Πέμπτη 28 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΠΟΥΤΙΝ
Ιστορική επίσκεψη με «ανοιχτά» ζητήματα

ΚΑΪΡΟ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Εφτασε, αργά χτες βράδυ, στην Ιερουσαλήμ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρώτος Ρώσος Πρόεδρος που επισκέπτεται το Ισραήλ από τότε που ιδρύθηκε η χώρα. Ο Πούτιν, που θα έχει επαφές με την ισραηλινή και την παλαιστινιακή ηγεσία, ολοκλήρωσε, ήδη, την επίσκεψή του στην Αίγυπτο, την οποία δεν είχε επισκεφθεί Ρώσος ηγέτης από το 1964.

Οι εξελίξεις στο Μεσανατολικό και στο Ιράκ ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη χτεσινή συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Αιγύπτιο ομόλογό του. Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Ρώσος Πρόεδρος υποστήριξε ότι στόχος του ταξιδιού του είναι «η σύσφιγξη των πολιτικών και επιχειρηματικών σχέσεων Ρωσίας - Αιγύπτου». Οι Μουμπάρακ και Πούτιν τάχτηκαν, επίσης, υπέρ της εκπόνησης χρονοδιαγράμματος αποχώρησης των κατοχικών δυνάμεων από το Ιράκ.

Ο Ρώσος Πρόεδρος εκτίμησε ότι «η πραγματοποίηση μιας νέας διεθνούς διάσκεψης για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, με τη συμμετοχή του διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου και των εμπλεκομένων πλευρών είναι αναγκαία». Προσφέρθηκε να αναλάβει η Μόσχα αυτήν την πρωτοβουλία μέσα στο φθινόπωρο.

Η πρότασή του έγινε δεκτή με ικανοποίηση από το Κάιρο και από την Παλαιστινιακή Αρχή. Αντίθετα, επιφυλάξεις εξέφρασε τόσο το Ισραήλ όσο και η Ουάσιγκτον, εκτιμώντας ότι «μια διάσκεψη θα βοηθούσε εφόσον έχει επιτευχθεί πρόοδος και αυτό δε φαίνεται να συμβαίνει σε ικανοποιητικό βαθμό μέχρι το φθινόπωρο».

Και άλλα «ανοιχτά» ζητήματα

Κατά τις συναντήσεις του με την ισραηλινή ηγεσία, ο Ρώσος Πρόεδρος εκτιμάται ότι θα εισπράξει, για άλλη μια φορά, τη δυσαρέσκεια της ισραηλινής ηγεσίας για την πώληση ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων (Strelets) στη Συρία. Σύμφωνα, επίσης, με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η ισραηλινή ηγεσία θα θέσει στον Πούτιν και το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, καθώς η Ρωσία υποστηρίζει τεχνολογικά και επιστημονικά το πρόγραμμα και έχει επανειλημμένως υπερθεματίσει υπέρ του ειρηνικού του χαρακτήρα.

«Ημέρα αλληλεγγύης» στους εποίκους

Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί μεταβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας, και συγκεκριμένα στον εποικισμό Νέβε Ντεκαλίμ, στο πλαίσιο της «ημέρας αλληλεγγύης», που οργάνωσε το Συμβούλιο των εποίκων. Στόχος της εκδήλωσης, που αναμένεται να προσελκύσει στη Γάζα μέχρι και 100.000 Ισραηλινούς, είναι να εκφραστεί μαζικά η αντίθεση στην επικείμενη ισραηλινή αποχώρηση από την περιοχή.

Από την άλλη πλευρά, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμάντ Κορέι, σε συνέντευξη Τύπου, υπογράμμισε ότι μετά την ισραηλινή αποχώρηση τα κτίρια, οι εγκαταστάσεις και οι εκτάσεις που θα περάσουν στη δικαιοδοσία της Παλαιστινιακής Αρχής, δεν πρόκειται να πωληθούν σε κανέναν ιδιώτη. Κατέστησε σαφές ότι, περίπου, το 5%, που ανήκε σε ιδιώτες, θα υπάρξει η δυνατότητα να τους επιστραφεί και το υπόλοιπο 95% θα αξιοποιηθεί από την Παλαιστινιακή Αρχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ