Τρίτη 24 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Απορρίπτει το αποτέλεσμα ο Μπερίσα

ΤΙΡΑΝΑ.-

Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα ανακοίνωσε χτες ότι την Κυριακή, για την ψηφοφορία όσον αφορά το νέο Σύνταγμα, στις κάλπες προσήλθε το 59% του εκλογικού Σώματος και με ποσοστό που ξεπερνά το 90% ενέκρινε το σχέδιο Συντάγματος. Ωστόσο, ο Μπερίσα μιλά για "ποσοστό 39% το πολύ", γεγονός που προοιωνίζεται μάλλον "μπελάδες" για τα Τίρανα.

Τόσο η κυβέρνηση του Παντελί Μάικο, όσο και η αντιπολίτευση, με προεξάρχον το Δημοκρατικό Κόμμα του πρώην Προέδρου Σαλί Μπερίσα, ισχυρίστηκαν χτες ότι κατήγαγαν "νίκη" στο Δημοψήφισμα της Κυριακής, το οποίο στόχο είχε να δώσει στη χώρα το πρώτο της Σύνταγμα από τη δεκαετία του 1970.

"Ομαλή" η διαδικασία

Οι διεθνείς πολιτικοί παρατηρητές και απεσταλμένοι εμφανίστηκαν πρόθυμοι να στηρίξουν μάλλον την κυβερνητική πλευρά, σημειώνοντας ότι η συμμετοχή στην ψηφοφορία ήταν "ευρύτερη από όσο αναμενόταν" (παρά το κάλεσμα της αντιπολίτευσης να απόσχουν οι υποστηρικτές της, αλλά και απειλές σε τουλάχιστον μια περίπτωση, από τις πιο "ακραιφνείς" ομάδες).

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το Σχέδιο Συντάγματος που πρότεινε εγκρίθηκε "με ευκολία", επιτρέποντας στην Αλβανία να ανανεώσει το νομικό της πλαίσιο, όσον αφορά τα "ανθρώπινα δικαιώματα" στη χώρα των 3,2 εκατ. κατοίκων. Ο πρωθυπουργός Μάικο δεν προέβη σε επίσημες δηλώσεις, αλλά το κρατικό Αλβανικό Τηλεγραφικό Πρακτορείο (ΑΤΑ) μετέδωσε πως "συνεχάρη" τους υπουργούς του.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι πάνω από το 50% συμμετείχε στην ψηφοφορία. Προσέθεσε με ανακοίνωσή της ότι θα χρειαστούν μερικές ημέρες για την τελική ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Λίγο πριν, ο προεδρικός σύμβουλος Πρετς Ζογκάι δήλωνε ότι κατά τους αριθμούς της προεδρίας της κεντρικής εκλογικής επιτροπής, "ποσοστό μεγαλύτερο του 55% των Αλβανών ψήφισαν "ναι" στο δημοψήφισμα, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες".

Περί "ομαλής διεξαγωγής" του δημοψηφίσματος μίλησαν οι περίπου 200 ξένοι και οι 1.400 Αλβανοί παρατηρητές. Η κυβέρνηση, ακολούθως, κάλεσε όλα τα κόμματα "να σεβαστούν το αποτέλεσμα".

Μπερίσα: "31-39%"

Από την πλευρά του ο πρώην Πρόεδρος Μπερίσα μίλησε για συμμετοχή 31% - κατά το "Ασοσιέιτεντ Πρες" - ή το πολύ 39% - κατά το "Γαλλικό Πρακτορείο" - γεγονός που, όπως είπε, σημαίνει ότι "μόνο μια μειοψηφία" ενέκρινε το Σύνταγμα.

Ευχαρίστησε μάλιστα τον "αλβανικό λαό που κατέρριψε την πρόταση της πιο διεφθαρμένης κυβέρνησης στην Ευρώπη". Ο στόχος φυσικά της τοποθέτησης αυτού του τύπου και αυτών των τόνων από τον πρώην πρόεδρο είναι ορατός: να "αποδειχθεί", τρόπον τινά, η "έλλειψη λαϊκής υποστήριξης" για την κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος και άρα να "προκύψει" η ανάγκη διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

Πάντως ο Ντάαν Εβερτς, επικεφαλής της αποστολής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δήλωσε πως "το δημοψήφισμα έγινε σχεδόν χωρίς κανένα επεισόδιο" και με "ικανοποιητική συμμετοχή".

Προς νέα αντιπαράθεση;

Με δεδομένο το ότι ο Μπερίσα είχε προειδοποιήσει περί του ότι αν η συμμετοχή είναι χαμηλή στην ψηφοφορία "δεν πρόκειται να δεχτεί" το αποτέλεσμα, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ένας δεύτερος γύρος πολιτικών ταραχών μέσα στις επόμενες μέρες, για δεύτερη φορά φέτος (μετά τη δολοφονία Χαϊνταρί και την "απόπειρα πραξικοπήματος").

Την εντύπωση ενίσχυσε το κάλεσμα του Μπερίσα προς τους κατοίκους των Τιράνων να διαδηλώσουν στους δρόμους της πρωτεύουσας για να "καταγγείλουν τα μεθοδευμένα αποτελέσματα" του συνταγματικού δημοψηφίσματος.

"Καλώ όλους τους κατοίκους της πόλης των Τιράνων να μετάσχουν σε μια μαζική διαδήλωση για να δείξουν τη δύναμή τους στην πολιτική μαφία της εξουσίας", δήλωσε.

"Η πολιτική μαφία της εξουσίας", συνέχισε, "επιδίδεται σε μια οργιώδη μεθόδευση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος". Το οποίο, κατέληξε, "απορρίφθηκε".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ