Πέμπτη 28 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Αναβολή για τον Ελ Μπαραντέι

ΒΙΕΝΝΗ.--

Οι διαφωνίες που είχε τολμήσει να εκφράσει ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ) όσον αφορά στο οπλοστάσιο του Ιράκ αλλά και προσφάτως για το Ιράν έχουν δυσαρεστήσει την Ουάσιγκτον και δεν παραλείπει να εκφράζει τη διαφωνία της στο πρόσωπο του Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι για ανανέωση της θητείας του... Ετσι με δεδομένη τη διαφωνία των ΗΠΑ στο πρόσωπο του Ελ Μπαραντέι, η ΔΕΑΕ ανέβαλε την απόφαση για μία τρίτη θητεία του επικεφαλής της.

Οσο για την αναβολή έγινε μόνο και μόνο για τις ΗΠΑ προκειμένου να αποφευχθεί το ρίσκο μιας ψηφοφορίας που θα εξέθετε τις ΗΠΑ έναντι των υπόλοιπων 34 κρατών. Εξάλλου, η ΔΕΑΕ έχει περιθώριο έως τον Ιούνη για να λάβει τη σχετική απόφαση. Υπέρ της υποψηφιότητας Μπαραντέι τάχθηκαν - μεταξύ άλλων - οι αντιπρόσωποι της Κίνας και της Ρωσίας.

Ο Ελ Μπαραντέι δε συμφωνεί με ενδεχόμενη παραπομπή της Τεχεράνης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το πυρηνικό της πρόγραμμα και προτείνει μία συμβιβαστική λύση. Αντίστοιχα, όσον αφορά στο Ιράκ ο Ελ Μπαραντέι αμφισβήτησε έντονα τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης Μπους περί ύπαρξης πυρηνικού οπλοστασίου της Βαγδάτης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ