Πέμπτη 28 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αυταρχικός και διεφθαρμένος μηχανισμός η Αστυνομία

Συντριπτικά αρνητική είναι η γνώμη που έχουν σχηματίσει οι Ρώσοι πολίτες για τη νέα, «δημοκρατική» Αστυνομία, της καπιταλιστικής Ρωσίας.

Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από έρευνα που δημοσιοποίησε το Αναλυτικό κέντρο του Γιούρι Λεβάντα. Η πλειοψηφία των Ρώσων (το 54%) θεωρεί πως η σημερινή εξουσία χρησιμοποιεί συχνά τα αστυνομικά όργανα ενάντια στους πολιτικούς αντιπάλους της. Μόνο ένα 6,2% θεωρεί πως δε συμβαίνει κάτι τέτοιο, ενώ ένα 20,3% δηλώνει πως αυτή η πρακτική, της χρησιμοποίησης της Αστυνομίας κατά της αντιπολίτευσης, πράγματι υπάρχει, αλλά χρησιμοποιείται σπάνια.

Μάλιστα τα 2/3 των πολιτών δηλώνουν πως δεν έχουν πλέον καμία εμπιστοσύνη στα αστυνομικά όργανα και τα αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 80% θεωρεί τεράστιο το ζήτημα της αυθαιρεσίας των αστυνομικών αρχών, ενώ το 79% θεωρεί τον εαυτό του ανυπεράσπιστο απέναντι σ' αυτές. Μόλις το 3% θεωρεί πως δεν τίθεται ζήτημα αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Η πλειοψηφία των Ρώσων θεωρεί πως δεν μπορεί με νόμιμο τρόπο να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της, που αυθαίρετα καταπατούνται από την Αστυνομία. Ενώ το 59,4% θεωρεί πως δεν μπορεί να υπερασπιστεί το δίκιο του ούτε στα ρωσικά δικαστήρια.

Επίσης 4 στους 5 Ρώσους είναι σίγουροι πως η Αστυνομία είναι διεφθαρμένη, ενώ το 40% θεωρεί πως αυτή συνδέεται και με τον κόσμο του εγκλήματος.

Οπως σημειώνουν οι εκπρόσωποι του ερευνητικού ιδρύματος, η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς την Αστυνομία λαμβάνει μαζικό, σταθερό και θεμελιωμένο χαρακτήρα. Στηρίζεται στην άσχημη εμπειρία που είχε από την «επαφή» με αστυνομικά όργανα η πλειοψηφία των πολιτών που πήραν μέρος στην έρευνα.

Ενας ακόμη πολυδιαφημισμένος μύθος την περίοδο της καπιταλιστικής παλινόρθωσης, αυτός της αστικής «κοινωνίας των πολιτών» και της «απολίτικης» και «αταξικής» Αστυνομίας και Δικαιοσύνης, καταρρέει στη σημερινή Ρωσία.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ