ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Εμμονή σε ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς

Κατέθεσε ο πρώτος μάρτυρας ταξίαρχος Ν. Τσιρογιάννης

Eurokinissi

H εμμονή του ταξιάρχου Ν. Τσιρογιάννη στην ανάγκη οι πολεμικές προμήθειες να γίνονται από ΝΑΤΟικές χώρες χαρακτήρισε τη χτεσινή του κατάθεση στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την αγορά οπλικών συστημάτων επί υπουργίας Α. Τσοχατζόπουλου και Γ. Παπαντωνίου.

Ο Ν. Τσιρογιάννης ήταν το 1995 πρόεδρος της επιτροπής μελέτης για την αγορά αντιαεροπορικών συστημάτων και στην εισήγησή του είχε ζητήσει να μην συμπεριληφθούν στη σχετική λίστα οπλικά συστήματα από την πρώην Σοβιετική Ενωση. Σύμφωνα με την κατάθεσή του στον εισαγγελέα, ο τότε πρόεδρος του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου αντιστράτηγος Θειακός του ανακοίνωσε ότι για να εγκριθεί η μελέτη του από το Συμβούλιο «θα έπρεπε να συμπεριληφθούν σε αυτήν και τα συστήματα αυτά» και έτσι μπήκαν τελικά στη λίστα και τα ρώσικα αντιαεροπορικά «TOR/M1».

Κατά την ολοήμερη σχεδόν κατάθεσή του ο Ν. Τσιρογιάννης, παρόλο που από το 1995 μέχρι το 2004 δεν είχε καμία περαιτέρω ανάμειξη με την υπόθεση, επέμεινε πεισματικά στην αρχική του θέση για αποκλεισμό των ρώσικων όπλων. Κατά τον ταξίαρχο τα εν λόγω όπλα έπρεπε να αποκλειστούν επειδή δεν έχουν το ΝΑΤΟικό σύστημα αναγνώρισης φίλιων ή εχθρικών πυρών, δεν έχουν διαλειτουργικότητα με τα άλλα συστήματα του στρατού και δεν μπορούν να λειτουργήσουν διακλαδικά. Ομως από την εξέτασή του ενώπιον της επιτροπής αποδείχτηκε ότι η αναγνώριση φίλιων ή εχθρικών έχει λυθεί ενώ πρόβλημα διασύνδεσης έχουν και δυτικά όπλα την προμήθεια των οποίων πρότεινε ο Ν. Τσιρογιάννης. Να σημειωθεί ότι ο ταξίαρχος αυτός ένα χρόνο σχεδόν μετά την εισήγησή του για τα αντιαεροπορικά τοποθετήθηκε στρατιωτικός ακόλουθος στην ελληνική πρεσβεία στις ΗΠΑ.

Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι η αναγωγή του ΝΑΤΟ σε «ύψιστο προστάτη» της χώρας έχει οδηγήσει σε μία κατάσταση σύμφωνα με την οποία τον πρώτο ρόλο για την όποια διασύνδεση των οπλικών συστημάτων της χώρας μας να τον παίζει το ΝΑΤΟ και όχι οι όποιες πραγματικές ανάγκες της άμυνάς μας.

Η χτεσινή κατάθεση - στην οποία πόνταρε πολλά η ΝΔ - έδειξε και τις αδυναμίες του κατηγορητηρίου αφού σε καμία περίπτωση από μόνη της η επιλογή ενός τύπου όπλου αντί για κάποιο άλλο, δεν μπορεί να συνιστά ποινικό αδίκημα.

Μετά τη συνεδρίαση οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλαν ότι η σημερινή κυβέρνηση μεθοδευμένα άφησε εδώ και οκτώ μήνες χωρίς ανταλλακτικά τα ρώσικα αντιαεροπορικά (παρόλο που και επί της κυβέρνησής τους υπήρξε καθυστέρηση) για να μπορέσει στη συνέχεια να ισχυριστεί ότι αυτά είναι άχρηστα και να στοιχειοθετήσει τις κατηγορίες κατά των υπουργών της προηγούμενης κυβέρνησης. Είπαν επίσης ότι ο Ν. Τσιρογιάννης έμεινε στάσιμος στις τελευταίες κρίσεις και σήμερα υπηρετεί έχοντας προϊστάμενο τον ξάδελφο του υφυπουργού Αμυνας Β. Μιχαλολιάκου. Μάλιστα έχει οριστεί - παρόλο που διαφωνούσε με την παραλαβή τους - πρόεδρος της επιτροπής παραλαβής των ρώσικων αντιαεροπορικών. Από τα 21 ρώσικα αντιαεροπορικά συστήματα σήμερα λειτουργούν τα οκτώ ενώ αντίστοιχα συστήματα υπάρχουν και στην Κύπρο. Η Επιτροπή συνεχίζει την εξέταση των στρατιωτικών που έχουν οριστεί ως μάρτυρες.


ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΣΡ
Αφησε αναπάντητα ερωτηματικά

Μετά το θόρυβο που έχει ξεσπάσει με την έκδοση πιστοποιητικών διαφάνειας από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες, χτες ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης, επιχείρησε να δώσει διευκρινίσεις, αλλά όχι... απαντήσεις!

Ο Ιωάννης Λασκαρίδης είπε ότι έχει «εντολή από την Ολομέλεια» να ενημερώσει τους δημοσιογράφους για την έκδοση των πιστοποιητικών διαφάνειας. Ο πρόεδρος του ΕΣΡ για μία ακόμη φορά αποποιήθηκε των ευθυνών του για το Τμήμα και το Κλιμάκιο Διαφάνειας λέγοντας ότι δεν «μπορώ ν' ανακατευτώ στο Κλιμάκιο». Αραγε το Κλιμάκιο και το Τμήμα Διαφάνειας δεν ανήκουν στον έλεγχο του ΕΣΡ;

Ο Ιωάννης Λασκαρίδης αναφέρθηκε στα πιστοποιητικά της εταιρίας «Ακτωρ» που εκδόθηκαν από την 1η Γενάρη 2004 μέχρι την 1η Νοέμβρη του 2004. Το διάστημα αυτό εκδόθηκαν σε σύνολο για την εν λόγω εταιρία 18 πιστοποιητικά διαφάνειας. Τα 10 πιστοποιητικά χορηγήθηκαν από το Τμήμα Διαφάνειας και τα 8 εισήχθησαν στην Ολομέλεια του ΕΣΡ. Από αυτά τα 5 ως γνωστό πέρασαν με τη διπλή ψήφο του προέδρου αφού το μέλος του ΕΣΡ Ρ. Μορώνης δήλωσε «απών», όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΣΡ. Αλλα 4 πιστοποιητικά που πέρασαν από την Ολομέλεια απορρίφτηκαν από την πλειοψηφία του ΕΣΡ. Για τα τρία τελευταία που απορρίφτηκαν η εταιρία «Ακτωρ» έχει κάνει αίτηση θεραπείας στο ΕΣΡ και το θέμα θα έρθει προς συζήτηση την ερχόμενη Τρίτη.

Για τον πρόεδρο του ΕΣΡ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τον τρόπο που εκδίδονται τα πιστοποιητικά διαφάνειας και τα «πράγματα είναι πεντακάθαρα». Δήλωσε ουσιαστικά άγνοια για το ζήτημα που είχαν θέσει από το 2002 τα μέλη του ΕΣΡ Ρ. Μορώνης και Γ. Παπακώστας, να πηγαίνουν όλα τα επίμαχα πιστοποιητικά διαφάνειας στην Ολομέλεια του ΕΣΡ.

Υποστήριξε ότι ο νόμος δεν προβλέπει Κλιμάκια στο ΕΣΡ και πως την ευθύνη για την έκδοση την έχουν το Τμήμα Διαφάνειας και ο αντιπρόεδρος. Για το λόγο άλλωστε αυτό επιχείρησε να παρακάμψει το θέμα της διαδικασίας που είχε αποφασίσει η Ολομέλεια του ΕΣΡ για την έκδοση επίμαχων πιστοποιητικών και να πει πως όλα έγιναν όμορφα και καλά. Συγκεκριμένα, ο Ιωάννης Λασκαρίδης σε σχέση και με το δημοσίευμα του «Ρ» που ανέφερε ότι στις 14 Μάη δύο μέλη του τότε Κλιμακίου Διαφάνειας είχαν σημειώσει ότι 3 πιστοποιητικά του «Ακτορα» έπρεπε να περάσουν από την Ολομέλεια και το ένα τουλάχιστον εξ αυτών δεν πέρασε, είπε: «Δε στέκομαι στη διαδικασία, στέκομαι στην ουσία». Η «ουσία» κατά τον πρόεδρο είναι ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχουν «πραγματικά περιστατικά διαφορετικά από αυτά που δέχτηκε η Ολομέλεια» τότε δεν υπήρχε πρόβλημα να εκδοθούν από το Τμήμα Διαφάνειας και τον αντιπρόεδρο. Στη συνέχεια ο πρόεδρος δέχτηκε πως η «διαδικασία πρέπει να τηρείται» αλλά δεν έχω είπε «εγώ αρμοδιότητα εάν τηρήθηκε ή όχι». Ποιος αλήθεια έχει την ευθύνη, όχι μόνο για τις «διαδικασίες», αλλά και για τις τραγελαφικές στην ουσία καταστάσεις που επικρατούν στο ΕΣΡ με αφορμή κυρίως τα πιστοποιητικά διαφάνειας.

Γιατί από τη χτεσινή ενημέρωση προέκυψε και άλλο πρόβλημα. Στη συνεδρίαση της 22ας Ιούνη του 2004 χορηγήθηκε από την Ολομέλεια το πιστοποιητικό για την εταιρία «Ακτωρ», το οποίο όπως διευκρίνισε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ ήταν ένα από τα τρία που είχαν ζητήσει τα δύο μέλη του ΕΣΡ να εισαχθούν στην Ολομέλεια και αφορούσε έργο 8 εκατ. ευρώ. Στο πρακτικό εκείνης της συνεδρίασης εμφανίζεται ότι το εν λόγω πιστοποιητικό χορηγήθηκε από το ΕΣΡ «ομόφωνα», ενώ είχε αποχωρήσει ένα μέλος του, ο Γ. Παπακώστας γιατί διαφωνεί ως γνωστό με τον τρόπο χορήγησης των πιστοποιητικών. Πώς όμως ήταν ομόφωνη η απόφαση όταν είναι επίσης γνωστό ότι τα μέλη Ιρις Αυδή και Νέστορας Κουράκης θεωρούν το νόμο για το «βασικό μέτοχο» αντισυνταγματικό και δίνουν αρνητική ψήφο; Ο πρόεδρος δε γνώριζε εάν σε αυτή την περίπτωση τα δύο μέλη είχαν ψηφίσει υπέρ της έκδοσης πιστοποιητικού στην εταιρία «Ακτωρ».

Ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Δημήτρης Χαραλάμπης σε σχέση με το δημοσίευμα του «Ρ» υποστήριξε ότι ο ίδιος είχε υπογράψει πρώτος να εισέλθουν τα τρία πιστοποιητικά της εταιρίας «Ακτωρ» (το Μάη του 2004) στην Ολομέλεια. Αφού όμως τα υπέγραψε ο ίδιος και τ' άλλα δύο μέλη, οι Ρ. Μορώνης και Γ. Παπακώστας, γιατί δεν τα έθεσε και τα 3 στην Ολομέλεια; Και μπορεί όπως είπε ο αριθμός πρωτοκόλλου για το πιστοποιητικό διαφάνειας της ΔΕΠΑ και του «Ακτορα» να έχει την ημερομηνία 19 Μάη του 2004, αλλά σύμφωνα και με το έγγραφο που δημοσίευσε ο «Ρ» η βεβαίωση συντάχθηκε στις 14 Μάη. Γιατί μέχρι τις 19 Μάη δεν πέρασε από την Ολομέλεια παρότι υπήρχε εύλογος χρόνος;


Κούλα ΑΝΤΩΝΙΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ