρίξουν μάλλον την κυβερνητική πλευρά, σημειώνοντας ότι η συμμετοχή στην ψηφοφορία ήταν "ευρύτερη από όσο αναμενόταν" (παρά το κάλεσμα της αντιπολίτευσης να απόσχουν οι υποστηρικτές της, αλλά και απειλές σε τουλάχιστον μια περίπτωση, από τις πιο "ακραιφνείς" ομάδες).

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το Σχέδιο Συντάγματος που πρότεινε εγκρίθηκε "με ευκολία", επιτρέποντας στην Αλβανία να ανανεώσει το νομικό της πλαίσιο, όσον αφορά τα "ανθρώπινα δικαιώματα" στη χώρα των 3,2 εκατ. κατοίκων. Ο πρωθυπουργός Μάικο δεν προέβη σε επίσημες δηλώσεις, αλλά το κρατικό Αλβανικό Τηλεγραφικό Πρακτορείο (ΑΤΑ) μετέδωσε πως "συνεχάρη" τους υπουργούς του.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι πάνω από το 50% συμμετείχε στην ψηφοφορία. Προσέθεσε με ανακοίνωσή της ότι θα χρειαστούν μερικές ημέρες για την τελική ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Λίγο πριν, ο προεδρικός σύμβουλος Πρετς Ζογκάι δήλωνε ότι κατά τους αριθμούς της προεδρίας της κεντρικής εκλογικής επιτροπής, "ποσοστό μεγαλύτερο του 55% των Αλβανών ψήφισαν "ναι" στο δημοψήφισμα, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες".

Περί "ομαλής διεξαγωγής" του δημοψηφίσματος μίλησαν οι περίπου 200 ξένοι και οι 1.400 Αλβανοί παρατηρητές. Η κυβέρνηση, ακολούθως, κάλεσε όλα τα κόμματα "να σεβαστούν το αποτέλεσμα".

Μπερίσα: "31-39%"

Από την πλευρά του ο πρώην Πρόεδρος Μπερίσα μίλησε για συμμετοχή 31% - κατά το "Ασοσιέιτεντ Πρες" - ή το πολύ 39% - κατά το "Γαλλικό Πρακτορείο" - γεγονός που, όπως είπε, σημαίνει ότι "μόνο μια μειοψηφία" ενέκρινε το Σύνταγμα.

Ευχαρίστησε μάλιστα τον "αλβανικό λαό που κατέρριψε την πρόταση της πιο διεφθαρμένης κυβέρνησης στην Ευρώπη". Ο στόχος φυσικά της τοποθέτησης αυτού του τύπου και αυτών των τόνων από τον πρώην πρόεδρο είναι ορατός: να "αποδειχθεί", τρόπον τινά, η "έλλειψη λαϊκής υποστήριξης" για την κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος και άρα να "προκύψει" η ανάγκη διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

Πάντως ο Ντάαν Εβερτς, επικεφαλής της αποστολής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δήλωσε πως "το δημοψήφισμα έγινε σχεδόν χωρίς κανένα επεισόδιο" και με "ικανοποιητική συμμετοχή".

Προς νέα αντιπαράθεση;

Με δεδομένο το ότι ο Μπερίσα είχε προειδοποιήσει περί του ότι αν η συμμετοχή είναι χαμηλή στην ψηφοφορία "δεν πρόκειται να δεχτεί" το αποτέλεσμα, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ένας δεύτερος γύρος πολιτικών ταραχών μέσα στις επόμενες μέρες, για δεύτερη φορά φέτος (μετά τη δολοφονία Χαϊνταρί και την "απόπειρα πραξικοπήματος").

Την εντύπωση ενίσχυσε το κάλεσμα του Μπερίσα προς τους κατοίκους των Τιράνων να διαδηλώσουν στους δρόμους της πρωτεύουσας για να "καταγγείλουν τα μεθοδευμένα αποτελέσματα" του συνταγματικού δημοψηφίσματος.

"Καλώ όλους τους κατοίκους της πόλης των Τιράνων να μετάσχουν σε μια μαζική διαδήλωση για να δείξουν τη δύναμή τους στην πολιτική μαφία της εξουσίας", δήλωσε.

"Η πολιτική μαφία της εξουσίας", συνέχισε, "επιδίδεται σε μια οργιώδη μεθόδευση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος". Το οποίο, κατέληξε, "απορρίφθηκε".

ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΟΥΓΚΟΥΣΤΟ ΠΙΝΟΤΣΕΤ
Χιλιανές φωνές ζητούν δικαιοσύνη

ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.-

Αύριο αναμένεται η απόφαση του ανώτατου βρετανικού Δικαστηρίου, της πενταμελής Επιτροπής της Βουλής των Λόρδων, για την κύρωση ή όχι της σύλληψης του πρώην Χιλιανού δικτάτορα, Αουγκούστο Πινοτσέτ. Η υπόθεση αυτή όμως θα παραμείνει ανοιχτή για μεγάλο διάστημα, καθώς οι "πληγές που ανοίξανε χρειάζονται οριστική θεραπεία". Αυτό απαίτησαν και χιλιάδες Χιλιανοί, που διαδήλωσαν στο κέντρο της πρωτεύουσας Σαντιάγκο. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Με την προσαγωγή στη Δικαιοσύνη του Πινοτσέτ είτε αυτός επιστρέψει στη χώρα, είτε παραμείνει υπό κράτηση στη Βρετανία, βροντοφώναξαν την Κυριακή οι διαδηλωτές, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν αριστερές και ανθρωπιστικές οργανώσεις, και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. "Σήμερα η Ιστορία επαναλαμβάνεται αντίστροφα. Είναι ο Πινοτσέτ εκείνος που δικάζεται για τα εγκλήματα που διέπραξε κατά της ανθρωπότητας, ενάντια στους κατοίκους της Χιλής, και σε υπηκόους από την Ισπανία, την Ελβετία και άλλες χώρες", τόνισε στη διάρκεια της διαδήλωσης η αντιπρόεδρος της Ενωσης των Συγγενών των Ντεσαπαρεσίδος - Εξαφανισθέντων στη διάρκεια της τυραννίας του Πινοτσέτ - Βιβιάνα Ντίας."Ζητούμε μία κανονική δίκη για τον Πινοτσέτ, ώστε η Δικαιοσύνη να αποφανθεί εάν είναι ή όχι ένοχος, στην οποία θα έχει και τους συνηγόρους που θα υπερασπιστούν τα δικαιώματά του, καίτοι ο ίδιος δε σεβάστηκε τα δικαιώματα των θυμάτων του", πρόσθεσε η ίδια. Οι διαδηλωτές ζήτησαν επίσης την ακύρωση του νόμου για την απονομή αμνηστίας, προϊόν έμπνευσης του ίδιου του Πινοτσέτ και ζήτησαν την καταδίκη του και των συν αυτώ υπευθύνων του στυγερού πραξικοπήματος, για παραβίαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Η διαδήλωση οργανώθηκε συμβολικά τρεις μέρες πριν την απόφαση της βρετανικής Βουλής των Λόρδων να αφεθεί να φύγει ελεύθερα από τη χώρα ο 82χρονος χιλιανός δικτάτορας, που έχει συλληφθεί και κρατείται στο Λονδίνο από τις 16 Οκτώβρη, κατόπιν επισήμου αιτήματος έκδοσης της Ισπανίας, παράδειγμα που ακολούθησαν η Γαλλία, η Ελβετία και η Σουηδία, ενώ και άλλες ευρωπαϊκές χώρες φαίνονται πρόθυμες να συνεχίσουν το "νομικό χορό".

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΗΠΑ
Συγχώνευση τραπεζιτικών κολοσσών

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ .-

Ενα ακόμα μεγαθήριο φαίνεται ότι θα γεννηθεί στον τραπεζιτικό κόσμο, με κύρια ελπίδα να μονοπωλήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς και να μπορεί κατ' αυτόν τον τρόπο να κατευθύνει τις τάσεις.

Ο λόγος για την "πολύ" Ντόιτσε Μπανκ - τη Γερμανική Τράπεζα - και την αμερικανική Μπάνκερς Τραστ,που θεωρείται η όγδοη σε δύναμη τράπεζα στις ΗΠΑ. Η είδηση έπεσε σαν κεραυνός από το χτεσινό ρεπορτάζ των "Νιου Γιόρκ Τάιμς", ενώ οι αξιωματούχοι και των δύο τραπεζών παραμένουν με χείλη εφτασφράγιστα, όσον αφορά την επιβεβαίωση της είδησης αλλά και τις λεπτομέρειες της συγχώνευσης. Η πιθανή αυτή συμφωνίας συγχώνευσης αξιολογείται στο ύψος των 9 δισ. αμερικανικών δολαρίων και σε περίπτωση που θα επιτευχθεί επιτυχώς και σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη εξαγορά ενός ξένου χρηματοπιστωτικού οικονομικού ιδρύματος από ένα αμερικανικό. Το δημοσίευμα των "Νιου Γιορκ Τάιμς", πάντως, υποστηρίζεται και από αντίστοιχο των "Φαϊνάσιαλ Τάιμς" και οι δύο εφημερίδες θεωρούν τη συγχώνευση ως δεδομένη, προσθέτοντας ότι η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει αύριο Τετάρτη.

Από την προχτεσινή διαδικασία δημοψηφίσματος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ