ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Αύριο η Πανελλαδική Σύσκεψη των Επιτροπών

Πραγματοποιείται στις 10 το πρωί, στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ

Τη δημιουργία κινήματος ανυπακοής για να προστατευτούν οι ατομικές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα, αλλά και την ανάγκη διεύρυνσης και παραπέρα ενίσχυσης της δράσης σε αυτό το κρίσιμο πρόβλημα, τονίζουν με χτεσινές δηλώσεις τους στο «Ρ» οι Κώστας Διάκος, Ηλίας Νικολόπουλος και Χάρης Σμυρνιώτης, μέλη της συντονιστικής επιτροπής της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη.

Αύριο Σάββατο, στις 10 το πρωί, στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ αρχίζει η πανελλαδική συνάντηση των συντονιστικών επιτροπών της Δημοκρατικής Συσπείρωσης.

Ο δικηγόρος Κώστας Διάκος τονίζει: «Ζούμε σε μια περίοδο που η παγκόσμια διαχείριση των κοινωνιών μας από το διεθνές κεφάλαιο μεθοδεύει τη δικτατορική αντιμετώπιση των κινητοποιήσεων των πολιτών (όπου Γης), με τη συρρίκνωση των κατακτημένων λαϊκών ελευθεριών και υπονομεύοντας την κοινωνική αλληλεγγύη (ιδεολογικά και πολιτικά). Ο στόχος είναι προφανής, η εδραίωσή της με θεσμούς που καταλύουν τον έλεγχο των πολιτών και τη λαϊκή συμμετοχή στα τεκταινόμενα. Ετσι σήμερα η φράση "κυρίαρχος λαός" αποτελεί αυταπάτη.

Κατά συνέπεια απαιτείται οι πολίτες να ενεργοποιηθούν, να οργανωθούν σε συλλογικότητες, για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και να δράσουν για να αντισταθούν στις μεθοδεύσεις αυτές, αλλά και να διεκδικήσουν τη διεύρυνσή τους. Η Δημοκρατική Συσπείρωση αποτελεί θετικό δείγμα αυτής της πολιτικής λογικής. Στον ένα χρόνο δράσης της, με την ευρείας αποδοχής συμμετοχή και τη δημοκρατική συγκρότησή της πετυχαίνει έναν ακόμα στόχο, τον πανελλαδικό συντονισμό της με τη συνάντηση της 1/12. Η πανελλαδική αυτή συνάντηση θα συμπυκνώσει τις εμπειρίες και θα ανοίξει προοπτικές για παραπέρα ενίσχυση της δράσης της και της κοινωνικής της εμβέλειας».

Ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ηλίας Νικολόπουλος, αναφέρει ότι στόχος της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη είναι η πληροφόρηση και ενεργοποίηση του λαού για να αντισταθεί στον περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και στη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού.

Στη δήλωσή του αναφέρει επίσης πως η Δημοκρατική Συσπείρωση διαπιστώνει «ότι σήμερα γίνεται μια προσπάθεια οικοδόμησης ενός αστυνομικού κράτους στην υπηρεσία της "νέας τάξης πραγμάτων". Με συνεχή αντιδημοκρατικά και αντισυνταγματικά νομοθετήματα κινδυνεύουν να χαθούν οι λαϊκές κατακτήσεις. Με το πρόσχημα της πάταξης της τρομοκρατίας το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ σε λίγες μέρες θα προχωρήσει σε θεσμοθέτηση αντισυνταγματικών μέτρων, τα οποία θα εγκρίνει, όπως έχει ήδη δηλώσει, η ελληνική κυβέρνηση.

Το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και έκδοσης Ελλήνων πολιτών, η υπερβολική ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της EUROPOL, ο προσδιορισμός της έννοιας της τρομοκρατίας, με τη λήψη ακόμη 30 (!) εγκλημάτων που θα θεωρούνται τρομοκρατικές ενέργειες, ο περιορισμός της ελευθερίας της έκφρασης ώστε και η λεκτική ενθάρρυνση τρομοκρατικών ενεργειών κατά την κρίση των διωκτικών αρχών θα θεωρείται τρομοκρατική ενέργεια και τέλος το γεγονός ότι κατ' αντιδιαστολή του σήμερα ισχύοντος "εν αμφιβολία υπέρ του κατηγορουμένου" θα ισχύσει το ότι όλοι θα είμαστε ύποπτοι μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου, είναι μερικά μόνο από τα μέτρα που έχουν ήδη αποφασιστεί και εγκρίνονται τις προσεχείς μέρες.

Επιβάλλεται, επομένως, η ενίσχυση του κινήματος της ανυπακοής στις μεθοδευμένες αντισυνταγματικές ρυθμίσεις, όπως επιτάσσει και το τελευταίο άρθρο του Συντάγματός μας, που ορίζει ότι "η τήρηση του παρόντος Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον του οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία"».

Ο Χάρης Σμυρνιώτης, συνδικαλιστής, υπογράμμισε στο «Ρ» ότι «η δράση της Δημοκρατικής Συσπείρωσης στα ζητήματα των δικαιωμάτων και της ειρήνης δικαιώνει τις προσδοκίες μας. Η κατάσταση με τον παγκόσμιο πόλεμο, που κήρυξαν ΗΠΑ και ΕΕ, ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα εργαζομένων και λαών, θα περιορίσει ακόμα περισσότερο τις ελευθερίες μας.

Η ανάγκη για ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση όσων θέλουν να αντιδράσουν στη "νέα τάξη" είναι προφανής. Καθήκον της πανελλαδικής συνδιάσκεψης είναι να οργανώσει ακόμη καλύτερα τις δυνάμεις μας, να δημιουργήσει νέες συσπειρώσεις και σε άλλες πόλεις και γειτονιές και κυρίως να προχωρήσει σε μια ουσιαστική διεύρυνσή της με συμμετοχή όλων των απόψεων και τάσεων της κοινωνικής και πολιτικής Αριστεράς».


ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Προωθείται μια άκρατη νεοφιλελεύθερη πολιτική

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ για τη Σύνοδο του Λάακεν και το μέλλον της ΕΕ

Παρεμβαίνοντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη συζήτηση σχετικά με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λάακεν και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας τόνισε συγκεκριμένα τα εξής:

«Είναι προφανές ότι τα σχέδια για το μέλλον της ΕΕ διαπνέονται από την πρόθεση ακόμη μεγαλύτερης εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και εδραίωσης της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης. Προωθείται παραπέρα μια άκρατη νεοφιλελεύθερη πολιτική, με όλα όσα αυτή συνεπάγεται για τους λαούς. Επιβάλλεται, κατά συνέπεια, η μεγαλύτερη, μαζικότερη και δυναμικότερη ανάπτυξη των αντιδράσεων των εργαζομένων και, γενικότερα, των λαών μας, για να ανακοπεί η προώθηση αυτής της πολιτικής, για ριζική αλλαγή πορείας.

Η προοπτική στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης, συρρίκνωσης της εθνικής ανεξαρτησίας και της λαϊκής κυριαρχίας, ουσιαστικού περιορισμού των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών, ολομέτωπης επίθεσης στο εργατικό κίνημα και στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, παραμένει ο κεντρικός στόχος της νέας μεταρρύθμισης που επιδιώκεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λάακεν και αργότερα από τη Διακυβερνητική Διάσκεψη.

Η ευρεία συμμετοχή εθνικών και ευρωπαϊκών φορέων και οργάνων, που προτείνεται, δεν αντιστρέφει, δεν ανατρέπει αυτήν την πολιτική, αλλά εξασφαλίζει συνενόχους στην υλοποίησή της. Η συμμετοχή όλων αυτών των φορέων δεν αλλάζει την ουσία της συζήτησης, ούτε δίνει ουσιαστική δυνατότητα παρέμβασης, αφού, εκτός των άλλων, δε θα έχει αποφασιστικό χαρακτήρα, αλλά απλώς συμβουλευτικό. Δίνει, από την άλλη, την ευκαιρία στις κυρίαρχες δυνάμεις να προχωρήσουν σε παραπέρα εφαρμογή των σχεδίων τους με νομιμοφάνεια και δημοκρατική επίφαση. Καταβάλλεται μια προσπάθεια άμβλυνσης της αναμενόμενης λαϊκής αντίδρασης, που υπήρξε στις προηγούμενες αναθεωρήσεις των Συνθηκών, στο Μάαστριχτ, στο Αμστερνταμ και τη Νίκαια. Γι' αυτό δοκιμάζεται και πάλι η ίδια μέθοδος, που χρησιμοποιήθηκε και για τη λεγόμενη "Χάρτα των δικαιωμάτων".

Τα αποτελέσματα, όμως, αυτής της μεθόδου δοκιμάστηκαν στην πράξη και απέδειξαν ότι η ευρύτερη συμμετοχή, όχι μόνο δεν οδήγησε στην κατοχύρωση και διεύρυνση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες, αλλά, αντίθετα, τα δικαιώματα αυτά συρρικνώθηκαν, σύμφωνα με τις επιταγές του μεγάλου κεφαλαίου, προκαλώντας έντονες λαϊκές αντιδράσεις.

Οι εργαζόμενοι αγωνίζονται και θα συνεχίσουν να αγωνίζονται γι' αυτά τα δικαιώματά τους, όπως θα κάνουν διαδηλώνοντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λάακεν.

Εμείς θα είμαστε μαζί τους. Γιατί λύση στα προβλήματά τους είναι μια άλλη πολιτική με λαϊκούς θεσμούς, που θα εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα, την ειρήνη και τη συνεργασία, στη βάση του αμοιβαίου οφέλους, τον πραγματικό και όχι κατ' επίφαση σεβασμό όλων των ατομικών και συλλογικών τους δικαιωμάτων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ