Πέμπτη 29 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η συζήτηση στο στρογγυλό τραπέζι

Στο στρογγυλό τραπέζι που ακολούθησε μετά το τέλος των ομιλιών των εκπροσώπων των κομμάτων, στη χτεσινή ημερίδα του ΠΑΣΟΚ, συζητήθηκε ιδιαίτερα η στάση που οφείλουν να κρατούν τα ΜΜΕ απέναντι στην ιδιωτική ζωή των πολιτών, καθώς και αλλά ζητήματα σχετικά με τον τύπο.

Οι ομιλητές, συμφώνησαν ότι την ιδιωτική ζωή του ανώνυμου πολίτη οφείλουν οι εκπρόσωποι του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου να την προστατεύουν και να μην τη δημοσιοποιούν. Πάντως, τόσο ο διευθυντής της «Ελευθεροτυπίας» Σερ. Φυντανίδης, όσο και ο διευθυντής ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «ΜΕΓΚΑ», Ν. Χατζηνικολάου, υποστήριξαν ότι το ίδιο δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να συμβεί και για την ιδιωτική ζωή των δημόσιων προσώπων. Χαρακτηριστικά, ο Σ. Φυντανίδης ανέφερε ότι «αν η ιδιωτική ζωή ενός δημόσιου προσώπου επηρεάζει τις προσωπικές του αποφάσεις σε βαθμό που να θίγονται μεγάλα ζητήματα, τότε μπορεί να υπάρξει και δημοσιοποίηση». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ν. Χατζηνικολάου υποστήριξε ότι η είδηση που θα βγάλει προς τα έξω ο δημοσιογράφος για ένα δημόσιο πρόσωπο, «κρίνεται με βάση το δημόσιο συμφέρον»..

Ο διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων Α. Χριστοδουλίδης, στην τοποθέτησή του μεταξύ άλλων τόνισε ότι αρκετοί δημοσιογράφοι σήμερα δίνουν τις ειδήσεις εξετάζοντας αν αυτές θα φέρουν οικονομικά έσοδα στο μέσο που εργάζονται. Ο νομικός σύμβουλος των ιδιοκτητών ΜΜΕ, Κ. Αϊδίνης, υποστήριξε ότι στις μέρες μας η ιδιωτική ζωή ελαχιστοποιείται. Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του και ενώ η συζήτηση είχε μεταφερθεί στα περίφημα διαπλεκόμενα συμφέροντα, παρενέβη ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, ο οποίος βρισκόταν ανάμεσα στο ακροατήριο και απευθυνόμενος στο ομιλητή είπε: «Γιατί οι εκδότες δεν ασχολούνται με τις επιχειρήσεις τους και δεν αφήνουν τις εφημερίδες». Και η απάντηση του Κ. Αϊδίνη άμεση: «Φτιάξτε νόμο να αποφύγετε τα διαπλεκόμενα»... Σ' αυτό το σημείο παρενέβη και ο Ευαγγ. Βενιζέλος, ο οποίος ανέφερε: «Υπάρχει νόμος, ας εφαρμοστεί»...

Τα συμπεράσματα της ημερίδας συνόψισε ο Ευαγγ. Βενιζέλος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η ελευθερία του Τύπου είναι η βάση του πολιτικού πλουραλισμού και ότι τα ΜΜΕ είναι υποκείμενα δικαιωμάτων, φορείς εξουσίας και αντίβαρο στην πολιτική εξουσία. Η προστασία του ατόμου είναι σεβαστή και η μεταχείριση απέναντι στα δημόσια πρόσωπα είναι διαφοροποιημένη. Τέλος, ανέφερε ότι η δεοντολογική ευθύνη δεν αρκεί και στήριξε το δικαίωμα στην άμεση και πλήρη επανόρθωση από τα ΜΜΕ, απέναντι σε θιγόμενα πρόσωπα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ