Τετάρτη 30 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μετεκλογικές διεργασίες στη Λευκωσία

Από τις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής σε εκλογικό τμήμα της Λευκωσίας

Associated Press

Από τις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής σε εκλογικό τμήμα της Λευκωσίας
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Το ΑΚΕΛ και ο Δημοκρατικός Συναγερμός αρχίζουν επαφές για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Βουλής που θα εκλεγεί στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Βουλής, στις 7 του Ιούνη.

Ταυτόχρονα, ανακοίνωσαν τις προθέσεις των κομμάτων τους γύρω από την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τόσο ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, όσο και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, σε δηλώσεις τους ανέφεραν ότι τους ενδιαφέρει η θέση του Προέδρου της Βουλής.

Ο Ν. Αναστασιάδης είπε είναι πολύ πρόωρο ακόμα να γίνουν εκτιμήσεις για τις εξελίξεις, λέγοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις του κόμματός του. Εξάλλου, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ είπε ότι είναι πολύ πιθανόν να ενδιαφερθεί για την προεδρία της Βουλής των αντιπροσώπων, αλλά σημείωσε ότι είναι θέμα των συλλογικών οργάνων του κόμματος.

Ο Δ. Χριστόφιας, απαντώντας σε ερώτηση για την ανάδειξη του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, ανέφερε ότι το κόμμα του ούτε θα ρυμουλκήσει ούτε θα ρυμουλκηθεί, αλλά θα ανοίξει δημοκρατικό διάλογο πάνω σε ισότιμη βάση με τις υπόλοιπες δυνάμεις που, κατά την έκφρασή του, θέλουν την αλλαγή. Ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι το ΑΚΕΛ δεν αποκλείει καμιά υποψηφιότητα. Το θέμα είπε είναι να βρεθούν προγραμματικές κοινές θέσεις.

Δε θα είναι υποψήφιος ο Β. Λυσσαρίδης

Ο πρόεδρος του κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Βάσος Λυσσαρίδης ξεκαθάρισε ότι δε θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία του Κινήματος. Σε χτεσινές δηλώσεις του ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι από χτες κίνησε τις διαδικασίες για το επόμενο συνέδριο, το οποίο θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα και θα εκλέξει τη νέα του ηγεσία. Είπε επίσης ότι το χρόνο για το παγκύπριο συνέδριο θα τον καθορίσει η Κεντρική Επιτροπή.

Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου, τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλοθι για τη μεγάλη, όπως τη χαρακτήρισε, εκλογική αποτυχία. Ο Γ. Ομήρου ανέφερε επίσης ότι είναι μια πολύ δύσκολη ώρα για το κίνημα και κάλεσε τα στελέχη να βρεθούν στις επάλξεις για διαφύλαξη της ενότητας και της ομοψυχίας.

Τόνισε ακόμα ότι χρειάζεται η λήψη τολμηρών αποφάσεων, και το μαχαίρι να μπει βαθιά, κατά την έκφρασή του, ώστε να γίνει η σωστή θεραπεία. Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Μαρίνος Σιζόπουλος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το θέμα δεν αφορά μόνο την ηγεσία, αλλά το σύνολο του κινήματος και γι' αυτό θα ζητήσει τη σύγκληση έκτακτου παγκύπριου συνεδρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ