Τετάρτη 30 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
"Αισιοδοξεί" ο Ερέζ...

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ο Γιαλίμ Ερέζ ήλπιζε να αποσπάσει την υποστήριξη της Τανσού Τσιλέρ στην προσπάθειά του να σχηματίσει νέα τουρκική κυβέρνηση, πλην προσέκρουσε σε... τοίχο. Παραμένει πάντως "βέβαιος" ότι θα τα καταφέρει.

"Πιστεύω πως μετά από ένα δεύτερο γύρο συνομιλιών, θα μπορέσω να παρουσιάσω έναν κατάλογο υπουργών της κυβέρνησης στον Πρόεδρο την επόμενη βδομάδα", δήλωσε χτες σε δημοσιογράφους ο κατέχων την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης Ερέζ, όπως μετέδωσε το "Ασοσιέιτεντ Πρες".

Η αισιοδοξία του Ερέζ δε φάνηκε να κάμπτεται από τη συνάντησή του με την πρώην αρχηγό του (ο 54χρονος ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην επιχειρηματίας αποπέμφθηκε πέρσι από το Κόμμα του Ορθού Δρόμου).

Η συνομιλία των Ερέζ και Τσιλέρ, κατά "Ρόιτερς" και Γαλλικό Πρακτορείο, κράτησε 12 λεπτά της ώρας. Και η δεύτερη μετά δυσκολίας συγκρατούσε την οργή της: Του δήλωσε δίχως περιστροφές ότι πρέπει να επιστρέψει την εντολή αμέσως στον Πρόεδρο Ντεμιρέλ.

Η Τσιλέρ είχε μερικά... γαλλικά να πει και για τον ίδιο τον Ντεμιρέλ (που είχε κατηγορήσει ότι προέβη σε "συνταγματικό πραξικόπημα" το 1997, όταν ανατράπηκε η κυβέρνηση Ερμπακάν - Τσιλέρ). Ζητώντας από τον Ερέζ να σχηματίσει κυβέρνηση, είπε, "ενήργησε εναντίον του Κοινοβουλίου και της επιθυμίας του λαού". Επρεπε, προσέθεσε, να δώσει την εντολή σε αρχηγό κόμματος για να ανταποκριθεί στο αίσθημα ευθύνης προς το έθνος.

Ο Ερέζ, απερχόμενος υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας και μέλος της υπηρεσιακής κυβέρνησης, δεν έχει φυσικά καμία πρόθεση να επιστρέψει την εντολή. Επιτείνει, αντίθετα, τις προσπάθειές του για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ή "εθνικής ενότητας".

"Θέλω να σχηματίσω κυβέρνηση συνασπισμού, εθνικής ειρήνης και συμβιβασμού και να είστε βέβαιοι ότι, αν είναι δυνατόν, όλα τα κόμματα με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση θα μετάσχουν και μάλιστα τα τρία πρώτα αναλογικά με τη δύναμή τους", σχολίασε.

Η άρνηση της Τανσού Τσιλέρ "δεν μπορεί" να εμποδίσει το σχηματισμό κυβέρνησης από τον Ερέζ, αν ο τελευταίος επιτύχει την υποστήριξη των άλλων μεγάλων κομμάτων.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, της Μητέρας Πατρίδας, δήλωσε στον Ερέζ μετά τη χτεσινή συνάντησή τους να υπολογίζει στην υποστήριξή του. Το ίδιο και ο Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο οποίος είπε ότι το κόμμα του θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τον Ερέζ.

Ο Ρετσάι Κουτάν, του οποίου το ισλαμικό Κόμμα της Αρετής είναι το πρώτο στο Κοινοβούλιο με 144 έδρες επί συνόλου 550, είπε ότι συμφωνεί με τον Ερέζ στην αναγκαιότητα "συναίνεσης και κοινωνικής ειρήνης", αλλά θα αποφασίσει αν θα μετάσχει στην κυβέρνησή του, μετά τις συναντήσεις που θα έχει ο εντολοδόχος πρωθυπουργός με τους άλλους πολιτικούς ηγέτες.

Ο Ετζεβίτ είχε αρχικά αρνηθεί τη συνύπαρξη του κόμματός του με το Κόμμα της Αρετής σε μια κυβέρνηση συνασπισμού, αλλά στη συνέχεια δέχτηκε τη συμμετοχή μετριοπαθών ισλαμιστών βουλευτών.

Στάση αναμονής τηρεί και ο Ντενίζ Μπαϊκάλ, αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος δήλωσε ότι θα περιμένει για να αποφασίσει το τέλος του δεύτερου γύρου των διαβουλεύσεων του Ερέζ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ