Τετάρτη 30 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ανά πάσα στιγμή έτοιμο το ΝΑΤΟ...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Το ΝΑΤΟ επιμένει πως είναι έτοιμο να επέμβει ανά πάσα στιγμή σε περίπτωση που ξαναφουντώσουν οι συγκρούσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, απαίτησε χτες να χαρακτηριστεί ο "Απελευθερωτικός Στρατός Κοσσυφοπεδίου" τρομοκρατική ομάδα και να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία της οργάνωσης στη Δύση. Την ίδια ώρα, η εκεχειρία στο Ποντούγιεβο φαίνεται πως τηρείται για δεύτερη συνεχή μέρα, ενώ πληροφορίες φέρουν τους περίπου 3.000 υποστηριχτές των αυτονομιστών να είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά καλύτερα εξοπλισμένοι και έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας με τον εξής σκοπό: Να πάρουν τον έλεγχο της βόρειας πόλης, αναγκάζοντας τους Σέρβους να χάσουν τη βασική οδική αρτηρία μεταξύ Πρίστινας και Κεντρικής Σερβίας...

"Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να επέμβει ανά πάσα στιγμή αν παραστεί ανάγκη", επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Ατλαντικής Συμμαχίας, στο οποίο μεταξύ άλλων υπενθυμίζεται ότι "η εντολή ενεργοποίησης είναι πάντα σε ισχύ". Μάλιστα, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα, κάλεσε "τις αρχές της Γιουγκοσλαβίας και τις ένοπλες ομάδες των Αλβανών του UCK να μη θέσουν σε κίνδυνο την εύθραυστη ασφάλεια στο Κόσσοβο", τονίζοντας ότι "επαγρυπνεί" και είναι σε συνεχή επαφή με τον ανώτατο διοικητή των ενόπλων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη στρατηγό Ουέσλι Κλαρκ και με τον στρατηγό Ουίλιαμ Ουόκερ, που διευθύνει την Αποστολή Επαλήθευσης του ΟΑΣΕ στο Κόσσοβο.

Νωρίτερα, ο πολιτικός εκπρόσωπος των αυτονομιστών Αλβανών του Κόσσοβου, Αντέμ Ντεμάτσι,διαβεβαίωσε πως τηρεί την εκεχειρία, λέγοντας ωστόσο πως "θα απαντήσει αν δεχτεί επίθεση" από τις σερβικές δυνάμεις. Την ίδια στιγμή, και το Βελιγράδι προειδοποιεί πως δε θα ανεχθεί τη συνέχιση των δραστηριοτήτων των "τρομοκρατών" Αλβανών του UCK. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών, Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς,υποστήριξε σε επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ότι "μόνο μια σαφής καταδίκη της τρομοκρατίας και η εγγραφή του UCK στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων" μπορεί να οδηγήσει σε μια πολιτική ρύθμιση της κρίσης στη σερβική επαρχία.

Στρατηγικός ο έλεγχος της πόλης Ποντούγιεβο

Ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά ήταν τα όσα είπε χτες στο "Ασοσιέιτεντ Πρες" ο Φεχίμ Ρεξχεπί, Αλβανός Κοσσοβάρος δημοσιογράφος, που παρακολουθεί στενά τις κινήσεις και τις δραστηριότητες των αυτονομιστών.

Σύμφωνα με τον Φεχίμ Ρεξχεπί, οι υποστηριχτές των αυτονομιστών στο Ποντούγιεβο (επίκεντρο των τελευταίων συγκρούσεων μεταξύ ανταρτών και Σέρβων) ανέρχονται σε 2.000 με 3.000 και είναι περισσότερο πειθαρχημένοι, εκπαιδευμένοι, εξοπλισμένοι και αξιόμαχοι περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η συνολική δύναμη των αυτονομιστών ανέρχεται σε 6.000 άτομα. Τόνισε ότι οι δυνάμεις των αυτονομιστών είναι περισσότερο ισχυρές στο χωριό Λαπάστικα και ότι στο Ποντούγιεβο (που απέχει μόνο 2 χιλιόμετρα) οι αυτονομιστές θα διεκδικήσουν με κάθε τρόπο τον έλεγχο της πόλης, διότι είναι στρατηγικής σημασίας. "Εάν ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κόσσοβου πάρει το Ποντούγιεβο θα μπορεί να ελέγχει τις οδικές αρτηρίες μεταξύ Πρίστινας και κεντρικής Σερβίας. Θα κάνει τα πάντα για να κρατήσει τον έλεγχο αυτής της περιοχής" είπε χαρακτηριστικά ο Ρεξχεπί...

Απ' την άλλη πλευρά, ο Σρμπρόσλαβ Μπίσερτσικ, Σέρβος αξιωματούχος του Ποντούγιεβο, ανέφερε πως περίπου 10.000 ομοεθνείς του έχουν εγκαταλείψει την πόλη, δηλώνοντας στο "Ασοσιέιτεντ Πρες": "Σύντομα δε θα υπάρχουν καθόλου Σέρβοι στην περιοχή, εκτός και εάν το κράτος διώξει τους ληστές και τους τρομοκράτες...".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ