ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Κοινός προϋπολογισμός το 2000...

ΜΟΣΧΑ.-

Η Ρωσία και η Λευκορωσία θα επεξεργαστούν κοινό προϋπολογισμό με βάση το ενιαίο νόμισμά τους μετά το έτος 2000, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Βαντίμ Γκουστόφ. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η κάθε χώρα θα έχει δικό της προϋπολογισμό μέχρι να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις για την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος. Την περασμένη Παρασκευή οι Πρόεδροι της Ρωσίας και της Λευκορωσίας Μπορίς Γιέλτσιν και Αλεξάντρ Λουκασένκο υπέγραψαν στη Μόσχα Διακήρυξη για τη δημιουργία εντός του 1999 ενιαίου κράτους μεταξύ των δυο αδελφών σλαβικών λαών. Από την άλλη μεριά, αντανακλώντας, όπως φαίνεται, τις αντιδράσεις των "αντιενωτικών" δυνάμεων στους ανώτατους πολιτικοοικονομικούς κύκλους της Ρωσίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Γιακούσκιν επισήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχεδιασμός για κοινό νόμισμα, κοινό προϋπολογισμό και ενοποίηση των ενόπλων δυνάμεων. Σημειώνουμε ότι η Ρωσία και η Λευκορωσία έχουν ήδη προχωρήσει στην τελωνειακή ένωση με το Καζαχστάν και την Κιργισία. Το Μάη του 1997, οι δυο χώρες υπέγραψαν το "χάρτη της ένωσης" για τη δημιουργία της νομικής βάσης για την ενοποίηση, που προβλέπει όμως τη διατήρηση της εθνικής κυριαρχίας. Επίσης, τον περασμένο μήνα οι βουλευτές της Ρωσίας και της Λευκορωσίας αποφάσισαν να δημιουργήσουν κοινή Κοινοβουλευτική Συνέλευση που θα εγκρίνει νόμους της Ενωσης Ρωσίας - Λευκορωσίας.

Απεργία πείνας

Σε απεργία πείνας διαρκείας προχώρησαν 78 δημοτικοί υπάλληλοι της πόλης Τσούπα της Καρελίας, οι οποίοι είναι απλήρωτοι εδώ και ένα χρόνο. Οι υπάλληλοι αυτοί είναι υπεύθυνοι για τη συντήρηση των κατοικιών και ο τελευταίος μισθός τους καταβλήθηκε το Γενάρη του 1998. Πριν προχωρήσουν στην απεργία πείνας οι υπάλληλοι είχαν δοκιμάσει, χωρίς αποτέλεσμα, άλλα μέτρα πίεσης προς τις αρχές, όπως στάση εργασίας, διακοπή της παροχής ζεστού νερού στα κτίρια και μπλόκα στον κεντρικό οδικό άξονα Λένινγκραντ - Μουρμάνσκ.

ΤΟΥΡΚΙΑ
"Αισιοδοξεί" ο Ερέζ...

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ο Γιαλίμ Ερέζ ήλπιζε να αποσπάσει την υποστήριξη της Τανσού Τσιλέρ στην προσπάθειά του να σχηματίσει νέα τουρκική κυβέρνηση, πλην προσέκρουσε σε... τοίχο. Παραμένει πάντως "βέβαιος" ότι θα τα καταφέρει.

"Πιστεύω πως μετά από ένα δεύτερο γύρο συνομιλιών, θα μπορέσω να παρουσιάσω έναν κατάλογο υπουργών της κυβέρνησης στον Πρόεδρο την επόμενη βδομάδα", δήλωσε χτες σε δημοσιογράφους ο κατέχων την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης Ερέζ, όπως μετέδωσε το "Ασοσιέιτεντ Πρες".

Η αισιοδοξία του Ερέζ δε φάνηκε να κάμπτεται από τη συνάντησή του με την πρώην αρχηγό του (ο 54χρονος ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην επιχειρηματίας αποπέμφθηκε πέρσι από το Κόμμα του Ορθού Δρόμου).

Η συνομιλία των Ερέζ και Τσιλέρ, κατά "Ρόιτερς" και Γαλλικό Πρακτορείο, κράτησε 12 λεπτά της ώρας. Και η δεύτερη μετά δυσκολίας συγκρατούσε την οργή της: Του δήλωσε δίχως περιστροφές ότι πρέπει να επιστρέψει την εντολή αμέσως στον Πρόεδρο Ντεμιρέλ.

Η Τσιλέρ είχε μερικά... γαλλικά να πει και για τον ίδιο τον Ντεμιρέλ (που είχε κατηγορήσει ότι προέβη σε "συνταγματικό πραξικόπημα" το 1997, όταν ανατράπηκε η κυβέρνηση Ερμπακάν - Τσιλέρ). Ζητώντας από τον Ερέζ να σχηματίσει κυβέρνηση, είπε, "ενήργησε εναντίον του Κοινοβουλίου και της επιθυμίας του λαού". Επρεπε, προσέθεσε, να δώσει την εντολή σε αρχηγό κόμματος για να ανταποκριθεί στο αίσθημα ευθύνης προς το έθνος.

Ο Ερέζ, απερχόμενος υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας και μέλος της υπηρεσιακής κυβέρνησης, δεν έχει φυσικά καμία πρόθεση να επιστρέψει την εντολή. Επιτείνει, αντίθετα, τις προσπάθειές του για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ή "εθνικής ενότητας".

"Θέλω να σχηματίσω κυβέρνηση συνασπισμού, εθνικής ειρήνης και συμβιβασμού και να είστε βέβαιοι ότι, αν είναι δυνατόν, όλα τα κόμματα με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση θα μετάσχουν και μάλιστα τα τρία πρώτα αναλογικά με τη δύναμή τους", σχολίασε.

Η άρνηση της Τανσού Τσιλέρ "δεν μπορεί" να εμποδίσει το σχηματισμό κυβέρνησης από τον Ερέζ, αν ο τελευταίος επιτύχει την υποστήριξη των άλλων μεγάλων κομμάτων.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, της Μητέρας Πατρίδας, δήλωσε στον Ερέζ μετά τη χτεσινή συνάντησή τους να υπολογίζει στην υποστήριξή του. Το ίδιο και ο Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο οποίος είπε ότι το κόμμα του θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τον Ερέζ.

Ο Ρετσάι Κουτάν, του οποίου το ισλαμικό Κόμμα της Αρετής είναι το πρώτο στο Κοινοβούλιο με 144 έδρες επί συνόλου 550, είπε ότι συμφωνεί με τον Ερέζ στην αναγκαιότητα "συναίνεσης και κοινωνικής ειρήνης", αλλά θα αποφασίσει αν θα μετάσχει στην κυβέρνησή του, μετά τις συναντήσεις που θα έχει ο εντολοδόχος πρωθυπουργός με τους άλλους πολιτικούς ηγέτες.

Ο Ετζεβίτ είχε αρχικά αρνηθεί τη συνύπαρξη του κόμματός του με το Κόμμα της Αρετής σε μια κυβέρνηση συνασπισμού, αλλά στη συνέχεια δέχτηκε τη συμμετοχή μετριοπαθών ισλαμιστών βουλευτών.

Στάση αναμονής τηρεί και ο Ντενίζ Μπαϊκάλ, αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος δήλωσε ότι θα περιμένει για να αποφασίσει το τέλος του δεύτερου γύρου των διαβουλεύσεων του Ερέζ...

ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Αλληλοσπαράσσονται οι σύμμαχοι των στασιαστών;

ΚΑΜΠΑΛΑ.-

Κρίσιμη συνάντηση ή ξεκαθάρισμα λογαριασμών η χτεσινή επαφή ανάμεσα στον Πρόεδρο της Ουγκάντα, Γιοβέρι Μουσεβένι, και τον Ρουαντέζο ομόλογό του, Παστέρ Μπιζιμούνγκου; Πάντως, οι φήμες και τα δημοσιεύματα εφημερίδων στην Ουγκάντα επιμένουν, παρά τις κυβερνητικές διαψεύσεις, πως οι στρατιώτες των δύο χωρών, που έχουν σταλεί για να ανατρέψουν τον ηγέτη της ΛΔ Κονγκό, Λοράν Καμπιλά, αντιμάχονται αλλήλους, όχι μόνον για πολιτικο- στρατιωτικούς λόγους αλλά και γιατί φαίνεται να έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα στο λαθρεμπόριο χρυσού, διαμαντιών και ξυλείας...

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Προέδρου της Ουγκάντα, η συνάντηση έγινε με θέμα την αυξανόμενη ένταση ανάμεσα στις στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν σταλεί για την υποστήριξη των "στασιαστών" στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Αν και οι δύο κυβερνήσεις έχουν αρνηθεί τις φήμες για συγκρούσεις ανάμεσα στους στρατιώτες των χωρών τους, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα εφημερίδων, όπως το χτεσινό της ελεγχόμενης από την κυβέρνηση της Καμπάλα "Νέα Οραση", που υποστηρίζουν ότι ο Πρόεδρος Μουσεβένι διέταξε τη σύλληψη αρκετών αξιωματικών του στρατού της Ουγκάντα, σε βάρος των οποίων υπάρχουν κατηγορίες ότι κάνουν στη ΛΔ Κονγκό λαθρεμπόριο χρυσού, ξυλείας και άλλων αγαθών...

Η εκπρόσωπος του Προέδρου της Ουγκάντα, Χόουπ Κιβενγκέρε, είπε ότι ο Πρόεδρος συναντήθηκε με τον Ρουαντέζο ομόλογό του στη νοτιοδυτική πόλη Καμπάλε στη μεθόριο με τη Ρουάντα, "για να συζητήσουν την κατάσταση ασφαλείας στη ΛΔ Κονγκό"... Η ίδια αρνήθηκε τις πληροφορίες ότι δυνάμεις Ρουαντέζων και Ουγκαντέζων στρατιωτών συγκρούστηκαν από τις 11 έως τις 15 του μήνα στο ανατολικό Κονγκό, με αποτέλεσμα το θάνατο 30 Ρουαντέζων και άλλων οκτώ Ουγκαντέζων στρατιωτών. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Μόνιτορ", οι δυνάμεις αυτές συγκρούστηκαν μετά από διαφωνίες σχετικά με τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσουν, αλλά και το όργιο πληροφοριών που αναφέρουν πως οι δυνάμεις της Ρουάντα προβαίνουν σε βιαιοπραγίεςαπέναντι στο λαό της ΛΔ Κονγκό.

Οι κυβερνήσεις της Ρουάντα και της Ουγκάντα έχουν παραδεχτεί ότι έχουν στείλει δυνάμεις και στρατιωτικό εξοπλισμό προς βοήθεια των "στασιαστών", που επιχειρούν από τις 2 Αυγούστου να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Κονγκολέζου Προέδρου, Λοράν Καμπιλά. Ωστόσο, τα κοινά συμφέροντα φάνηκαν πως διαχωρίστηκαν τον περασμένο μήνα οπότε ο Κονγκολέζος επιχειρηματίας Ζαν Πιερ Μπέμπα ανακήρυξε εαυτόν - προφανώς με τη βοήθεια της Ουγκάντα - ηγέτη μίας νέας ομάδας στασιαστών, ερχόμενος σε αντιπαράθεση με τον υποστηριζόμενο από τη Ρουάντα "Δημοκρατικό Συνασπισμό του Κονγκό" με ηγέτη τον Ερνεστ Γουάμπα ντία Γουάμπα...

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Η εκατόμβη του Κασμίρ

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.-

Εδώ και αιώνες το Κασμίρ αποτελεί αιτία αιματοχυσιών, άλλοτε λόγω των επιδιώξεων των μοναρχών της περιοχής και έως πριν από πενήντα χρόνια λόγω των αποικιοκρατικών βλέψεων στα πλούτη της περιοχής. Η ανεξαρτητοποίηση Ινδίας και Πακιστάν δεν έλυσε το πρόβλημα: Απλώς άλλαξε τις προδιαγραφές του.

Αψευδής μάρτυρας, ο απολογισμός των 10 τελευταίων χρόνων που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Σύμφωνα μ' αυτόν, περίπου 24.000 άτομα έχουν σκοτωθεί από το 1989 στο ινδικό Κασμίρ, σε 50.000 συμπλοκές ανάμεσα σε μουσουλμάνους αυτονομιστές αντάρτες και στις δυνάμεις ασφαλείας. Πρόκειται για την "επίσημη" εκδοχή, αυτήν που ανακοίνωσε η ινδική Αστυνομία.

Μεταξύ των θυμάτων είναι 10.600 αντάρτες και περίπου άλλοι τόσοι άμαχοι. Εχουν σκοτωθεί επίσης πολλοί ξένοι μισθοφόροι, στην πλειοψηφία τους Πακιστανοί και Αφγανοί.

Στις συγκρούσεις έχουν χάσει τη ζωή τους 1.730 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και 5.419 έχουν τραυματιστεί.

Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι εξοπλίζει και εκπαιδεύει τους αυτονομιστές αντάρτες, κατηγορίες που το Ισλαμαμπάντ απορρίπτει.

Το Πακιστάν ελέγχει το 1/3 του Κασμίρ και διεκδικεί την κυριαρχία του συνόλου του ινδικού κρατιδίου, το οποίο έχει αποτελέσει την αιτία δύο πολέμων μεταξύ των δύο χωρών τα τελευταία 50 χρόνια. Υπάρχουν ομάδες που ζητούν "ανεξαρτησία". Και φιλοϊνδικές οργανώσεις.

Πέραν όλων τούτων υπάρχει ασφαλώς η "εχθρότητα" των κυβερνήσεων των δύο χωρών, η οποία οδήγησε στη φετινή "πυρηνική κούρσα", η υστερία της οποίας απέχει πολύ από το να έχει λήξει. Οσο για τις "διμερείς διαπραγματεύσεις", πελαγοδρομούν...

Ο Γ. Ερέζ πηγαίνοντας στη συνάντηση με το ισλαμικό κόμμα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ