ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Γενάρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
«Σκανδαλώδης» συναγερμός...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΑΡΙΣΙ - ΡΩΜΗ.-

Εντρομοι, οργισμένοι. Εντελώς ξαφνικά μάλιστα, οι Ευρωπαίοι πολίτες φαίνεται να ξύπνησαν από το λήθαργο, επιλεκτικό πάντα, στον οποίο είχαν πέσει εδώ και μία δεκαετία και αρχίζουν να αντιδρούν. Οταν ο θάνατος πια κατοικοεδρεύει στο δικό σου σπίτι, σε αφορά. Είναι αργά όμως για «αποκαλύψεις», για έρευνες, για την εκδηλωμένη οργή, για το «σκάνδαλο που σοκάρισε τους Ευρωπαίους πολιτικούς». Πρόκειται για ένα ακόμη «ολοκαύτωμα», μετά τη Χιροσίμα, το Βιετνάμ, το Ιράκ και το Κουβέιτ, τη Βοσνία. Η υπόθεση είναι τόσο γνωστή, όσο και η φονική ουσία που ονομάζεται απεμπλουτισμένο ουράνιο, η οποία έπεσε κατά τόνους στο Κοσσυφοπέδιο, υποθηκεύοντας το μέλλον δεκάδων γενεών, ίσως όχι μόνο στα Βαλκάνια...

Οι έξι Ιταλοί στρατιώτες, που έχασαν τη μάχη με τον καρκίνο και τη λευχαιμία, είναι και αυτοί «θύματα πολέμου». Ειρωνικά, τα πρώτα θύματα από τη χρήση αυτού του ραδιενεργού μεταλλικού στοιχείου είναι από την πλευρά των «νικητών». Είναι τα πρώτα γνωστά θύματα του «Συνδρόμου των Βαλκανίων, όπως ονομάστηκε και, σύμφωνα με τους ειδικούς και τους επιστήμονες, είμαστε ακόμη στην αρχή εκδήλωσης των ολέθριων συνεπειών, καθώς σχεδόν όλες οι περιπτώσεις εκδήλωσης καρκίνου, λευχαιμίας και άλλων ασθένειών αφορούν στρατιώτες κυρίως που υπηρέτησαν στη Βοσνία. Οσο για το Κοσσυφοπέδιο, αυτά θα αργήσουν ακόμη, ίσως και μία δεκαετία.

Και αν φυσικά όλοι στην «πολιτισμένη» Δύση ανησυχούν για την ευζωία και την υγεία των «δικών τους» παιδιών, ουδείς τολμά να ξεστομίσει και να δώσει όλες τις λεπτομέρειες που συνθέτουν μία κάπως τραγική εικόνα: Οτι το Ισραήλ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά οβίδες με απεμπλουτισμένο ουράνιο κατά τον πόλεμο του 1973, ότι οι Αμερικανοί βομβάρδισαν φυσικά το Ιράκ και το Κουβέιτ με ανάλογες «εμπλουτισμένες», με απεμπλουτισμένο ουράνιο, βόμβες, όπως και τη Βοσνία αλλά και το Κοσσυφοπέδιο, ότι οι «συμμαχικές» χώρες έχουν και αυτές στο οπλοστάσιό τους ανάλογο «εμπλουτισμένο» πολεμικό υλικό... Πολλές χώρες του ΝΑΤΟ, ανάμεσά τους και η Γαλλία με την οβίδα των 120mm με κεφαλή από απεμπλουτισμένο ουράνιο του άρματος μάχης Leclerc, διαθέτουν τέτοιου είδους βλήματα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Πολιτικής του αμερικανικού στρατού. Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες, πάντα σύμφωνα με το Ινστιτούτο, είναι και η Ελλάδα. Ενώ πολλές ανεξάρτητες οργανώσεις καταγγέλλουν ότι οι Ισραηλινοί κατά τους πρόσφατους βομβαρδισμούς κατά παλαιστινιακών στόχων έκαναν χρήση βομβών με απεμπλουτισμένο ουράνιο...

Υποθηκευμένο μέλλον

Ενα υλικό, μάλλον ραδιενεργό απόβλητο, που, σύμφωνα με επιστήμονες, αλλά και δεκάδες μαζικές οργανώσεις ανά την υφήλιο, καταγγέλλεται ότι η σκόνη που προκαλείται κατά την έκρηξη των βλημάτων γίνεται αιτία θανάτου, παραμορφώσεων, στειρότητας, αλλά και γενετικών ανωμαλιών μέχρι και τερατογενέσεων. Το παράδειγμα των κρουσμάτων καρκίνου, κυρίως στα παιδιά του Ιράκ, είναι οδυνηρό. Εκατομμύρια παιδιά υποφέρουν, ενώ μεγάλο τμήμα του 1.5 εκατομμυρίων παιδιών που έχουν χάσει τη ζωή τους αυτή τη δεκαετία είναι από καρκίνο... Τι μέλλει γενέσθαι στη Γιουγκοσλαβία, όπου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Γιουγκοσλάβων επιστημόνων κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών των θέσεων του στρατού της «Σερβικής Δημοκρατίας» στη Βοσνία το 1994 και το 1995 χρησιμοποιήθηκαν περίπου 10.800 βόμβες με απεμπλουτισμένο ουράνιο, ενώ κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ ο αριθμός αυτός ξεπέρασε τις 30.000, με ορισμένους να υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι οι βόμβες που χρησιμοποιήθηκαν ξεπερνούν τις 50.000;

Στη Βοσνία, μέχρι στιγμής, δεν έγινε κάποια έρευνα για το αν αυξήθηκαν τα κρούσματα λευχαιμίας και οι υπόλοιπες καρκινοπάθειες μετά τους βομβαρδισμούς, ενώ στη Σερβία οι εκτιμήσεις είναι αναγκαστικά γενικές και βασίζονται σε ισχυρισμούς οικολογικών οργανώσεων και άλλων φορέων, σύμφωνα με τους οποίους οι καρκινοπάθειες αυξήθηκαν κατά 30%, χωρίς, όμως, αυτό να επιβεβαιώνεται από επίσημους φορείς.

Τρόμος στην Ευρώπη

Φυσικά, ουδείς πρόκειται να απαντήσει στους κατοίκους των χωρών, οι οποίοι μπήκαν στο στόχαστρο των βομβαρδιστικών του ΝΑΤΟ. Εξάλλου, δεν τους ενδιαφέρει. Το μόνο που ενδιαφέρει τους Ευρωπαίους πολιτικούς που φωνασκούν τώρα είναι η εγχώρια κοινή γνώμη των χωρών τους, που έχει εξοργιστεί, καθώς βλέπει το «Σύνδρομο των Βαλκανίων» να πλήττει τα δικά της παιδιά. Αναμενόμενο, καθώς το «Σύνδρομο των Βαλκανίων» αφορά τους στρατιώτες πολλών ευρωπαϊκών χωρών που συμμετείχαν, από το 1992, σε αποστολές στα Βαλκάνια. Μόνον 60.000 Ιταλοί στρατιωτικοί και 15.000 Ιταλοί πολίτες έχουν συμμετάσχει σε επιχειρήσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία, τα τελευταία πέντε χρόνια.

Χθες και η Γαλλία συνένωσε τις δυνάμεις της στις «έντονες διαμαρτυρίες» Βέλγων, Πορτογάλων και Ιταλών και αναμένει πληροφορίες και εξηγήσεις από το ΝΑΤΟ και ειδικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού αποκαλύφθηκε ότι τέσσερις Γάλλοι στρατιώτες που είχαν υπηρετήσει στην πρώην Γιουγκοσλαβία νοσηλεύονται με λευχαιμία σε στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας. Την ανακοίνωση έκανε ο Ζαν - Φρανσουά Μπιρό, εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Αμυνας, που πρόσθεσε πως ήδη διεξάγονται έρευνες, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει σχέση ανάμεσα στην παραμονή των στρατιωτών αυτών στην πρώην Γιουγκοσλαβία, στα όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο και στην εμφάνιση της ασθένειας.

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσαν Φινλανδοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, όλοι οι στρατιωτικοί που συμμετείχαν σε ειρηνευτικές αποστολές στην πρώην Γιουγκοσλαβία θα κάνουν συμπληρωματικές ιατρικές εξετάσεις, για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να πάσχουν από το «Σύνδρομο των Βαλκανίων». Ανάλογα μέτρα λαμβάνει και η βουλγαρική κυβέρνηση που απέστειλε χθες ιατρική ομάδα να εξετάσει τους στρατιώτες της χώρας, που συμπράττουν με τις γερμανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στο Νότιο Κόσσοβο, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Αμυνας της Βουλγαρίας Μπόικο Νόεφ.

Σάλος στην Ιταλία

Μέτρα συνεχίζουν να λαμβάνονται καθημερινά και εξεταστικές επιτροπές να ανακοινώνονται συνεχώς. Ομως, γενικά οι ευρωπαϊκές χώρες, αν και είναι «ανήσυχες», παραμένουν «σχετικώς» συγκρατημένες. Δε συμβαίνει και το ίδιο στην Ιταλία, όπου τουλάχιστον 30 στρατιώτες έχουν εκδηλώσει καρκίνο ή λευχαιμία, περιλαμβανομένων και των 6 αποθανόντων. Η κατακραυγή είναι τέτοια, που οι Ιταλοί πολιτικοί «τρέχουν και δε φθάνουν». Ο Ιταλός υπουργός Αμυνας Σέρτζιο Ματαρέλα, που επισκέφτηκε χθες τα στρατόπεδα της ιταλικής δύναμης που συμμετέχει στην SFOR στη Βοσνία, προσπάθησε να καθησυχάσει τους στρατιώτες ότι δε «διατρέχουν κάποιο άμεσο κίνδυνο». Σε ανάλογο κλίμα, και ο Ιταλός υφυπουργός Αμυνας Μάρκο Μινίτι υποστήριξε χθες, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Λα Στάμπα», ότι μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί άμεση σχέση ανάμεσα στους θανάτους των έξι στρατιωτών από λευχαιμία και τη χρήση πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, έγγραφο ιταλικής στρατιωτικής ιατρικής επιτροπής, από τα τέλη του 1999, εκτιμά ότι τα πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου που χρησιμοποιήθηκαν στο Κόσσοβο δε συνιστούσαν κίνδυνο για τους στρατιωτικούς, τουλάχιστον στις ζώνες που εξετάστηκαν. Πάντως, το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο και η Πολιτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν το θέμα την Τρίτη 9 Ιανουαρίου, μετά από αίτημα της Ιταλίας.

Διαφορετική άποψη, πάντως, φαίνεται να έχει ο Ιταλός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, που δήλωσε χθες ότι αντιτίθεται στη χρήση όπλων με εξαντλημένο ουράνιο, τα οποία χαρακτήρισε υπερβολικά «επιθετικά» σε εκπομπή του κρατικού ιταλικού ραδιοσταθμού της RAI. Ο Πρόντι εξέφρασε επίσης την επιθυμία να γίνουν γνωστές οι συνέπειες από τη χρήση πυρομαχικών με εξαντλημένο ουράνιο στα Βαλκάνια!

Την ίδια στιγμή, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που συνεδρίασε για το θέμα αυτό, έδειξε να «συμμερίζεται τις ανησυχίες» πολλών ευρωπαϊκών χωρών, σχετικά με τη χρήση από το ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια όπλων με εξαντλημένο ουράνιο, όπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπός της Τζόναθαν Φολ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Euratom, η ευρωπαϊκή υπηρεσία που είναι αρμόδια για την ατομική ενέργεια, με την οδηγία της που αναφέρεται στην προστασία από τη ραδιενέργεια προσφέρει στην Επιτροπή «μια νομική βάση για να ερευνήσει σε κάποιο βαθμό» την υπόθεση αυτή.

Τεράστιες οι καταστροφές στις γειτονικές χώρες

Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τον Στέφαν Γκαϊτατζίεφ, εκπρόσωπο της Πολιτικής Λέσχης «Εκογκλάσνοστ» και του Αριστερού Οικολογικού Κόμματος Βουλγαρίας 

«Τερατογενέσεις», καταστροφή του εδάφους και της παραγωγικής του ικανότητας, των υδάτινων πόρων... Είναι ορισμένες μόνο από τις εγκληματικές οικολογικές καταστροφές που προκλήθηκαν στις Βαλκανικές χώρες από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, την άνοιξη του '99. Οπως τις περιγράφει σε συνέντευξή του στο «Ρ» ο Στέφαν Γκαϊτατζίεφ,εκπρόσωπος της Πολιτικής Λέσχης «Εκογκλάσνοστ» και του Αριστερού Οικολογικού Κόμματος Βουλγαρίας. Στοιχεία που προέκυψαν από έρευνα που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των παραπάνω οργανώσεων, αναδεικνύουν τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξαν οι «ευαίσθητοι» δολοφόνοι του ΝΑΤΟ, και όλα αυτά στο όνομα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην πόλη Μοντάνα (πρώην Μιχάλοβγκραντ) γεννήθηκαν παιδιά χωρίς αυτιά ή με άλλες γενετικές ανωμαλίες. Σημειώθηκαν δραματικές αλλαγές στο περιβάλλον της Βουλγαρίας και το έδαφος σε πολλές περιοχές μολύνθηκε μέχρι και σε βάθος 500 μέτρων, γεγονός που μαρτυρά και τη μόλυνση των υπόγειων υδάτινων στρωμάτων. Υπήρξαν επιπτώσεις στην υγεία Βούλγαρων στρατιωτών, που μετέχουν στις «ειρηνευτικές» δυνάμεις που εδρεύουν στο Κόσσοβο. Γεγονός που αρνείται να επιβεβαιώσει η κυβέρνηση της Βουλγαρίας, ιδιαίτερα ενόψει των διαδικασιών ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να μην ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό της.

Ζητήσαμε να περιγράψει τα όσα προκύπτουν από τις έρευνες της οργάνωσής του και ο Στ. Γκαϊτατζίεφ αναφέρει:

«Ειδικά για τη Βουλγαρία ερευνήσαμε την οξύτητα του εδάφους. Διαπιστώσαμε πως η οξύτητά του, κυρίως στη βορειοδυτική επικράτεια, αυξήθηκε κατά 30-40%. Ταυτόχρονα ανιχνεύτηκαν για πρώτη ίσως φορά και πολλά άλλα βαρέα μέταλλα, μεγάλες ποσότητες διοξινών. Αυτό είναι αποτέλεσμα των πυρκαγιών που ακολούθησαν τους βομβαρδισμούς που έγιναν από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ σε χημικά και πετροχημικά εργοστάσια της Γιουγκοσλαβίας, σε περιοχές γύρω από Βελιγράδι, αλλά και κοντά στα Βουλγάρικα σύνορα.

Στη Βορειοδυτική Βουλγαρία, σε χωριά γύρω από τη Μοντάνα, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά περιπτώσεις γέννησης παιδιών με γενετικές ανωμαλίες. Σε ένα χωριό μάλιστα οι περιπτώσεις αυτές αφορούν τα 8 στα 10 παιδιά που γεννήθηκαν συνολικά.

Δεν μπορούμε άμεσα να αποδείξουμε πως αυτό είναι άμεση συνέπεια της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, αλλά εξάγουμε αυτό το συμπέρασμα σε συνδυασμό με το γεγονός πως ποτέ πριν στο παρελθόν δεν υπήρξαν παρόμοια περιστατικά».

- Ο Δούναβης αποτελεί σήμερα εστία ρύπανσης;

- «Βέβαια και μάλιστα μεγάλη. Ειδικότερα μετά τους βομβαρδισμούς των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ στο εργοστάσιο μεταλλευμάτων στο Μίνιμπορ, όπου βομβάρδισαν ακόμη και την αποθήκη απορριμμάτων, τα οποία έχουν χυθεί στο Δούναβη. Ολη αυτή η ρύπανση έχει προχωρήσει προς τα κάτω και έφτασε μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα. Μια θάλασσα κλειστή, που δεν ανανεώνεται και ενδεχομένως αυτό να έχει επίπτωση και στη χώρα σας, μέσω των μεταναστευτικών κινήσεων των ψαριών από και προς το Αιγαίο».

- Εχουν υπολογιστεί οι οικονομικές συνέπειες που ενδεχομένως υπήρξαν στη χώρα σας από τις περιβαλλοντικές καταστροφές;

- «Οχι δεν υπάρχει τέτοια εκτίμηση. Ομως ενδεικτικά και μόνο μπορεί κανείς να διαπιστώσει το μέγεθος. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού ζει από το Δούναβη. Τα νερά του τα χρησιμοποιούμε και για άρδευση και σε πολλές περιπτώσεις και για ύδρευση (μέσα από γεωτρήσεις) στις παραδουνάβιες περιοχές. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τις επιπτώσεις. Και για τις οικονομικές ζημιές, αρκεί να αναφέρουμε πως μόνο στη βορειοδυτική Βουλγαρία, το 50% της παραγωγής σε φρούτα και λαχανικά καταστράφηκε. Μιλάμε δηλαδή για ζημιά της τάξης των δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων».

- Η χώρα σας μετέχει με στρατιωτική δύναμη στις πολυεθνικές δυνάμεις που εδρεύουν στο Κοσσυφοπέδιο. Εχουν διαπιστωθεί κρούσματα ασθενειών που να συνδέονται με τη χρήση βομβών με γόμωση εξασθενημένου ουρανίου;

- «Στη δύναμη του Κοσσόβου, η χώρα μου έστειλε ένα τμήμα Μηχανικού, που ασχολείται με την ανέγερση οικιών, γύρω από το Πρέζραντ. Κοντά σε περιοχές όπου έχουν βληθεί με μεγάλη ποσότητα τέτοιων όπλων. Στη θέση ενός χαλασμένου σπιτιού χτίζεται ένα καινούριο σπίτι. Λόγω του ότι είναι απεμπλουτισμένο το ουράνιο δεν αυξάνεται η ραδιενέργεια σ' αυτή την περιοχή. Ομως επειδή οι στρατιώτες δουλεύουν στα σημεία που έχουν πληγεί, υπάρχει η πιθανότητα, με την εισπνοή και την ενδεχόμενη επικάθιση στους πνεύμονες να προκληθεί καρκίνος. Πληροφορίες που έχουμε αναφέρουν πως υπήρξαν ανησυχητικά συμπτώματα σε Βούλγαρους στρατιώτες, όπως κόπωση, πόνοι στις κλειδώσεις, εμετοί κλπ. Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση της Βουλγαρίας αρνείται να δώσει στοιχεία και να ενημερώσει το λαό της χώρας μας».

- Οι εξελίξεις αυτές και η απόφαση της κυβέρνησης να δέσει τη Βουλγαρία στο άρμα του ΝΑΤΟ, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας;

- «Εμείς ήρθαμε σε επαφή με τις αντίστοιχες οικολογικές οργανώσεις στη Γιουγκοσλαβία και εκδώσαμε από κοινού αρκετές ανακοινώσεις στις οποίες προειδοποιούσαμε για τις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης. Στη Βουλγαρία πραγματοποιήσαμε 3 διαμαρτυρίες έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος απαιτώντας άμεση και αξιόπιστη ενημέρωση. Πήγαμε σε όλες τις περιοχές όπου αποτέλεσαν στόχους των 8 πυραύλων που έριξε το ΝΑΤΟ στη χώρα μας.

Οπως και στην Ελλάδα, το 93% του λαού ήταν ενάντια στον πόλεμο έτσι και σε μας το 80% του λαού ήταν ενάντια στις ΝΑΤΟικές επιθέσεις. Αυτή την περίοδο έχει εξασθενήσει αυτή η διάθεση. Πάντως η πλειοψηφία του λαού δε θέλει τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ. Εμείς θέλουμε να προκαλέσουμε δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο λαός αν θα ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ. Πάντως βασική μας θέση είναι, η Βουλγαρία να μην ενταχθεί σε κανένα στρατιωτικό οργανισμό και ειδικά στο ΝΑΤΟ. Και σ' αυτή τη θέση έχουμε την υποστήριξη και άλλων οικολογικών οργανώσεων και του Πράσινου Κόμματος. Και εδώ να σημειώσω πως τα οικολογικά ζητήματα δεν είναι αποσπασμένα από την πολιτική. Μέσα από την πολιτική πάλη μπορούν και πρέπει να λυθούν με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και σε όφελος των λαών».

ΔΕΚΑ ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ
Τίποτα δεν ήταν κρυφό

Επιστήμονες του ΟΗΕ είχαν περιγράψει σε έκθεσή τους ένα εφιαλτικό σενάριο για τα αποτελέσματα των βομβαρδισμών και ζητούσαν να παρθούν επειγόντως μέτρα 

«Οι κίνδυνοι να έρθει κάποιος σε επαφή με στέρεα κομμάτια απεμπλουτισμένου ουρανίου (ΑΟ) δεν πρέπει να αγνοούνται και τέτοιες ενέργειες πρέπει να αποφευχθούν.

Ατομα που ήταν κοντά στους στόχους κατά την επίθεση, μπορεί να έχουν υποστεί υψηλή έκθεση σε ραδιενέργεια. Το μέγεθος της έκθεσης μπορεί να επαληθευτεί από ειδικές εξετάσεις υγείας. Ο κίνδυνος μεγάλης εισαγωγής ΑΟ στον οργανισμό - από εισαγωγή χώματος στο στόμα (παιδιά), από πυκνόφυλλα λαχανικά ή μέσω ανοιχτών πληγών - είναι σημαντικός για κάποιο καιρό μετά την επίθεση (μέχρι να ακολουθήσουν μεγάλες βροχοπτώσεις).

Η κατανάλωση κρέατος και γάλακτος από ζώα που έβοσκαν στην περιοχή επίθεσης νωρίς μετά την επίθεση και πριν από μεγάλες βροχοπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικό κίνδυνο. Τα ζώα μπορεί να υποστούν υψηλή ακτινοβολία, από εσωτερική μόλυνση. Επειδή, η εισαγωγή χώματος στον οργανισμό θα συνεχίσει για κάποιο διάστημα να είναι ένας σημαντικός παράγοντας για εισαγωγή ΑΟ στο σώμα από ζώα που βόσκουν, ο κίνδυνος έκθεσης ζώων και ανθρώπων δε θα πρέπει να αγνοείται σε μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική.

Οι συγκεντρώσεις ΑΟ σε ένα κοντινό πηγάδι μπορεί να είναι υψηλές και να προκαλέσουν σημαντικούς κινδύνους».

Ο εφιάλτης είχε περιγραφεί με τον πλέον επίσημο τρόπο δέκα μήνες πριν. Το κείμενο με τα έντονα γράμματα είναι απόσπασμα της έκθεσης που συνέταξε επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που είχε επισκεφτεί το Κόσσοβο και δημοσιεύτηκε στο «Ρ» στις 19 Μάρτη του 2000. Η τότε έρευνα ήταν προκαταρκτική και αφορούσε τις συνέπειες στην υγεία και το περιβάλλον από τη χρήση όπλων με περίβλημα «Απεμπλουτισμένου Ουρανίου» (ΑΟ).

Οι ερευνητές σημειώνοντας ότι το ΝΑΤΟ δεν τους έδωσε στοιχεία για το πού και πώς χρησιμοποιήθηκε ΑΟ, τόνιζαν πως με βάση τα δοσμένα στοιχεία και την επιστημονική γνώση και εμπειρία, πρέπει να γίνουν γρήγορα εκτεταμένες έρευνες και μετρήσεις. Κατέληγαν σ' ένα σενάριο τρόμου για τη Γιουγκοσλαβία και τους ανθρώπους της:

«Απεμπλουτισμένο ουράνιο χρησιμοποιήθηκε σε επιθέσεις από αεροσκάφη. Κάθε επίθεση, όπου χρησιμοποιήθηκε ΑΟ, περιλάμβανε τρία αεροσκάφη και στη διάρκειά της "καταναλώθηκαν" περίπου 10 κιλά ΑΟ. Στόχος ήταν ένα ή περισσότερα οχήματα και η περιοχή που μολύνθηκε από ΑΟ είναι 1.000 τμ σε κάθε επίθεση». Σήμερα γνωρίζουμε πως το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε επισήμως 31.000 αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της Γιουγκοσλαβίας...».

Με δεδομένα τα αποτελέσματα αυτών των επιθέσεων οι επιστήμονες ζητούσαν να εφαρμοστούν τα παρακάτω:

  • Κομμάτια ΑΟ, μολυσμένα αντικείμενα και ελεύθερη μόλυνση πρέπει να συγκεντρωθούν και να απομακρυνθούν. Το ΑΟ που θα συγκεντρωθεί, θα πρέπει να αποθηκευτεί σε ασφαλείς συνθήκες, με την ευθύνη διορισμένης αρχής και μέχρι να δοθούν περαιτέρω οδηγίες.
  • Σε μέρη όπου επιβεβαιώθηκε η μόλυνση από μετρήσεις ή όπου υπάρχει φανερός κίνδυνος μόλυνσης, πρέπει να τοποθετηθεί σήμανση για να απαγορευτεί η δημόσια πρόσβαση. Αυτές οι περιοχές πρέπει να σημαδευτούν με ταινίες ή φράκτες. Πρέπει να αποτραπεί η πρόσβαση σ' αυτές τις περιοχές ζώων που βόσκουν.
  • Οι τοπικές αρχές και τα άτομα που κινδυνεύουν πρέπει να πληροφορηθούν για τα αποτελέσματα των ερευνών, όπως και για τους πιθανούς κινδύνους και τα αντίμετρα.
  • Πρέπει να σχεδιαστεί πρόγραμμα για πιθανές ιατρικές εξετάσεις των ατόμων που ζουν μέσα ή κοντά στις χτυπημένες περιοχές. Αν οι νεότερες πληροφορίες το επιβάλλουν, το πρόγραμμα πρέπει να εφαρμοστεί, με προτεραιότητα στα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο να έχουν μολυνθεί σε μεγάλο βαθμό.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ