ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Προς «επικαιροποίηση» η αντιδραστική Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας

Το κολαστήριο της Μόριας αποτέλεσμα της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας, που σκοπεύουν να «επικαιροποιήσουν»

Associated Press

Το κολαστήριο της Μόριας αποτέλεσμα της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας, που σκοπεύουν να «επικαιροποιήσουν»
Στην ανάγκη η ΕΕ να επικαιροποιήσει και πάλι το υφιστάμενο συμβατικό πλαίσιο συνεργασίας με την Τουρκία, την απαράδεκτη Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας του 2016, αναφέρθηκε χτες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δ. Καιρίδης, στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης που διεξήχθη στις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται πως Βρυξέλλες, Αγκυρα και Αθήνα ετοιμάζουν μια νέα Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας στο Μεταναστευτικό. Η επικείμενη συμφωνία φέρεται ότι «επικαιροποιεί» προβλέψεις της ευρω-τουρκικής, η οποία έχει οδηγήσει στη σημερινή άθλια κατάσταση με τους εγκλωβισμούς, τους πνιγμούς στο Αιγαίο, τις επαναπροωθήσεις, τη δράση των δουλεμπορικών κυκλωμάτων, την ένταση της καταστολής και της «διαλογής» προσφύγων και μεταναστών ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου. Με τη νέα συμφωνία τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα για πρόσφυγες και μετανάστες, αφού η πολιτική της ΕΕ στο Μεταναστευτικό - Προσφυγικό γίνεται ολοένα και πιο αντιδραστική, ενώ δεν έχουν γίνει γνωστά τα ανταλλάγματα που διαπραγματεύεται η Τουρκία.

Κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο, ο Δ. Καιρίδης συνεχάρη την ισπανική προεδρία για τις προσπάθειες που κατέβαλε ώστε να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις για το νέο αντιδραστικό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, εκφράζοντας τη στήριξη της Ελλάδας σε αυτές τις προσπάθειες.

Το θέμα των αυξημένων αφίξεων από τα τουρκικά παράλια, καθώς και η αυξημένη πίεση που ασκείται στο σύστημα υποδοχής, φιλοξενίας και διαδικασίας ασύλου στην Ελλάδα, ήταν το αντικείμενο συζήτησης με την Επίτροπο Ι. Γιόχανσον. Από τη μεριά της, η Επίτροπος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί, όπως η EUAA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου) και ο Frontex είναι έτοιμοι να προσφέρουν στην Ελλάδα επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό και μέσα. Ετσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ώρα των πνιγμών και των επαναπροωθήσεων, «απαντά» και στη φημολογία περί αποχώρησης της Frontex, αποδεικνύοντας την πλήρη «κατανόησή» της «για τις ελληνικές θέσεις και την έμπρακτη συμπαράστασή της προς την Ελλάδα», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Κατά την τριμερή συνάντηση με την Επίτροπο και την υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, βασικό θέμα συζήτησης ήταν η συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία στο θέμα του Μεταναστευτικού. Κοινή, κατά το υπουργείο, ήταν η άποψη ότι πρέπει άμεσα να επικαιροποιηθεί η απαράδεκτη Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας του 2016, καθότι σημαντικές προβλέψεις της δεν εφαρμόζονται από την πλευρά της Τουρκίας.

Προς τούτο, συμφωνήθηκε «όπως οι τρεις πλευρές συνεργαστούν στενά, ώστε να υπάρχουν σύντομα αποτελέσματα προς την κατεύθυνση της επανενεργοποίησης των επιστροφών και της πρόληψης των παράτυπων μεταναστευτικών ροών μέσα από την πάταξη των δικτύων των διακινητών και τη φύλαξη από την Τουρκία των συνόρων της», όπως αναφέρει το υπουργείο. Με άλλα λόγια, την ενίσχυση του διωγμού και της καταστολής σε βάρος των ξεριζωμένων.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ
Ξεσκόνισε αραχνιασμένες αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ

Την πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε χτες ο Στ. Κασσελάκης, στο «Star», ξεσκονίζοντας - στην πεπατημένη του κόμματος όπου προεδρεύει - τις γνωστές αυταπάτες ότι όλα μπορούν να αλλάξουν προς όφελος του λαού αν αλλάξει η διαχείριση του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος και αποκτήσει χαρακτηριστικά «σύνεσης» και «διαφάνειας».

Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε ότι για τα προβλήματα φταίνε η διοικητική ανεπάρκεια, η έλλειψη πολιτικής βούλησης για μέτρα πολιτικής προστασίας, η γραφειοκρατία, η απουσία συντονισμού μεταξύ των αρμοδίων φορέων, και ο ...Χατζηπετρής δηλαδή, για να βγαίνουν εκτός κάδρου ο πραγματικός ένοχος, το κέρδος, και όσοι το υπηρετούν.

Διερωτήθηκε έτσι σε οργίλο ύφος γιατί δεν απορροφούνται οι πόροι για αντιπλημμυρικά έργα, προσπερνώντας ότι τέτοιοι πόροι δεν διατίθενται, καθώς αυτού του είδους τα έργα δεν κρίνονται επιλέξιμα από την ΕΕ.

Αλλωστε, κατά τον Στ. Κασσελάκη, για τα Τέμπη, τις φωτιές και τις πλημμύρες φταίει ότι το κράτος δεν έχει εκσυγχρονιστεί - καλώντας μάλιστα ...τον Κυρ. Μητσοτάκη να το εκσυγχρονίσει - και βέβαια όχι το γεγονός ότι αυτό το κράτος είναι επιλεκτικά «ανίκανο» όταν πρόκειται για την υπεράσπιση της ζωής και της περιουσίας του λαού.

Σαν «εκσυγχρονισμό» υπερασπίστηκε άλλωστε τη θέση της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας από την πίσω πόρτα, μέσα από συμπράξεις των δημόσιων πανεπιστημίων με τα ιδιωτικά!

Αναμάσησε δε τα περί φορολόγησης των κερδών και μείωσης του ΦΠΑ «πιλοτικά, στις πληγείσες περιοχές» για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την ίδια ώρα που υπερασπιζόταν ως στόχο του την «πράσινη μετάβαση», που βρίσκεται πίσω από την εκτίναξη των τιμών της Ενέργειας και μιας σειράς εμπορευμάτων, αλλά και τη φοροαφαίμαξη του λαού για τα «πακέτα» στους ομίλους.

Εκλινε σε όλες τις πτώσεις την ανάγκη ανασύστασης του υποτιθέμενου «κοινωνικού κράτους» και, για να μη μείνει αμφιβολία σχετικά με το τι εννοεί, εγκωμίασε τον Αλ. Τσίπρα (που η κυβέρνησή του τσάκισε μια σειρά κοινωνικές παροχές και εμπορευματοποίησε παραπέρα Υγεία - Πρόνοια), ισχυριζόμενος γι' αυτόν ότι κατάφερε μεγάλα επιτεύγματα, όπως ...να κρατήσει ένα δίχτυ για τους πλέον ευάλωτους, ώστε να μη βουλιάξουν στην ακραία φτώχεια στην οποία τους καταδικάζει η αντιλαϊκή πολιτική που υλοποίησε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς, τέλος, για τα εθνικά θέματα, δήλωσε ότι η προσέγγιση με την Τουρκία είναι ευπρόσδεκτη αλλά η Χάγη θα πρέπει να έχει ως αντικείμενο μόνο την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, ενώ χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» ...την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Κατά τα λοιπά, έπλεξε το εγκώμιο του Σ. Φάμελλου, δηλώνοντας ανακουφισμένος που έχει στη Βουλή ένα τόσο ικανό στέλεχος, δήλωσε πίστη στα όργανα του κόμματος και ανοιχτός σε όλα τα μέλη και στελέχη του κόμματος να συνομιλήσει μαζί τους, ενώ ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποκτήσει γείωση με την κοινωνία και δήλωσε «υπηρέτης και όχι ιδιοκτήτης» του κόμματος.

Την ερχόμενη εβδομάδα ο Στ. Κασσελάκης θα επισκεφτεί την Κύπρο, ενώ στις 5 Οκτωβρίου θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα για τον καταμερισμό καθηκόντων. Τέλη του μήνα θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή, που θα συζητήσει μεταξύ άλλων αν και πότε θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο. Καμία αναφορά σε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας στο μεσοδιάστημα.

Στο μεταξύ, στον απόηχο της φημολογίας ότι επίκειται επιστροφή του στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Ν. Κοτζιάς, με τη σφραγίδα της κίνησης «Πράττω», της οποίας ηγείται, έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση στην οποία καλεί ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στη δημιουργία μετώπου απόκρουσης των πολιτικών της ΝΔ, αλλά και για την αποτροπή των διαφαινόμενων υποχωρήσεων στα εθνικά θέματα. «Η προώθηση του διαλόγου ανάμεσα στις δυνάμεις της προόδου είναι επιτακτική ανάγκη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Τρέχουν» διεργασίες

Ενώ εντείνονται οι προσπάθειες διεθνούς αναγνώρισης του ψευδοκράτους

Ετοιμότητα για συνάντηση, «που θα οδηγήσει και στην ανακοίνωση του διορισμού μιας προσωπικότητας η οποία θα διερευνήσει τις προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών», εξέφρασε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης, σε μια περίοδο που εντείνονται οι διεργασίες για τη διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους (βλέπε και απανωτές σχετικές τοποθετήσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν). Ο Ν. Χριστοδουλίδης πρόσθεσε ότι ο γγ του ΟΗΕ τού μετέφερε ως ζήτημα ιδιαίτερης σημασίας «για τις προσπάθειες που κάνουμε, το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν με τον γγ των Ηνωμένων Εθνών, ισχυρά κράτη - μέλη της ΕΕ έθεσαν το Κυπριακό, την ανάγκη να υπάρξει επανέναρξη των συνομιλιών, κάτι που είναι άμεσα συνυφασμένο και με ενδεχόμενες θετικές εξελίξεις όσον αφορά τα Ευρωτουρκικά».

Από τη μεριά του, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, δήλωσε ότι «ποτέ δεν αποφύγαμε τη διπλωματία και την επικοινωνία με την άλλη πλευρά» και ότι «είμαστε έτοιμοι για κάθε είδους συζητήσεις με τους συνομιλητές μας με 12 Τεχνικές Επιτροπές, στο πλαίσιο της ισότητας, αλλά σε καμία περίπτωση η ισότητα της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου να μη μειώνεται». Επέμεινε μάλιστα ότι πρότεινε στον γγ του ΟΗΕ υπό τη δική του αιγίδα να συζητηθούν «με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη θέματα όπως το φυσικό αέριο και η Ενέργεια».

Στο μεταξύ, χτες, ο πρόεδρος του τουρκικού Κοινοβουλίου, Νουμάν Κουρτουλμούς, πήρε τη σκυτάλη των προκλήσεων και είπε ότι «ο εισβολέας στην Κύπρο δεν είναι η Τουρκία, αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά που κατήργησε τη νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία ιδρύθηκε το 1960 και προέβλεπε την παρουσία των Τούρκων και των Ελληνοκυπρίων». Υπερθεματίζοντας για την τουρκική εισβολή, πρόσθεσε ότι «η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα, δεν μπορούσε να παρακολουθεί τις προσπάθειες των ομάδων της Ενωσης να καταργήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία» και κατέληξε: «Και σήμερα η τουρκική πλευρά είναι αυτή που δέχεται όλες τις διεθνείς συνθήκες. Τo σχέδιο Ανάν το δέχθηκε η Τουρκία. Η τουρκική πλευρά είναι αυτή που δεν θέλει να συνεχιστούν οι διαφορές».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε πως «σε ό,τι αφορά τις προξενικές υπηρεσίες για τους Ρώσους που ζουν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, η ανάγκη της προξενικής εξυπηρέτησης έχει προ πολλού ωριμάσει. Θα έλεγα ότι είναι "υπερώριμη" (...) Επί του παρόντος, στο πλαίσιο της παροχής στους πολίτες μας του απαραίτητου φάσματος υπηρεσιών, απεστάλη τακτική προξενική αντιπροσωπεία στο βόρειο τμήμα της Λευκωσίας στις 21 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους».

Αναφερόμενη σε «βόρεια Λευκωσία» η Μ. Ζαχάροβα είπε ανάμεσα σε άλλα ότι «η εργασία αυτή θα συνεχιστεί. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχουν ήδη λάβει προξενικές υπηρεσίες στη βόρεια Λευκωσία ή έχουν εγγραφεί γι' αυτές πλησιάζει τα 1.000. Αυτά είναι τα πιο πρόσφατα στοιχεία. Η επόμενη προξενική αποστολή θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου».

ΔΡΑΜΑ
Εκδήλωση για το ΕΑΜ

Η Τομεακή Επιτροπή Δράμας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Δράμας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Η Λαϊκή Αυτοδιοίκηση του ΕΑΜ στην περιοχή της Δράμας (Σεπτέμβρης 1944 - Μάρτης 1945)»αύριο Σάββατο στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Δράμας.

Θα προλογίσει ο Γιώργος Μήτρου, υποψήφιος δήμαρχος Δράμας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και θα μιλήσει ο Νίκος Θ. Γεωργιάδης, διδάκτωρ Ιστορίας.

Στο τέλος της εκδήλωσης θα διαβαστούν τα ονόματα των πεσόντων ανταρτών της Εξέγερσης του '41 στη Δράμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ