ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάη 2001
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σκηνικό έντασης

Αθήνα και Λευκωσία συνειδητοποιούν ότι η πολιτική που συναποφάσισαν και ακολουθούν στο Κυπριακό εξαντλεί τα όριά της

Καθώς η Αγκυρα ξεκαθαρίζει με τον πιο επίσημο τρόπο ότι δε θα αποδεχτεί την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ πριν την επίλυση του προβλήματος, Αθήνα και Λευκωσία προσπαθούν να διασώσουν ό,τι είναι δυνατό από την πολιτική που συναποφάσισαν και ακολουθούν για το Κυπριακό από το 1995 και έπειτα.

Η Τουρκία δεν μπορεί να δεχτεί κανένα «τετελεσμένο γεγονός που θα γυρίσει την Κύπρο στην περίοδο πριν το 1974», αναφέρει ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ), που συζήτησε χτες στην Αγκυρα το Κυπριακό και το ενδεχόμενο ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ.

Η τουρκική ανακοίνωση

«Ως εγγυήτρια δύναμη, η Τουρκία θα συνεχίσει να φροντίζει για την ευημερία και την Ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων και θα επιταχύνει τις προσπάθειές της για μια στενότερη συνεργασία με την "Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου", αναφέρεται στη γραπτή ανακοίνωση. "Η πλήρης ένταξη της "Νοτίου Κύπρου" στην ΕΕ, μετά από την αίτηση της μιας μόνο πλευράς στο νησί, είναι αντίθετη με τις συμφωνίες του 1960, και θα επιδεινώσει το διχασμό ανάμεσα στις δύο κοινότητες», συνεχίζει το ΣΕΑ. «Η ειρήνη και η ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, θα αντιμετωπίσουν αβεβαιότητες», στην περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ αναφέρει ακόμα το ανακοινωθέν.

Το ΣΕΑ επαναλαμβάνει τις θέσεις της Αγκυρας ότι η μόνη αποδεκτή λύση του Κυπριακού θα βασίζεται στην αναγνώριση "της ισοδύναμης κυριαρχίας των δύο κρατών" της νήσου και κατηγορεί την ελληνική πλευρά ότι ευθύνεται για τη μη λύση του κυπριακού λόγω της "έμμονης -όπως λέει-, ιδέας της μετατροπής της Κύπρου σε ελληνικό νησί».

«Βελούδινη» διχοτόμηση

Με τον πρωτοσέλιδο οκτάστηλο τίτλο «Τσέχικο μοντέλο για την Κύπρο» και τον κορυφαίο πολύστηλο τίτλο σε εσωτερική σελίδα «Βελούδινο διαζύγιο για την Κύπρο», η «Χουριέτ» (29/5) τονίζει δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ για τον οποίο γράφει ότι έχει πλέον εγκαταλείψει τις θέσεις περί εγκαθίδρυσης συνομοσπονδίας ή ομοσπονδίας στην Κύπρο.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι «δεν καταλαβαίνω γιατί οι ΗΠΑ και η Ευρώπη επιμένουν τόσο πολύ στο Κυπριακό». «Το παράδειγμα της Τσεχοσλοβακίας είναι γνωστό»... «Δημιουργήθηκαν (από την Τσεχοσλοβακία) δυο κράτη χωρίς να προκύψει κανένα πρόβλημα. Χώρισαν (οι Τσέχοι και οι Σλοβάκοι) φιλικά και τώρα συνεχίζουν το δρόμο τους χωρίς κανένα πρόβλημα. Αλλωστε δεν υφίσταται καμία κατάσταση που ενδιαφέρει τις χώρες της ΕΕ πλην της Ελλάδας».

Ο Μπ. Ετζεβίτ ανέφερε ότι στην Κύπρο «υπάρχουν δυο κοινότητες που έχουν διαφορετική γλώσσα, θρησκεία, τρόπους κοινωνικής διαβίωσης και εθνικότητα» και διατύπωσε τον ισχυρισμό ότι «η μια από αυτές (η ΤΔΒΚ) συνεχίζει το βίο της επί χρόνια χωρίς προβλήματα. Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ πρέπει να το καταλάβουν αυτό. Η Ελλάδα απειλώντας συνεχώς ότι θα εμποδίσει τη διεύρυνση της ΕΕ, οδηγεί την Ενωση σε αδιέξοδο στο Κυπριακό. Στο Ελσίνκι αυτό δεν το κατόρθωσε, εμείς εξηγήσαμε πολύ καλά την κατάσταση».

Ο Γ. Παπανδρέου

Με αφορμή τη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, δήλωσε ότι η Τουρκία αδυνατεί να παρακολουθήσει τις σημαντικές εξελίξεις στην περιοχή και ανέφερε ειδικότερα τη Διεύρυνση της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Αμυνα, την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

«Αντιμετωπίζει, είπε ο κ. Παπανδρέου, η Τουρκία ένα σοβαρό δίλημμα: Αν θα αξιοποιήσει με θετικό τρόπο τα οφέλη που προκύπτουν για την ίδια από τις εξελίξεις αυτές ή εάν θα αντιδράσει αρνητικά καθυστερώντας, ανακόπτοντας ή αναβάλλοντας την προσαρμογή της με όσα ζητούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση». Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι παρανοήθηκε η δήλωση που έκανε στο πρόσφατο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σχετικά με την κατάσταση στις τουρκικές φυλακές. «Εκείνο που ήθελα να υπογραμμίσω, είπε, ήταν οι αντιφάσεις της τουρκικής πολιτικής εξαιτίας του διλήμματος που προανέφερα».

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι αντιφάσεις αυτές αναδεικνύονται και στο θέμα της Κύπρου. Η Ελλάδα, τόνισε, προωθεί την ενταξιακή υπόθεση και όσο αυτή προχωρά τόσο θα αυξάνονται οι τουρκικές αντιδράσεις. Η ελληνική στάση ωστόσο παραμένει αταλάντευτη, με εμμονή στην ενταξιακή πορεία αλλά και στις ειρηνικές σχέσεις με την Τουρκία.

«Αυτές οι σχέσεις όμως, υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου, θα πρέπει να εξελίσσονται μέσα στο πλαίσιο του σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας. Διαφορετικά έχουμε τη δυνατότητα με τη διπλωματία και την άμυνά μας να αντιμετωπίσουμε κάθε προσπάθεια υπονόμευσης της εθνικής μας κυριαρχίας».

Μετεκλογικές διεργασίες στη Λευκωσία

Από τις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής σε εκλογικό τμήμα της Λευκωσίας

Associated Press

Από τις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής σε εκλογικό τμήμα της Λευκωσίας
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Το ΑΚΕΛ και ο Δημοκρατικός Συναγερμός αρχίζουν επαφές για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Βουλής που θα εκλεγεί στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Βουλής, στις 7 του Ιούνη.

Ταυτόχρονα, ανακοίνωσαν τις προθέσεις των κομμάτων τους γύρω από την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τόσο ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, όσο και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, σε δηλώσεις τους ανέφεραν ότι τους ενδιαφέρει η θέση του Προέδρου της Βουλής.

Ο Ν. Αναστασιάδης είπε είναι πολύ πρόωρο ακόμα να γίνουν εκτιμήσεις για τις εξελίξεις, λέγοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις του κόμματός του. Εξάλλου, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ είπε ότι είναι πολύ πιθανόν να ενδιαφερθεί για την προεδρία της Βουλής των αντιπροσώπων, αλλά σημείωσε ότι είναι θέμα των συλλογικών οργάνων του κόμματος.

Ο Δ. Χριστόφιας, απαντώντας σε ερώτηση για την ανάδειξη του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, ανέφερε ότι το κόμμα του ούτε θα ρυμουλκήσει ούτε θα ρυμουλκηθεί, αλλά θα ανοίξει δημοκρατικό διάλογο πάνω σε ισότιμη βάση με τις υπόλοιπες δυνάμεις που, κατά την έκφρασή του, θέλουν την αλλαγή. Ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι το ΑΚΕΛ δεν αποκλείει καμιά υποψηφιότητα. Το θέμα είπε είναι να βρεθούν προγραμματικές κοινές θέσεις.

Δε θα είναι υποψήφιος ο Β. Λυσσαρίδης

Ο πρόεδρος του κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Βάσος Λυσσαρίδης ξεκαθάρισε ότι δε θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία του Κινήματος. Σε χτεσινές δηλώσεις του ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι από χτες κίνησε τις διαδικασίες για το επόμενο συνέδριο, το οποίο θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα και θα εκλέξει τη νέα του ηγεσία. Είπε επίσης ότι το χρόνο για το παγκύπριο συνέδριο θα τον καθορίσει η Κεντρική Επιτροπή.

Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου, τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλοθι για τη μεγάλη, όπως τη χαρακτήρισε, εκλογική αποτυχία. Ο Γ. Ομήρου ανέφερε επίσης ότι είναι μια πολύ δύσκολη ώρα για το κίνημα και κάλεσε τα στελέχη να βρεθούν στις επάλξεις για διαφύλαξη της ενότητας και της ομοψυχίας.

Τόνισε ακόμα ότι χρειάζεται η λήψη τολμηρών αποφάσεων, και το μαχαίρι να μπει βαθιά, κατά την έκφρασή του, ώστε να γίνει η σωστή θεραπεία. Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Μαρίνος Σιζόπουλος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το θέμα δεν αφορά μόνο την ηγεσία, αλλά το σύνολο του κινήματος και γι' αυτό θα ζητήσει τη σύγκληση έκτακτου παγκύπριου συνεδρίου.

Τα τελικά αποτελέσματα

Ποιοι βουλευτές εκλέγονται

Οκτώ συνολικά κόμματα θα αντιπροσωπεύονται στη νέα Βουλή των Αντιπροσώπων, που αναδείχτηκε από τις εκλογές της Κυριακής, 27 Μάη 2001.

Πρόκειται για το ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις (142.648 ψήφοι ή 34,7% - 20 έδρες), Δημοκρατικός Συναγερμός (139.721 ή 34% - 19 έδρες), Δημοκρατικό Κόμμα (60.986 ή 14,84% - 9 έδρες), Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών (26.767 ή 6,51% - 4 έδρες), Νέοι Ορίζοντες (12.333 ή 3% - 1 έδρα), Ενωμένοι Δημοκράτες (10.635 ή 2.59% - 1 έδρα), Αγωνιστικό Δημοκρατικό Κίνημα (8.860 ή 2,16% - 1 έδρα) και Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών (8.129 ή 1,98% - 1 έδρα).

Η νέα Βουλή των Αντιπροσώπων θα έχει στα έδρανά της έξι γυναίκες: δύο θα αντιπροσωπεύουν το ΑΚΕΛ, δύο το ΔΗΣΥ, μία το ΔΗΚΟ και μία τους ΕΔΗ. Στην προηγούμενη Βουλή υπήρχαν τέσσερις γυναίκες. Οι 56 βουλευτές που εκλεγήκανε είναι:

Λευκωσία (21 έδρες)

ΔΗΣΥ: Πρόδρομος Προδρόμου, Δημήτρης Συλλούρης, Παναγιώτης Δημητρίου, Νίκος Τορναρίτης, Ιωνάς Νικολάου, Αντρέας Παπαπολυβίου και Μαρία Κυριακού.

ΑΚΕΛ: Νίκος Κατσουρίδης, Αντρος Κυπριανού, Γιώργος Λιλλήκας, Τάκης Χατζηγεωργίου, Ελένη Μαύρου, Αριστοφάνης Γεωργίου και Κυριάκος Τυρίμου.

ΔΗΚΟ: Τάσσος Παπαδόπουλος, Μάρκος Κυπριανού, Αντιγόνη Περικλέους - Παπαδοπούλου

ΚΙΣΟΣ: Βάσος Λυσσαρίδης

ΝΕΟ: Χρίστος Κληρίδης

ΕΔΗ: Ανδρούλα Βασιλείου

Οικολόγοι: Γιώργος Περδίκης

Λεμεσός (12 έδρες)

ΑΚΕΛ: Αντρέας Χρίστου, Γιαννάκης Θωμά, Γιάννος Λαμάρης, Αγης Αγαπίου.

ΔΗΣΥ: Νίκος Αναστασιάδης, Ρίκκος Ερωτοκρίτου, Χρίστος Πουργουρίδης, Ελένη Θεοχάρους.

ΔΗΚΟ: Μάριος Ματσάκης, Αριστος Χρυσόστομου.

ΚΙΣΟΣ: Δώρος Θεοδώρου.

ΑΔΗΚ: Ντίνος Μιχαηλίδης.

Αμμόχωστος (11 έδρες)

ΑΚΕΛ: Κικης Γιάγκου, Σταύρος Ευαγόρου, Χρίστος Μαυροκορδάτος, Κώστας Παπακώστας, Σωτηρούλα Χαραλάμπους - Ριαλά.

ΔΗΣΥ: Λευτέρης Χριστοφόρου, Σωτήρης Σαμψών, Αντώνης Καράς, Γεώργιος Γεωργίου

ΔΗΚΟ: Ζαχαρίας Κουλίας

ΚΙΣΟΣ: Γεώργιος Βαρνάβα

Λάρνακα (5 έδρες)

ΑΚΕΛ: Θάσος Μιχαηλίδης, Δώρος Χριστοδουλίδης.

ΔΗΣΥ: Γεώργιος Τάσου, Ζαχαρίας Ζαχαρίου.

ΔΗΚΟ: Νίκος Κλεάνθους.

Πάφος (4 έδρες)

ΔΗΣΥ: Κώστας Κωνσταντίνου.

ΑΚΕΛ: Γιώργος Χατζηγεωργίου.

ΔΗΚΟ: Νίκος Πιττοκοπίτης.

ΚΙΣΟΣ: Γιαννάκης Ομήρου

Κερύνεια (3 έδρες)

ΑΚΕΛ: Δημήτρης Χριστόφιας.

ΔΗΣΥ: Χριστόδουλος Ταραμουντάς.

ΔΗΚΟ: Σοφοκλής Φυττής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ