ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Συναντήσεις, ΜΟΕ, «λαγοί» και στο βάθος «συνεκμετάλλευση»

Από τη χτεσινή επίσκεψη Δένδια στην Ιταλία
Από τη χτεσινή επίσκεψη Δένδια στην Ιταλία
Συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι ντι Μάγιο, είχε χτες στη Ρώμη ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, στο φόντο του τουρκολιβυκού μνημονίου, και στην προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης να «τρέξει» δικές της διευθετήσεις με την Ιταλία. Ταυτόχρονα στην Αθήνα, μέσα από αποστολή «μηνυμάτων» και τη δρομολόγηση του νέου γύρου ΜΟΕ, διατηρούν ανοιχτό τον δρόμο των «διευθετήσεων» με την Αγκυρα, για τα συμφέροντα του κεφαλαίου και με «επιδιαιτησία» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, με τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο κρεβάτι του Προκρούστη.

Οπως έλεγε χαρακτηριστικά ο Ν. Δένδιας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τον ντι Μάγιο, συζήτησαν «εκτεταμένα για τα ζητήματα ασφάλειας στην περιοχή» αλλά και για τα «ευρύτερα ζητήματα που δημιουργήθηκαν στη Μεσόγειο» μετά την υπογραφή των δύο μνημονίων μεταξύ των κυβερνήσεων Ερντογάν και Σάρατζ. Επέμεινε ότι οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Ιταλίας έχουν «την κοινή αντίληψη ότι τα μνημόνια αυτά είναι παράνομα και ανυπόστατα, προκαλούν αποσταθεροποίηση στην περιοχή μας και απειλούν την ειρήνη (...) Πέρα από αυτό, επιχειρείται με το ένα από αυτά ο σφετερισμός ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Πιάνοντας και το «ψητό» για το κεφάλαιο, που αποτελεί βασικό στοιχείο στον καβγά και στο παζάρι, είπε ότι συζήτησαν επίσης με τον Ιταλό ομόλογό του «για τις σημαντικές προοπτικές που ανοίγονται στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας με τα ευρήματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Συμφωνήσαμε ως προς την προστιθέμενη αξία του αγωγού "East Med"», προσθέτοντας πως «εύλογα, περιμένουμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η Ιταλία θα υπογράψει τη σχετική συμφωνία». «Συμφωνήσαμε επίσης ότι θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, τόσο όσον αφορά τη Λιβύη όσο και γενικά την κατάσταση στην περιοχή, και να ενεργούμε συντονισμένα και ανάλογα», κατέληξε ο Ν. Δένδιας.

Σήμερα μεταβαίνει στη Μάλτα, όπου οι συναντήσεις του «θα περιστραφούν γύρω από θέματα διμερών σχέσεων, το μεταναστευτικό - προσφυγικό ζήτημα και τις πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις», όπως λέγεται από πλευράς ΥΠΕΞ.

Τέλη Φλεβάρη ο νέος γύρος ΜΟΕ

Την ίδια ώρα στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επιβεβαίωνε ότι επίκειται νέος γύρος ΜΟΕ. Θύμισε ότι πριν από λίγες βδομάδες είχε προηγηθεί επίσκεψη του γγ του ΥΠΕΞ στην Αγκυρα για συζητήσεις με τον Τούρκο ομόλογό του. «Επομένως τώρα ανοίγει ένας νέος κύκλος συζητήσεων στο πλαίσιο των ΜΟΕ σε τεχνικό - στρατιωτικό επίπεδο, και ελπίζουμε να εξελιχθούν αυτές οι συζητήσεις ομαλά», είπε.

Πρόσθεσε ότι εκπρόσωποι της τουρκικής πλευράς θα φιλοξενηθούν στην Ελλάδα, στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη, στις 17 ή 21/2 ή κάποιες μέρες μεταξύ αυτού του διαστήματος (δηλαδή αμέσως μετά τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται και διμερής συνάντηση των υπουργών των δύο χωρών), «προκειμένου να συνεχίσουμε στον επόμενο κύκλο. Αυτό που έχει σημασία - όπως έχει πει πολλές φορές ο πρωθυπουργός - είναι να υπάρχουν ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας ακόμη και σε περιόδους έντασης, κυρίως σε περιόδους έντασης. Επομένως οι συνομιλίες με την Τουρκία είναι κάτι το οποίο το επιδιώκουμε, πάντα στο πλαίσιο των κανόνων καλής γειτονίας, και ελπίζουμε να προχωρήσουν θετικά, να οικοδομηθεί ένα κατάλληλο πλέγμα συνεργασίας και να σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα», τόνισε.

Αλλωστε, και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στον ρ/σ «Real», είπε ότι με τις δηλώσεις της η κυβέρνηση επιθυμεί να μεταφέρει στην Τουρκία και ένα μήνυμα «ότι έχουμε μία διάθεση να χαμηλώσουμε τους τόνους και γι' αυτό γίνεται μια προσπάθεια με τα ΜΟΕ».

Νέες δηλώσεις περί «συνεκμετάλλευσης» από τον αναπληρωτή σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας

Παραπέρα, κληθείς ο Πέτσας να σχολιάσει δηλώσεις του Θ. Ντόκου, αναπληρωτή συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, περί «συνεκμετάλλευσης» στο Αιγαίο, έσπευσε να πει ότι «εξέφρασε προσωπικές απόψεις» και ότι «το μόνο θέμα το οποίο υπάρχει είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, μια νομική εκκρεμότητα που έχουμε με τη γείτονα - και είναι η μοναδική - εδώ και πολλές δεκαετίες. Και αυτήν επιχειρούμε να επιλύσουμε».

Θυμίζουμε ότι ο Θ. Ντόκος, μιλώντας στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», δήλωσε πως «εφόσον ανακαλυφθούν σημαντικά κοιτάσματα στο Αιγαίο ή στην Ανατολική Μεσόγειο, εφόσον το κοίτασμα εκτείνεται στις θαλάσσιες ζώνες και των δύο χωρών, εφόσον η ποσότητα, η τιμή και οι τάσεις απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα επιτρέψουν την εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος, και τέλος εφόσον η Ελλάδα αποφασίσει ότι αυτό τη συμφέρει, τότε θα μπορούσε να διαπραγματευτεί μια συμφωνία συνεκμετάλλευσης με ποσοστά που θα καθοριστούν σύμφωνα με τα συμφωνημένα θαλάσσια σύνορα».

Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε, με νεότερες δηλώσεις του στον «Real» ισχυρίστηκε πως «είναι μια προσωπική άποψη. Εάν και πλέον θα έπρεπε να έχω συνειδητοποιήσει ότι δεν εκφράζω προσωπικές απόψεις. Χρησιμοποίησα ένα υποθετικό παράδειγμα για να πω κάτι απλό και αυτονόητο. Οτι αν η Τουρκία αλλάξει συμπεριφορά μπορούμε να γίνουμε φυσιολογικοί γείτονες». Πρόσθεσε πως η παραίτησή του είναι πάντοτε στη διάθεση του πρωθυπουργού.

Τα ίδια περίπου είπε και στον ρ/σ «Θέμα», όπου επανέλαβε τα περί προσωπικών απόψεων, αναπτύσσοντας ωστόσο ένα πλήρες σχέδιο συνδιαλλαγής. «Πρώτα θα κάναμε διευθέτηση σε διεθνές δικαστήριο και αν τυχόν βρισκόταν κάτι (σ.σ. κοίτασμα) μπορούσαμε να κάτσουμε να μιλήσουμε για συνεκμετάλλευση με βάση ποσοστά. Ολα αυτά προϋποθέτουν ότι έχουμε πάει στη Χάγη ή έχουμε συμφωνήσει για την οριοθέτηση ΑΟΖ. Ούτε κοντά στη Χάγη είμαστε ούτε έχει βρεθεί κάτι. Αν συμβεί και το ένα και το άλλο, θα το συζητήσουμε», είπε, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι έχουν στο τραπέζι όλα τα σενάρια.

  • Επτά εμπλοκές σημειώθηκαν χτες στο Αιγαίο, καθώς ελληνικά μαχητικά σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση 12 τουρκικών μαχητικών και 1 κατασκοπευτικού, τα οποία προχώρησαν σε 15 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΠΙΤΕΤΡΑΜΜΕΝΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Βαθαίνει το επικίνδυνο «αμερικανικό αποτύπωμα» στη Β. Ελλάδα

Την ιδιαίτερη σημασία που κατέχει η Βόρεια Ελλάδα στους στρατιωτικούς, εμπορικούς και ενεργειακούς σχεδιασμούς της αστικής τάξης των ΗΠΑ για την ευρύτερη περιοχή επανέλαβε ο επιτετραμμένος της πρεσβείας των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Μπέργκερ, κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Δευτέρα.

Αντικαθιστώντας τον πρέσβη Τζ. Πάιατ και συνοδευόμενος από τον γενικό πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Πφλέγκερ, ο Ντ. Μπέργκερ παρευρέθηκε στην ετήσια δεξίωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου στη Θεσσαλονίκη, ενώ νωρίτερα, την ίδια μέρα, συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστα, και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κ. Ζέρβα.

Στην ομιλία του στη δεξίωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, παρουσία κυβερνητικών στελεχών, επιχειρηματιών όπως και αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Ντ. Μπέργκερ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο «αμερικανικό αποτύπωμα» το οποίο συνεχώς μεγαλώνει στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη, με τη βοήθεια και της Τοπικής Διοίκησης.

Αναφερόμενος στους τομείς που ιεραρχούν οι ΗΠΑ στην περιοχή, όπως για παράδειγμα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, είπε χαρακτηριστικά πως «η απομάκρυνση του βυθισμένου εμπορικού πλοίου στο λιμένα της Αλεξανδρούπολης από τον αμερικανικό στρατό αποδεικνύει την εμπορική σημασία του λιμανιού και επιτρέπει στις ΗΠΑ και την Ελλάδα να το αξιοποιήσουν ως ένα στρατηγικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη αμερικανικών και ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια».

Επίσης, εξέφρασε το μεγάλο αμερικανικό ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας, ξεχωρίζοντας τα λιμάνια της Καβάλας και φυσικά της Αλεξανδρούπολης, προτρέποντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε γρήγορη ολοκλήρωση των διαδικασιών. «Η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο», συνέχισε, αναφερόμενος στα έργα του αγωγού TAP και της πλωτής μονάδας αποθήκευσης LNG στην Αλεξανδρούπολη και χαιρέτισε την απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησης για την απόκτηση από την εταιρεία «Bulgartransgaz» ποσοστού 20% στην εταιρεία «Gastrade», η οποία κατασκευάζει τη μονάδα στην Αλεξανδρούπολη. Σημείωσε πως στα έργα αυτά υπάρχει μεγάλο αμερικανικό ενδιαφέρον, καθώς συμβάλλουν στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ για τη «διαφοροποίηση» των πηγών Ενέργειας και την «ενεργειακή ασφάλεια» στη ΝΑ Ευρώπη, απέναντι στη Ρωσία.

Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον «ηγετικό ρόλο» που κατέχει η ελληνική κυβέρνηση στα Δυτικά Βαλκάνια, μέσα από τον οποίο συμβάλλει «στη διαδικασία ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρωατλαντικούς οργανισμούς», λειτουργώντας έτσι ως «πυλώνας σταθερότητας» αλλά και ως «διεθνή πύλη εισόδου για μια αγορά 30 εκατ. ανθρώπων».

Στους χαιρετισμούς τους, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, Ν. Μπακατσέλος, όπως και ο αντιπρόεδρος, Β. Καφάτος, τόνισαν τον «καταλυτικό ρόλο» της πρεσβείας και του προξενείου στη διαμόρφωση των «άριστων σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ», ενώ μαζί με τον υφυπουργό Μακεδονίας - Θράκης Θ. Καράογλου εξέφρασαν την ευχαρίστησή τους για την επενδυτική παρουσία επιχειρηματικών ομίλων των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, ξεχωρίζοντας τη δραστηριότητα των «Pfizer», «Cisco» και «Deloitte».

«Απόλυτα ταυτισμένοι» Περιφέρεια και δήμος με τον αμερικανικό σχεδιασμό

Την προσήλωσή του στη στενότερη συνεργασία με τις ΗΠΑ εξέφρασε και ο περιφερειάρχης, Απ. Τζιτζικώστας, ο οποίος ανέφερε πως «είμαστε ως Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας απόλυτα ταυτισμένοι με την επιλογή στενότερης συνεργασίας με τις ΗΠΑ». Νωρίτερα, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Περιφέρειας με τον επιτετραμμένο της πρεσβείας των ΗΠΑ, συζητήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς όπως ο τουρισμός, η αγροδιατροφή και οι νέες τεχνολογίες, με στόχο τη συνέχεια της έντονης παρουσίας του αμερικανικού κεφαλαίου στην περιοχή αλλά και τη διαμόρφωση «ευκαιριών» για τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στη συνάντηση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, στο δημαρχείο της πόλης, ο Ντ. Μπέργκερ δήλωσε πως από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον φάνηκε πως η Β. Ελλάδα «είναι διαρκώς στο μυαλό μας και στις συζητήσεις μας, παραδείγματος χάρη για τη συνεργασία στα ενεργειακά, και όχι μόνο τοπικά, αλλά και για τις προοπτικές σε περιφερειακό επίπεδο».

Επίσης, ανέφερε πως σύντομα θα επισκεφθεί την πόλη οργανισμός για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στη Β. Ελλάδα αλλά και ένας ακόμα μέσω Σύμπραξης Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα «για να διερευνηθούν ευκαιρίες για άλλα προγράμματα».

Εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Ιλίου

Η Επιτροπή Ειρήνης Ιλίου διοργανώνει εκδήλωση την Παρασκευή 7 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» με θέμα: «ΝΑ Μεσόγειος - Αιγαίο - Μ. Ανατολή: Συμβιβασμός, συνεκμετάλλευση ή πολεμική εμπλοκή; Στα ψευτοδιλήμματα απάντηση δίνουν οι λαοί!». Θα μιλήσει ο Γρ. Αναγνώστου, οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ.

Εκδήλωση - ομιλία στο Τορόντο

Η Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ στο Τορόντο καλεί σε πολιτική εκδήλωση - ομιλία, την Κυριακή 23 Φλεβάρη, στις 3 μ.μ., στην αίθουσα της Ελληνοκαναδικής Δημοκρατικής Οργάνωσης (290 Danforth), με θέμα: «Οι επικίνδυνες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στη δίνη των γεωπολιτικών ανταγωνισμών και αντιλαϊκών σχεδιασμών». Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο ευρωβουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, σε απευθείας σύνδεση μέσω Skype.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ