ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Φάρμακο» για την περιφέρεια η... ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας

Eurokinissi

Τις πολιτικές «ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας», όπως εκπορεύονται από την ΕΕ, παρουσίασε ως «φάρμακο» για την περιφερειακή ανάπτυξη χτες ο πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση θα επιταχύνει τις προσπάθειές της για περαιτέρω ενίσχυση του ιδιωτικού κεφαλαίου μέσω των κοινοτικών προγραμμάτων, αλλά και με την ανάθεση έργων υποδομής. Απέδωσε δε τα ως τώρα προβλήματα στην «κακοδιαχείριση» από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Οσον αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση υποστήριξε ότι είναι αυξημένη η χρηματοδότησή της!

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρωθυπουργός, «βασικός στόχος της πολιτικής μας είναι η δημιουργία οικονομίας ευκαιριών» δηλώνοντας πως «αντιμετωπίζουμε τις παθογένειες του χτες στη ρίζα τους. Τολμούμε τις διαρθρωτικές αλλαγές, που εγγυούνται πως δε θα ξαναβρούμε μπροστά μας τα ίδια προβλήματα. Βελτιώνουμε διαρκώς το αναπτυξιακό πρότυπο που θεμελιώσαμε, και κάνουμε ολοένα και πιο ανταγωνιστικά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, χτίζουμε Οικονομία πραγματικά ισχυρή, ανταγωνιστική και εξωστρεφή».

Ο Κ. Καραμανλής άσκησε κριτική στο ΠΑΣΟΚ «αθωώνοντας» παράλληλα την Ευρωπαϊκή Ενωση για το πρόβλημα των «περιφερειακών ανισοτήτων». Συγκεκριμένα επισήμανε ότι «ενώ η Ευρώπη έθετε ως κεντρικό στόχο της την οικονομική και κοινωνική συνοχή, ενώ προωθούσε πολιτικές υποστήριξης της ανάπτυξης στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειές της, στην Ελλάδα κατασκευάζαμε ένα ακόμα «παράδοξο». Είχαμε το παράδοξο να καταγράφονται υψηλοί ρυθμοί στην αύξηση του ΑΕΠ, αλλά να αυξάνεται και η ανεργία. Να δημιουργούνται, αλλά να αποκρύπτονται, τεράστια ελλείμματα. Να αυξάνεται το δημόσιο χρέος, οδηγώντας σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις και βαριές κοινωνικές συνέπειες, αλλά να μιλούμε για ισχυρή Οικονομία».

Οσον αφορά τα έργα υποδομής ο Κ. Καραμανλής εκθείασε τις επιλογές ιδιωτικοποίησης του σχεδιασμού της περιφερειακής ανάπτυξης χώρας. Οπως είπε, υπάρχει «ενιαίο πλαίσιο για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που οδηγεί στην κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων, και απελευθερώνει πόρους για το κοινωνικό κράτος. Ανοιξε νέος δρόμος για τη δημιουργία υποδομών Ανάπτυξης, Παιδείας και Υγείας σ' ολόκληρη τη χώρα. Αρχισε η αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας που, έως πρόσφατα, είτε λεηλατούνταν στο καθεστώς αδιαφάνειας, είτε παρέμενε εγκαταλειμμένη, χωρίς λογοδοσία από κανέναν». Παράλληλα αναφέρθηκε στις νέες γενναίες χρηματοδοτήσεις προς το ιδιωτικό κεφάλαιο μιλώντας για «διεύρυνση, έως και το 55% της επένδυσης, των ποσοστών χρηματοδότησης επιχειρήσεων από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα», καθώς και για «την ένταξη, για πρώτη φορά, στο πρόγραμμα αυτό των επιχειρήσεων του εμπορικού τομέα και της παροχής υπηρεσιών».

Σχολιάζοντας την αγροτική οικονομία ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «παρά τις δυσκολίες, διασφαλίστηκε η καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων και η προώθηση προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης μέχρι το 2013, πράγμα που σημαίνει επιπλέον περίπου 22 δισ. ευρώ για τον αγροτικό κόσμο. Από την πλευρά μας καθορίστηκαν, ήδη, τα οριστικά ατομικά δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης της νέας ΚΑΠ για ένα εκατομμύριο εκατό χιλιάδες δικαιούχους, που είναι περιουσιακό στοιχείο κάθε αγρότη, ως το 2013».

Ο Κ. Καραμανλής σημείωσε ότι κεντρικοί στόχοι για την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών στην περιφέρεια είναι η «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων» και η «ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων και Πανεπιστημίων».

Τέλος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, είπε πως «το πενταετές πρόγραμμα "Θησέας" χρηματοδοτεί νέες δράσεις 3,5 δισ. ευρώ, από τους δήμους και τις κοινότητες όλης της χώρας, στις οποίες βεβαίως πρέπει να προστεθούν και οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», προσθέτοντας ότι «αρχίζουμε αμέσως ευρύτατο δημόσιο διάλογο με όλους τους αρμόδιους αντιπροσωπευτικούς φορείς, για τη μεταρρύθμιση και την αναμόρφωση της διοικητικής δομής της χώρας».

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Λείπει το... σχέδιο

Eurokinissi

Στο γνωστό «αντιπολιτευτικό» μοτίβο του ΠΑΣΟΚ κινήθηκε η ομιλία του προέδρου του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για στασιμότητα στην ανάπτυξη της περιφέρειας εξαιτίας των προβλημάτων που δημιουργεί η οικονομική απογραφή. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο επίσης για μείωση των κοινοτικών κονδυλίων επί ΝΔ και για έλλειψη σχεδιασμού ανάπτυξης στην περιφέρεια.

«Δύο ολόκληρα χρόνια δεν ξεκίνησε κανένα νέο μεγάλο έργο στην περιφέρεια» υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι «καμία δε ολοκληρωμένη πρόταση δεν υπάρχει για την αναζωογόνηση της υπαίθρου». Ως αιτία επικαλέστηκε την οικονομική απογραφή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπήρχε κανένας μα κανένας λόγος να βάλετε την Ελλάδα σε επιτήρηση. Εσείς σταματήσατε τις αναμμένες μηχανές κ. Καραμανλή, τις οποίες σας δώσαμε. Αυτή είναι η αλήθεια και δεν μπορείτε να κρυφτείτε από αυτή την αλήθεια όπου και αν πάτε. Οι πράξεις σας αυτές, αυτό το κόλπο "γκρόσο" θα κυνηγάει κι εσάς και ολόκληρη την παράταξή σας για πολλά χρόνια. Βλάψατε τη χώρα. Ο ελληνικός λαός πληρώνει τα σπασμένα και εδώ φαίνεται το πραγματικό ταξικό και δεξιό σας πρόσωπο».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «δεν απορροφάτε τους κοινοτικούς πόρους. Κινδυνεύουμε να χάσουμε τεράστια ποσά. Βρήκατε τελειωμένα έργα που έγιναν επί ΠΑΣΟΚ με εθνικούς πόρους. Τα εμφανίζετε τώρα και τα εντάσσετε σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Νέο κόλπο της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά αυτά τα λεφτά δε θα μπουν σε νέα έργα. Θα κλείσουν την τρύπα της απογραφής σας αντί να γίνουν χρήματα για την ανάπτυξη της περιφέρειας».

Αναφερόμενος στη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε ότι δημιουργήθηκαν «ολοήμερα σχολεία, η Εγνατία Οδός, το Ρίο - Αντίρριο, τα 15 νέα περιφερειακά νοσοκομεία, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», το Μετρό, η Αττική Οδός, το τραμ, ο μεγαλύτερος στόλος λεωφορείων φυσικού αερίου στην Ευρώπη, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών». Οσον αφορά την πολιτική του ΠΑΣΟΚ ήταν γενικόλογος, ζητώντας «επένδυση σε μια νέα αντίληψη βιώσιμης ανάπτυξης, που θα συνδέει γεωργία με νέα διατροφικά προϊόντα, τη νέα κοινή αγροτική πολιτική με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στην Υγεία, στην Παιδεία, στον Αθλητισμό, στον ποιοτικό τουρισμό». Επίσης αναφέρθηκε σε «μια πολιτική ολοκληρωμένης προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, με σχεδιασμό για την περιοχή, με υποδομές για να μπούμε στην ψηφιακή εποχή, μεταφορές και επικοινωνίες που πρέπει να ολοκληρωθούν».

Τέλος, εκτεταμένη αναφορά έκανε στο θέμα των κοινοτικών κονδυλίων. Οπως τόνισε, με τους χειρισμούς της η ΝΔ πέτυχε «να είναι το Δ' ΚΠΣ 40% μικρότερο του συνόλου του Γ' ΚΠΣ που είχαμε καταφέρει εμείς με τη διαπραγμάτευσή μας». Επίσης, έθεσε το ερώτημα του «γιατί 20 από τα 25 μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης πέτυχαν στο τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης κατ' εξαίρεση ονομαστικές ρυθμίσεις, αυξάνοντας τους πόρους τους και η Ελλάδα καμία, καμία ιδιαίτερη διευθέτηση;».

Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ
Κοκτέιλ από ευρωπαϊκά προγράμματα και... αντιΚΚΕ τακτική

Εμφαση στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την περιφερειακή ανάπτυξη έδωσε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «εμείς δίνουμε 0,58% για την έρευνα. Ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης: 1,87%. Γιατί; Και πώς θα ανταποκριθούμε στις σύγχρονες προκλήσεις και πώς, πολύ περισσότερο από μας, θα ανταποκριθούν οι περιφέρειες», ζητώντας συνολικό σχεδιασμό.

Παράλληλα υποστήριξε ότι ο ΣΥΝ «ελέγχει» την κυβέρνηση και «δε διαχειριζόμαστε τη μιζέρια». Μάλιστα, για το θέμα αυτό έκανε επίθεση στο ΚΚΕ λέγοντας ότι «έβαλε το Συνασπισμό μαζί με τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει και έχουν ευθύνες και έχουν δοκιμαστεί στη διακυβέρνηση της χώρας. Μας κατηγόρησε ότι εμείς στηρίζουμε αναπτυξιακούς στόχους των κυβερνήσεων».

Κάνοντας το μαύρο - άσπρο επιτέθηκε στο ΚΚΕ κατηγορώντας το ότι.... παίζει το παιχνίδι του κατεστημένου. Υποστήριξε απευθυνόμενος στη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, πως «έξω από την κυβέρνηση υπάρχουν δυνάμεις στο χώρο της αντιπολίτευσης οι οποίες παίζουν το παιχνίδι του κατεστημένου και της κυβέρνησης, δηλαδή το παιχνίδι για τη διαίρεση των εργαζομένων και όχι μόνο τη διαίρεση των εργαζομένων σε χωριστές τάξεις, αλλά τη διαμόρφωση ενός κλίματος εχθρότητας, αλληλοϋποτίμησης, δηλητηριασμού των εργαζομένων. Αυτά κάνετε. Αυτά κάνετε και σε αυτό το πράγμα εσείς είστε που συμπαρίστασθε με το σύστημα». Προφανώς, κατά τον Α. Αλαβάνο, για να μη συμπαραστέκεται το ΚΚΕ στο σύστημα θα έπρεπε να βοήθαγε τον ΣΥΝ να σύρει δεμένους χειροπόδαρα τους εργαζόμενους στην κεντροαριστερή διαχείριση του καπιταλισμού, στο πλευρό των «καλών» καπιταλιστών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ