ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούνη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δικομματική νοσηρότητα γύρω από την υγεία του Κ. Στεφανόπουλου

Σε μια καλοστημένη δικομματική επιχείρηση αποπροσανατολισμού των λαϊκών μαζών και εξυπηρέτησης στενών κομματικών σκοπιμοτήτων εξελίσσεται η ιστορία γύρω από την υγεία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Παρά το γεγονός ότι ο Κ. Στεφανόπουλος διέψευσε προχτές από τη Μόσχα τις φήμες που διοχετεύονταν για την κατάσταση της υγείας του, κυβέρνηση και ΝΔ συνέχισαν και χτες να το συντηρούν, δημιουργώντας μια νοσηρή κατάσταση στην πολιτική ζωή. Η κυβέρνηση ενεπλάκη επίσημα στο θέμα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος έμμεσα πλην σαφώς «έδειξε» τη Ρηγίλλης πίσω από τη φημολογία για την υγεία του Προέδρου και προχωρώντας ένα ακόμα βήμα αρνήθηκε να «πιστέψει» ότι υπάρχει συσχετισμός μεταξύ των όσων είπε ο Κ. Καραμανλής στην ΚΕ περί ραγδαίων εξελίξεων και της υγείας του Κ. Στεφανόπουλου. Ο Δ. Ρέππας υποστήριξε ότι «η διάδοση τέτοιων φημών είναι έργο μικρών και κακών ανθρώπων. Είναι αδιανόητο τέτοιες ανυπόστατες και άθλιες φήμες να αποτελούν μέρος ενός πολιτικού σχεδιασμού». Και αμέσως μετά πρόσθεσε: «Δε δέχομαι και απορρίπτω ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στην εκτίμηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, που συχνά επαναλαμβάνει, για επικείμενες και μάλιστα ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και τις φήμες αυτές για την κατάσταση της υγείας του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι αδιανόητο να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Απορρίπτω κάθε τέτοιου είδους εμπλοκή, που μπορεί να υποθέσει κανείς ότι έχει ένα πολιτικό κόμμα που συμμετέχει στην ελληνική Βουλή».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ επιχείρησε να αποσείσει κάθε ευθύνη από το κόμμα του και ταυτόχρονα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εκμεταλλεύτηκε τις δηλώσεις Καρατζαφέρη για προπαγανδιστικούς λόγους. «Για μια ακόμη φορά - είπε - κάποιοι, προκειμένου να κάνουν το επικοινωνιακό τους κομμάτι - έστω και επιρρίπτοντας ευθύνες σε άλλους που δεν τους αναλογούν - φρόντισαν να θέσουν ένα θέμα, το οποίο πράγματι είναι ντροπή για το πολιτικό μας σύστημα». Απαντώντας στην ερώτηση αν το θέμα το ανακίνησε η κυβέρνηση ή ο Καρατζαφέρης, ο εκπρόσωπος της ΝΔ είπε ότι «το έθεσε συγκεκριμένο πρόσωπο, προκειμένου να επιτύχει την επικοινωνιακή του προβολή, αλλά από εκεί και έπειτα κάποιοι άλλοι αμέσως μετά έκαναν εκείνο που λέμε στη δημοσιογραφική γλώσσα ''follow up'' στα όσα ελέχθησαν. Βλέπετε, για άλλη μια φορά, ότι πρόκειται για συστηματική προσπάθεια, από συγκεκριμένα κέντρα, με τα ίδια στρατευμένα πρόσωπα». Την ίδια στιγμή στελέχη της ΝΔ καλούνταν να αποδείξουν ότι δεν υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στις «ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις» που προέβλεψε ο Κ. Καραμανλής με το θέμα της υγείας του Προέδρου. Ο Β. Μεϊμαράκης, μιλώντας στον «Πλάνετ», υποστήριξε ότι «η έκφραση ραγδαίες εξελίξεις χρησιμοποιείται τακτικά στην πολιτική. Μέσα στο καλοκαίρι γίνονται όλα τα χειρότερα και πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση».

Από την πλευρά του ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι το θέμα της υγείας του Προέδρου συζητείται στους κόλπους της Ιεραρχίας και χαρακτήρισε άηθες και απαράδεκτο να αποδίδονται στην Ιεραρχία και τους κληρικούς τέτοια ζητήματα.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
Επαφές με πολιτικά κόμματα

ΜΟΣΧΑ.-

Τη συμβολή της Ρωσίας, προκειμένου να καμφθεί η τουρκική και τουρκοκυπριακή αδιαλλαξία και να παραμείνει το Κυπριακό στα πλαίσια των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ζήτησε χθες- σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες διπλωματικών κύκλων - ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλος, από τους ηγέτες των ρωσικών πολιτικών κομμάτων, με τους οποίους συναντήθηκε και προγευμάτισε στην ελληνική πρεσβεία της Μόσχας.

Από την πλευρά τους, σύμφωνα πάντα με τους ίδιους κύκλους, οι Ρώσοι πολιτικοί επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στο πλαίσιο του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού και ζήτησαν τη συνδρομή της Αθήνας στην αντιμετώπιση του γιουγκοσλαβικού, με περισσότερα πολιτικά χαρακτηριστικά, εκφράζοντας εντονότατη ανησυχία για την κατάσταση στο Κόσσοβο και τα Βαλκάνια γενικότερα, για τους ανερχόμενους εθνικισμούς και τον αλβανικό «μεγαλοϊδεατισμό» και, κυρίως, για την πολιτική της Ουάσιγκτον στην περιοχή.

Ιδιαίτερη αναφορά στην υπόθεση των πυραύλων «S-300» έκανε στη διάρκεια της συζήτησης με τον κ.Στεφανόπουλο, ο πρώην πρωθυπουργός Γεβγκένι Πριμακόφ, θέλοντας να δώσει ένα παράδειγμα των αφόρητων τουρκικών και αμερικανικών πιέσεων στο θέμα της Κύπρου. Ακόμα όμως και έτσι, συνέχισε ο κ.Πριμακόφ, η παραγγελία των «S-300» έδωσε την ευκαιρία μιας μεγαλύτερης κινητικότητας στο Κυπριακό, ενώ από την άλλη οι πύραυλοι αξιοποιούνται πλήρως και στην Κρήτη, όπου έχουν εγκατασταθεί. Στη συνάντηση του κ.Στεφανόπουλου με τους αρχηγούς των κομμάτων συμμετείχαν ο πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, οι ηγέτες του «κέντρου», Γεβγκένι Πριμακόφ και Γιούρι Λουζκόφ, οι ηγέτες του «Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος» Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι και του Αγροτικού Νικολάι Χαριτόνοφ και ένας εκπρόσωπος του κόμματος «Ενότητα», που υποστηρίζει τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μιλώντας στους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ.Στεφανόπουλος εξέφρασε έντονη επιφύλαξη για τα αποτελέσματα του προσεχούς γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό και τόνισε την υποστήριξη της Αθήνας προς λύσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σύμφωνες με το Διεθνές Δίκαιο, τη Συνθήκη της Λοζάνης και την παραπομπή των ζητημάτων στο Διεθνές Δικαστήριο. Αναφερόμενος στα Βαλκάνια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε την ανάγκη σεβασμού των αποφάσεων του ΟΗΕ για το Κόσσοβο και τάχθηκε υπέρ της άρσης των κυρώσεων και της πολιτικής απομόνωσης της Σερβίας, τονίζοντας ότι οι κυρώσεις και η απομόνωση δε βοηθούν τις εξελίξεις στη χώρα αυτή. Ο κ.Στεφανόπουλος αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της διαφοράς ως προς την τιμή του φυσικού αερίου και στην ελληνική θέση για φιλική διευθέτηση της διαφοράς αυτής, ενώ υπογράμμισε την οικονομική, πολιτική και στρατηγική σημασία του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης. Αναφερόμενος στο ίδιο ζήτημα, ο κ.Πριμακόφ διαβεβαίωσε ότι τα εντοπισθέντα στη Βόρεια Κασπία κοιτάσματα, καθιστούν βιώσιμο το έργο και υποστήριξε τις θέσεις του κ. Στεφανόπουλου στα Ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και τη Γιουγκοσλαβία. Υπογράμμισε ότι ο κ.Μιλόσεβιτς συνιστά ανάχωμα στην άνοδο των ισλαμικών δυνάμεων στα Βαλκάνια και ότι συρρίκνωση ή αποδυνάμωση της Σερβίας είναι αντίθετη με τα στρατηγικά συμφέροντα και της Σερβίας και της Ελλάδας.

Την επιρροή που άσκησε στον ίδιο η ελληνική κουλτούρα, επισήμανε ο κομμουνιστής Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, που συνυποστήριξε την κατασκευή του πετρελαιαγωγού και εξέφρασε ανησυχία και προβληματισμό για τα Βαλκάνια, εκτιμώντας ότι ο πόλεμος στο Κόσσοβο έπληξε και τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως έδειξε η πτώση του ευρώ.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Οι «εκσυγχρονιστές» οξύνουν την αντιπαράθεση

«Σιγή ιχθύος» από το «Ρεύμα» και αισιοδοξία από τον Ν. Κωνσταντόπουλο, παρά τη διαφαινόμενη σύγκρουση στο τακτικό συνέδριο του ΣΥΝ, το οποίο αρχίζει σήμερα

Με τις προγραμματικές θέσεις, τις καταστατικές αλλαγές και την εκλογή νέας ηγεσίας θα ασχοληθεί το 3ο τακτικό συνέδριο του Συνασπισμού, που αρχίζει σήμερα Πέμπτη με την εισηγητική ομιλία του Ν. Κωνσταντόπουλου στο Ολυμπιακό Στάδιο και θα ολοκληρωθεί - το πιθανότερο χωρίς εκπλήξεις - την Κυριακή.

Σε «φαβορί» του αγώνα δρόμου, που διεξάγεται μεταξύ τάσεων και ομάδων στελεχών για την επικράτηση στην ηγεσία του κόμματος, αναδεικνύεται το «Αριστερό Ρεύμα», ανεξάρτητα από το τι θα πράξουν οι «προεδρικοί», μερίδα των οποίων είναι πιθανόν να στηρίξει τα στελέχη της «εκσυγχρονιστικής» πτέρυγας.

Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί, λίγες ώρες πριν την έναρξη του συνεδρίου, είναι οι χτεσινές δημόσιες τοποθετήσεις τόσο του προέδρου του κόμματος Ν. Κωνσταντόπουλου όσο και του Μ. Παπαγιαννάκη, που ηγείται της εσωκομματικής «εκσυγχρονιστικής» πτέρυγας, οι απόψεις του οποίου προσεγγίζουν αυτές της Μαρίας Δαμανάκη.

Οι συνεντεύξεις του Μ. Παπαγιαννάκη οξύνουν τους τόνους της αντιπαράθεσης και επαναφέρουν στο προσκήνιο σενάρια διόλου αισιόδοξα για την Κουμουνδούρου. Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει σε τίποτα τον Ν. Κωνσταντόπουλο να επιχαίρει για την αποκατάσταση της... εσωκομματικής ηρεμίας, να περιγράφει περίπου ως ρόδινη την κατάσταση στο ΣΥΝ, να επιτίθεται με σφοδρότητα στο ΚΚΕ, εδράζοντας την επίθεση στη διαστρέβλωση των θέσεών του, και ταυτόχρονα να επαναφέρει την πρόταση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας: «Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα απέναντι στο ΠΑΣΟΚ. Και εγώ προσωπικά, από τον Μάιο του 1996, έκανα την πρόταση προγραμματικού διαλόγου για πέντε κρίσιμους τομείς προβλημάτων, αλλά και το 1998 την πρόταση για κοινωνικό και πολιτικό διάλογο κατά το γαλλικό παραδειγματισμό Ζοσπέν, χωρίς αντίκρισμα» («Ελευθεροτυπία»). Μια πρόταση που ίσως και να αποσκοπεί, με δεδομένο το χρόνο που επαναδιατυπώνεται, και στον κατευνασμό των... «εκσυγχρονιστικών» πνευμάτων μπροστά στο συνέδριο.

Ωστόσο, ο Μ. Παπαγιαννάκης δε μοιάζει διατεθειμένος για οπισθοχώρηση. Ετσι, χτες απάντησε στον Ν. Κωνσταντόπουλο μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού «Πλάνετ». Σχολιάζοντας τη φράση «το κρίσιμο πρόβλημα για τον ΣΥΝ δεν είναι πόσες τάσεις ή προσωπικές απόψεις έχουμε» από τη συνέντευξη του προέδρου του κόμματος, δήλωσε σε έντονο ύφος: «Τα περί προσωπικών εγώ δεν τα δέχομαι. Δεν είναι καλό πράγμα όταν διαφωνείς με κάποιον να του λες είναι προσωπικές σου απόψεις. Δηλαδή, εσύ που μιλάς τι είναι οι δικές σου; Δεν είναι προσωπικές; Είναι αντικειμενικές; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά».

Συνεχίζοντας ο Μ. Παπαγιαννάκης απάντησε και στις δηλώσεις του Δ. Παπαδημούλη, ότι ο ΣΥΝ θα βγει καλύτερος από το συνέδριο, λέγοντας ότι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους συνέδρους, που όμως πάνε στο συνέδριο με «προκατειλημμένες αντιλήψεις». Επανέλαβε την κριτική του στην πολιτική της ηγεσίας κάνοντας λόγο για «πολιτικό και όχι επικοινωνιακό πρόβλημα» του ΣΥΝ.

Εξάλλου, σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χτες στον «Ελεύθερο Τύπο», ο Μ. Παπαγιαννάκης προειδοποιεί για τους κινδύνους που ελλοχεύουν αν από το συνέδριο αναδειχτεί τελικά πλειοψηφία «Ρεύματος» και «προεδρικών», αναφέροντας πως «αυτή η διαφαινόμενη συμμαχία "διαβάζει" τη δυναμική της πραγματικότητας ατελέστατα». Επλεξε ακόμα το εγκώμιο της πλειοψηφίας εκείνης που «θα "διάβαζε" την πραγματικότητα με τρόπο πιο κοντά στο κείμενο που έχω υποβάλει στο συνέδριο. Που δε θα δεχόταν αμφίσημες διατυπώσεις που ανθούν σε πολλά σημεία του κειμένου της πλειοψηφίας και που επιτρέπουν στον καθένα να λέγει περίπου ό,τι θέλει μετά το συνέδριο».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαρροές για «ενδοσυνεννόηση» στελεχών ΝΔ - Εκκλησίας...

Η τακτική της ενοχοποίησης της ΝΔ και της Εκκλησίας σε ό,τι αφορά την επίρριψη της ευθύνης στους παραπάνω για τη φημολογία σχετικά με την υγεία του Κ. Στεφανόπουλου, συνεχίστηκε και χτες από την κυβέρνηση, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Σε ιδιωτικές τους συζητήσεις κυβερνητικά στελέχη ισχυρίζονταν πως πίσω από τη φημολογία υπάρχει «μυστική ενδοσυνεννόηση μεσαίων στελεχών της ΝΔ με τους Ιεράρχες». Κατά τους ίδιους παράγοντες, τα στελέχη της ΝΔ (και όχι η ηγεσία της) διαμηνύουν στους Ιεράρχες να συντηρήσουν το θέμα των ταυτοτήτων. Στόχος, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, είναι να πληγεί η κυβέρνηση ώστε σε λίγο καιρό - λόγω της υγείας του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως λέει το σενάριο - να ανέλθει η ΝΔ στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό (κυβερνητικής επαναλαμβάνουμε διοχέτευσης), το θέμα των ταυτοτήτων, όπως «υπόσχονται» τα στελέχη της ΝΔ στην Εκκλησία, θα διευθετηθεί με τρόπο θετικό για την Εκκλησία...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ