Πέμπτη 28 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ετοιμη η κυβέρνηση Τζαφάρι

«Δεν έχει μειωθεί ούτε ελάχιστα η ισχύς της ιρακινής αντίστασης τον τελευταίο χρόνο» παραδέχονται οι Αμερικανοί επιτελείς

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Στο τριμελές προεδρικό συμβούλιο υπέβαλε, χτες, προς έγκριση το νέο κυβερνητικό σχήμα ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Ιράκ, δίνοντας τέλος σε πολυήμερες και επίπονες διαβουλεύσεις. Από την πλευρά της, η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία παραδεχόταν ότι η αντίσταση «παραμένει εξίσου ισχυρή με πέρυσι», σπεύδοντας να στηρίξει όλες τις ελπίδες της για «επικράτηση ηρεμίας» στη «συνέχιση και επιτυχή ολοκλήρωση της πολιτικής διαδικασίας».

Στα χέρια του Κούρδου Προέδρου Ταλαμπανί και των δύο αντιπροέδρων του βρίσκεται η σύνθεση της κυβέρνησης που κατάφερε να σχηματίσει ο Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι, επικεφαλής του ενωτικού σιιτικού ψηφοδελτίου που επικράτησε στις εκλογές της 30ής Γενάρη. Ο Τζαφάρι, σε δηλώσεις του, υπογράμμισε ότι στη νέα κυβέρνηση «αντιπροσωπεύονται όλες οι θρησκευτικές κοινότητες και εθνότητες» και ότι θα ανακοινώσει τα ονόματα των 36 υπουργών και των αναπληρωτών πρωθυπουργών, αφού η κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο, πιθανότατα, σήμερα.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, στο κυβερνητικό σχήμα συμμετέχουν 17 σιίτες, 8 Κούρδοι, 6 σουνίτες και 1 χριστιανός. Δε δόθηκαν υπουργεία στο κόμμα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλάουι, καθώς οι απαιτήσεις του θεωρήθηκαν «εξωφρενικές» από τους υπολοίπους εταίρους.

Λίγο πριν τις δηλώσεις Τζαφάρι, νεκρή έπεφτε μέσα στο σπίτι της στη Βαγδάτη από πυρά ενόπλων η βουλευτής Λαμίγια Αμπεντ Χαντούρι αλ Σάκρι, του κόμματος του Αλάουι. Είναι το πρώτο μέλος του ιρακινού «Κοινοβουλίου» που δολοφονείται. Επίσης, ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά της αυτοκινητοπομπής του ταξίαρχου Τζιχάντ Λαΐμπι, στελέχους ασφαλείας του υπουργείου Εσωτερικών, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο ίδιος και να σκοτωθούν 2 σωματοφύλακές του. Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση του αλ Ζαρκάουι.

Στη Νατζάφ, άγνωστοι ένοπλοι δολοφόνησαν τον σιίτη ιμάμη Κάσεμ Αμπντούλ Ματζίντ. Στη Σαμάρα, από έκρηξη βόμβας σκοτώθηκε 1 Ιρακινός στρατιώτης και τραυματίστηκαν 3. Στη Βαγδάτη, το βράδυ της Τρίτης, σε δύο διαφορετικά επεισόδια σκοτώθηκε 1 Ιρακινός αστυνομικός και τραυματίστηκαν 4. Επίσης την Τρίτη, στη Βασόρα, ένοπλοι σκότωσαν αξιωματικό της ιρακινής Αστυνομίας.

«Δεν έχει καμφθεί η αντίσταση»

«Ο αριθμός των επιθέσεων που οι κατοχικές δυνάμεις δέχονται καθημερινά (50-60) δεν έχει μειωθεί, σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο πέρυσι»... Αυτό παραδέχτηκε ο επικεφαλής του αμερικανικού ΓΕΣ, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγιερς, παραδεχόμενος ότι η ιρακινή αντίσταση δε φαίνεται να έχει χάσει την ισχύ της σε κανένα επίπεδο, τον τελευταίο χρόνο. Εκτίμησε, όμως, ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος γιατί πλέον αρκετές αποτρέπονται εν τη γενέσει τους και γιατί η «πολιτική διαδικασία φαίνεται να προχωρά».

Την ίδια στιγμή, από την πλευρά του, το Διεθνές Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με αφορμή τη συμπλήρωση σήμερα ενός χρόνου από την αποκάλυψη του σκανδάλου των βασανιστηρίων στις φυλακές Αμπού Γράιμπ, τόνισε πως «ό,τι έχει δει το φως της δημοσιότητας είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου». Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώνει η οργάνωση, «βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξαφανίσεις κρατουμένων, απερίγραπτα σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια, φαίνεται ότι σημειώνονται σε όλες τις αμερικανικές φυλακές όπου βρίσκονται ύποπτοι για τρομοκρατία ανά τον κόσμο».

Τέλος, παράταση χρόνου ζήτησε από τους απαγωγείς των 3 Ρουμάνων δημοσιογράφων το Βουκουρέστι, ενώ συνεχίζονται οι διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας υπέρ της απελευθέρωσής τους. Χτες, για πρώτη φορά, ακούστηκαν συνθήματα υπέρ της άμεσης απόσυρσης των ρουμανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ