Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΠΙΤΕΤΡΑΜΜΕΝΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Βαθαίνει το επικίνδυνο «αμερικανικό αποτύπωμα» στη Β. Ελλάδα

Την ιδιαίτερη σημασία που κατέχει η Βόρεια Ελλάδα στους στρατιωτικούς, εμπορικούς και ενεργειακούς σχεδιασμούς της αστικής τάξης των ΗΠΑ για την ευρύτερη περιοχή επανέλαβε ο επιτετραμμένος της πρεσβείας των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Μπέργκερ, κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Δευτέρα.

Αντικαθιστώντας τον πρέσβη Τζ. Πάιατ και συνοδευόμενος από τον γενικό πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Πφλέγκερ, ο Ντ. Μπέργκερ παρευρέθηκε στην ετήσια δεξίωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου στη Θεσσαλονίκη, ενώ νωρίτερα, την ίδια μέρα, συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστα, και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κ. Ζέρβα.

Στην ομιλία του στη δεξίωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, παρουσία κυβερνητικών στελεχών, επιχειρηματιών όπως και αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Ντ. Μπέργκερ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο «αμερικανικό αποτύπωμα» το οποίο συνεχώς μεγαλώνει στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη, με τη βοήθεια και της Τοπικής Διοίκησης.

Αναφερόμενος στους τομείς που ιεραρχούν οι ΗΠΑ στην περιοχή, όπως για παράδειγμα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, είπε χαρακτηριστικά πως «η απομάκρυνση του βυθισμένου εμπορικού πλοίου στο λιμένα της Αλεξανδρούπολης από τον αμερικανικό στρατό αποδεικνύει την εμπορική σημασία του λιμανιού και επιτρέπει στις ΗΠΑ και την Ελλάδα να το αξιοποιήσουν ως ένα στρατηγικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη αμερικανικών και ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια».

Επίσης, εξέφρασε το μεγάλο αμερικανικό ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας, ξεχωρίζοντας τα λιμάνια της Καβάλας και φυσικά της Αλεξανδρούπολης, προτρέποντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε γρήγορη ολοκλήρωση των διαδικασιών. «Η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο», συνέχισε, αναφερόμενος στα έργα του αγωγού TAP και της πλωτής μονάδας αποθήκευσης LNG στην Αλεξανδρούπολη και χαιρέτισε την απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησης για την απόκτηση από την εταιρεία «Bulgartransgaz» ποσοστού 20% στην εταιρεία «Gastrade», η οποία κατασκευάζει τη μονάδα στην Αλεξανδρούπολη. Σημείωσε πως στα έργα αυτά υπάρχει μεγάλο αμερικανικό ενδιαφέρον, καθώς συμβάλλουν στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ για τη «διαφοροποίηση» των πηγών Ενέργειας και την «ενεργειακή ασφάλεια» στη ΝΑ Ευρώπη, απέναντι στη Ρωσία.

Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον «ηγετικό ρόλο» που κατέχει η ελληνική κυβέρνηση στα Δυτικά Βαλκάνια, μέσα από τον οποίο συμβάλλει «στη διαδικασία ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρωατλαντικούς οργανισμούς», λειτουργώντας έτσι ως «πυλώνας σταθερότητας» αλλά και ως «διεθνή πύλη εισόδου για μια αγορά 30 εκατ. ανθρώπων».

Στους χαιρετισμούς τους, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, Ν. Μπακατσέλος, όπως και ο αντιπρόεδρος, Β. Καφάτος, τόνισαν τον «καταλυτικό ρόλο» της πρεσβείας και του προξενείου στη διαμόρφωση των «άριστων σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ», ενώ μαζί με τον υφυπουργό Μακεδονίας - Θράκης Θ. Καράογλου εξέφρασαν την ευχαρίστησή τους για την επενδυτική παρουσία επιχειρηματικών ομίλων των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, ξεχωρίζοντας τη δραστηριότητα των «Pfizer», «Cisco» και «Deloitte».

«Απόλυτα ταυτισμένοι» Περιφέρεια και δήμος με τον αμερικανικό σχεδιασμό

Την προσήλωσή του στη στενότερη συνεργασία με τις ΗΠΑ εξέφρασε και ο περιφερειάρχης, Απ. Τζιτζικώστας, ο οποίος ανέφερε πως «είμαστε ως Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας απόλυτα ταυτισμένοι με την επιλογή στενότερης συνεργασίας με τις ΗΠΑ». Νωρίτερα, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Περιφέρειας με τον επιτετραμμένο της πρεσβείας των ΗΠΑ, συζητήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς όπως ο τουρισμός, η αγροδιατροφή και οι νέες τεχνολογίες, με στόχο τη συνέχεια της έντονης παρουσίας του αμερικανικού κεφαλαίου στην περιοχή αλλά και τη διαμόρφωση «ευκαιριών» για τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στη συνάντηση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, στο δημαρχείο της πόλης, ο Ντ. Μπέργκερ δήλωσε πως από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον φάνηκε πως η Β. Ελλάδα «είναι διαρκώς στο μυαλό μας και στις συζητήσεις μας, παραδείγματος χάρη για τη συνεργασία στα ενεργειακά, και όχι μόνο τοπικά, αλλά και για τις προοπτικές σε περιφερειακό επίπεδο».

Επίσης, ανέφερε πως σύντομα θα επισκεφθεί την πόλη οργανισμός για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στη Β. Ελλάδα αλλά και ένας ακόμα μέσω Σύμπραξης Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα «για να διερευνηθούν ευκαιρίες για άλλα προγράμματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ