Πέμπτη 29 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
Επαφές με πολιτικά κόμματα

ΜΟΣΧΑ.-

Τη συμβολή της Ρωσίας, προκειμένου να καμφθεί η τουρκική και τουρκοκυπριακή αδιαλλαξία και να παραμείνει το Κυπριακό στα πλαίσια των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ζήτησε χθες- σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες διπλωματικών κύκλων - ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλος, από τους ηγέτες των ρωσικών πολιτικών κομμάτων, με τους οποίους συναντήθηκε και προγευμάτισε στην ελληνική πρεσβεία της Μόσχας.

Από την πλευρά τους, σύμφωνα πάντα με τους ίδιους κύκλους, οι Ρώσοι πολιτικοί επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στο πλαίσιο του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού και ζήτησαν τη συνδρομή της Αθήνας στην αντιμετώπιση του γιουγκοσλαβικού, με περισσότερα πολιτικά χαρακτηριστικά, εκφράζοντας εντονότατη ανησυχία για την κατάσταση στο Κόσσοβο και τα Βαλκάνια γενικότερα, για τους ανερχόμενους εθνικισμούς και τον αλβανικό «μεγαλοϊδεατισμό» και, κυρίως, για την πολιτική της Ουάσιγκτον στην περιοχή.

Ιδιαίτερη αναφορά στην υπόθεση των πυραύλων «S-300» έκανε στη διάρκεια της συζήτησης με τον κ.Στεφανόπουλο, ο πρώην πρωθυπουργός Γεβγκένι Πριμακόφ, θέλοντας να δώσει ένα παράδειγμα των αφόρητων τουρκικών και αμερικανικών πιέσεων στο θέμα της Κύπρου. Ακόμα όμως και έτσι, συνέχισε ο κ.Πριμακόφ, η παραγγελία των «S-300» έδωσε την ευκαιρία μιας μεγαλύτερης κινητικότητας στο Κυπριακό, ενώ από την άλλη οι πύραυλοι αξιοποιούνται πλήρως και στην Κρήτη, όπου έχουν εγκατασταθεί. Στη συνάντηση του κ.Στεφανόπουλου με τους αρχηγούς των κομμάτων συμμετείχαν ο πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, οι ηγέτες του «κέντρου», Γεβγκένι Πριμακόφ και Γιούρι Λουζκόφ, οι ηγέτες του «Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος» Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι και του Αγροτικού Νικολάι Χαριτόνοφ και ένας εκπρόσωπος του κόμματος «Ενότητα», που υποστηρίζει τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μιλώντας στους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ.Στεφανόπουλος εξέφρασε έντονη επιφύλαξη για τα αποτελέσματα του προσεχούς γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό και τόνισε την υποστήριξη της Αθήνας προς λύσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σύμφωνες με το Διεθνές Δίκαιο, τη Συνθήκη της Λοζάνης και την παραπομπή των ζητημάτων στο Διεθνές Δικαστήριο. Αναφερόμενος στα Βαλκάνια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε την ανάγκη σεβασμού των αποφάσεων του ΟΗΕ για το Κόσσοβο και τάχθηκε υπέρ της άρσης των κυρώσεων και της πολιτικής απομόνωσης της Σερβίας, τονίζοντας ότι οι κυρώσεις και η απομόνωση δε βοηθούν τις εξελίξεις στη χώρα αυτή. Ο κ.Στεφανόπουλος αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της διαφοράς ως προς την τιμή του φυσικού αερίου και στην ελληνική θέση για φιλική διευθέτηση της διαφοράς αυτής, ενώ υπογράμμισε την οικονομική, πολιτική και στρατηγική σημασία του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης. Αναφερόμενος στο ίδιο ζήτημα, ο κ.Πριμακόφ διαβεβαίωσε ότι τα εντοπισθέντα στη Βόρεια Κασπία κοιτάσματα, καθιστούν βιώσιμο το έργο και υποστήριξε τις θέσεις του κ. Στεφανόπουλου στα Ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και τη Γιουγκοσλαβία. Υπογράμμισε ότι ο κ.Μιλόσεβιτς συνιστά ανάχωμα στην άνοδο των ισλαμικών δυνάμεων στα Βαλκάνια και ότι συρρίκνωση ή αποδυνάμωση της Σερβίας είναι αντίθετη με τα στρατηγικά συμφέροντα και της Σερβίας και της Ελλάδας.

Την επιρροή που άσκησε στον ίδιο η ελληνική κουλτούρα, επισήμανε ο κομμουνιστής Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, που συνυποστήριξε την κατασκευή του πετρελαιαγωγού και εξέφρασε ανησυχία και προβληματισμό για τα Βαλκάνια, εκτιμώντας ότι ο πόλεμος στο Κόσσοβο έπληξε και τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως έδειξε η πτώση του ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ