ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Απρίλη 2005
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟ - ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΣΟΥΔΑΝ
Και το ΝΑΤΟ στο Νταρφούρ

...με την προβιά της «επιμελητειακής» συνδρομής

Από παλιότερες διαδηλώσεις στο Σουδάν ενάντια στη γαλλική κατοχή

Associated Press

Από παλιότερες διαδηλώσεις στο Σουδάν ενάντια στη γαλλική κατοχή
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.--

Ρόλο (αρχικώς;) επιμελητειακής βοήθειας στη στρατιωτική αποστολή της Αφρικανικής Ενωσης στη δυτική σουδανική επαρχία, Νταρφούρ, φαίνεται πως θα αναλάβει το ΝΑΤΟ, παρά τις γαλλικές επιφυλάξεις που φοβάται υποβάθμιση της επιρροής του Παρισιού στην Αφρική...

Σύμφωνα με χτεσινές ανακοινώσεις απ' την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, οι 25 χώρες - μέλη του συμφώνησαν να ξεκινήσουν «διερευνητικές συνομιλίες» για «επιμελητειακή συνδρομή» στην «ειρηνευτική» αποστολή της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ) στο Νταρφούρ που σήμερα συγκροτούν περίπου 2.200 Αφρικανοί στρατιώτες, απαντώντας έτσι σε σχετικό γραπτό αίτημα που τους απέστειλε ο προεδρεύων της Επιτροπής της ΑΕ (Νιγηριανός) Αλφα Ουμάρ Κονάρε, και ο οποίος θα επισκεφθεί γι' αυτό το λόγο την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 17 Μάη.

Ο ΝΑΤΟικός εκπρόσωπος Τζέιμς Απαθουράι υποστήριξε πως η «βοήθεια» που θα προσφέρει το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο στο Νταρφούρ «δε θα συμπεριλαμβάνει την ανάπτυξη συμμαχικής δύναμης» στην προβληματική δυτική επαρχία... Ωστόσο, η αποστολή ΝΑΤΟικών στρατευμάτων σε ρόλο τάχα «επιτήρησης» ή διατήρησης της «ειρήνης» δεν αποκλείεται να τεθεί αργότερα, αναλόγως των εξελίξεων επί του σουδανικού εδάφους και των διαθέσεων... της Γαλλίας που προωθεί το στρατιωτικό ρόλο της ΕΕ στην Αφρική, προσπαθώντας στην πραγματικότητα να «προασπίσει» τα γαλλικά συμφέροντα και τη μακροχρόνια «επιρροή» της στη λεγόμενη Μαύρη Ηπειρο. Ηδη, η ΕΕ έχει εμπλακεί στη λεγόμενη «ειρηνευτική αποστολή» της Αφρικανικής Ενωσης στην περιοχή, χρηματοδοτώντας περίπου το ήμισυ των λειτουργικών εξόδων που απαιτεί η παρουσία 2.200 Αφρικανών στρατιωτών. Ωστόσο, η στρατιωτική αποστολή της ΑΕ στην περιοχή ελάχιστα έχει συμβάλει στην εφαρμογή της διάτρητης συμφωνίας εκεχειρίας στο Νταρφούρ... Εντούτοις, αυτό είναι κάτι που η ΑΕ σκέφτεται να αλλάξει σύντομα, αφού κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ειρήνης και Ασφάλειας της ΑΕ στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας θα εξεταστούν προτάσεις για σημαντική αύξηση του αριθμού (οι φήμες αναφέρουν αύξηση σε 6.000 στρατιώτες έως 12.300) της σημερινής αποστολής (των 2.200 ανδρών) στο Νταρφούρ, αλλά και του «προληπτικού» (όπως υποστήριζαν σε χτεσινές δηλώσεις τους στελέχη του αφρικανικού οργανισμού) «ρόλου» που «θα πρέπει» να αποκτήσουν οι στρατιώτες της ΑΕ στο Νταρφούρ, για να αντιμετωπίσουν «τις ένοπλες ομάδες» και να προστατεύσουν αποτελεσματικά τον άμαχο πληθυσμό...

ΤΟΓΚΟ
Επιδεινώνεται η κρίση μετά την εκλογική νοθεία...

ΛΟΜΕ - ΠΑΡΙΣΙ.--

«Μετά τη μαζική νόθευση των προεδρικών εκλογών από κυβερνητικούς υποστηριχτές... εξανεμίστηκαν όλες οι ελπίδες για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας», δήλωσε χτες ηγέτης της αντιπολίτευσης στο Δυτικοαφρικανικό Τόγκο, το οποίο εξακολουθεί να σείεται από τις έντονες διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης και τις αιματηρές συγκρούσεις αντικυβερνητικών διαδηλωτών με ισχυρές δυνάμεις του Στρατού και της Αστυνομίας στους δρόμους της πρωτεύουσας, Λόμε...

Ο Τζιλκρίστ Ολίμπιο, επικεφαλής του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος, δεν κατήγγειλε μόνο «το θηριώδες παραφούσκωμα των καλπών με ψηφοδέλτια στο όνομα του Φάουρε Γκανσίμπγκμπε» (διορίστηκε από το Στρατό σαν «πρόεδρος», με βασικό προσόν την ιδιότητα του γιου του φιλογάλλου δικτάτορα Εγιαντέμα, που κυβερνούσε επί 40 χρόνια αυτή την πρώην γαλλική αποικία). Ζήτησε και επανάληψη των προεδρικών εκλογών «το αργότερο σε έξι μήνες» ως μόνο τρόπο για να έρθει ομαλότητα στη χώρα...

Πάντως, την ίδια ώρα, ο «ηττημένος» υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, Μπομπ Ακιτάνι, αυτοαναγορεύτηκε πρόεδρος, παρά τα προχτεσινά τελικά «επίσημα αποτελέσματα», που έδιναν στον Φάουρε Γκνάσιμπγκμπε τη νίκη με «τουλάχιστον 60%». «Πρέπει να παλέψουμε δίνοντας ακόμη και τη ζωή μας εάν χρειαστεί...» είπε ο Ακιτάνι, προσθέτοντας πως όλα «θα κριθούν από την αποφασιστικότητα του λαού».

Οδομαχίες...

Για τρίτη μέρα, χτες, στους δρόμους του Λόμε συνεχίζονταν οι οδομαχίες και οι συγκρούσεις αντικυβερνητικών διαδηλωτών με το Στρατό και την Αστυνομία. Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές που επικαλείται το «Γαλλικό Πρακτορείο», κατά τις προχτεσινές συγκρούσεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 άνθρωποι (οι περισσότεροι διαδηλωτές!) και πάνω από 100 τραυματίστηκαν. Σύμφωνα δε με ανταποκριτές του BBC, οι περισσότεροι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έχουν κτίσει «οχυρό» με πύρινα οδοφράγματα στο νότιο προάστιο του Λόμε, Μπε, και αντιμάχονται τις δυνάμεις του Στρατού και της Αστυνομίας...

Παράλληλα, χτες, ο υπουργός Εσωτερικών του Τόγκο, Κατάρι Φόλι - Μπάζι, απαγόρευσε όλες τις δημόσιες συναθροίσεις και απείλησε τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης πως «θα είναι προσωπικώς υπεύθυνοι» για τις πράξεις των υποστηριχτών που εξακολουθούν να διαμαρτύρονται για τα εκλογικά αποτελέσματα.

Μέσα σ' όλα αυτά, η γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ» επέκρινε τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Μισέλ Μπαρνιέ, για την υποστήριξη που παρέχει στο γιο του πρώην δικτάτορα του Τόγκο και την κάλυψη της εκλογικής νοθείας, σημειώνοντας πως όσον αφορά στον τρόπο διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών της Κυριακής «θα μπορούσε τουλάχιστον να κρατήσει την ουδέτερη στάση που τήρησαν ΗΠΑ και ΕΕ και όχι να εκφράσει "γενική ικανοποίηση" για την πραγματοποίησή τους»...

ΡΩΣΙΑ
Αυταρχικός και διεφθαρμένος μηχανισμός η Αστυνομία

Συντριπτικά αρνητική είναι η γνώμη που έχουν σχηματίσει οι Ρώσοι πολίτες για τη νέα, «δημοκρατική» Αστυνομία, της καπιταλιστικής Ρωσίας.

Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από έρευνα που δημοσιοποίησε το Αναλυτικό κέντρο του Γιούρι Λεβάντα. Η πλειοψηφία των Ρώσων (το 54%) θεωρεί πως η σημερινή εξουσία χρησιμοποιεί συχνά τα αστυνομικά όργανα ενάντια στους πολιτικούς αντιπάλους της. Μόνο ένα 6,2% θεωρεί πως δε συμβαίνει κάτι τέτοιο, ενώ ένα 20,3% δηλώνει πως αυτή η πρακτική, της χρησιμοποίησης της Αστυνομίας κατά της αντιπολίτευσης, πράγματι υπάρχει, αλλά χρησιμοποιείται σπάνια.

Μάλιστα τα 2/3 των πολιτών δηλώνουν πως δεν έχουν πλέον καμία εμπιστοσύνη στα αστυνομικά όργανα και τα αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 80% θεωρεί τεράστιο το ζήτημα της αυθαιρεσίας των αστυνομικών αρχών, ενώ το 79% θεωρεί τον εαυτό του ανυπεράσπιστο απέναντι σ' αυτές. Μόλις το 3% θεωρεί πως δεν τίθεται ζήτημα αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Η πλειοψηφία των Ρώσων θεωρεί πως δεν μπορεί με νόμιμο τρόπο να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της, που αυθαίρετα καταπατούνται από την Αστυνομία. Ενώ το 59,4% θεωρεί πως δεν μπορεί να υπερασπιστεί το δίκιο του ούτε στα ρωσικά δικαστήρια.

Επίσης 4 στους 5 Ρώσους είναι σίγουροι πως η Αστυνομία είναι διεφθαρμένη, ενώ το 40% θεωρεί πως αυτή συνδέεται και με τον κόσμο του εγκλήματος.

Οπως σημειώνουν οι εκπρόσωποι του ερευνητικού ιδρύματος, η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς την Αστυνομία λαμβάνει μαζικό, σταθερό και θεμελιωμένο χαρακτήρα. Στηρίζεται στην άσχημη εμπειρία που είχε από την «επαφή» με αστυνομικά όργανα η πλειοψηφία των πολιτών που πήραν μέρος στην έρευνα.

Ενας ακόμη πολυδιαφημισμένος μύθος την περίοδο της καπιταλιστικής παλινόρθωσης, αυτός της αστικής «κοινωνίας των πολιτών» και της «απολίτικης» και «αταξικής» Αστυνομίας και Δικαιοσύνης, καταρρέει στη σημερινή Ρωσία.


Ι. Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ