Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εξήγγειλε και επίσημα την αποστολή «Patriot» στη Σαουδική Αραβία

Την αποστολή μίας πυροβολαρχίας τύπου «Patriot» στη Σαουδική Αραβία επιβεβαίωσε και επίσημα χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, επιστρατεύοντας παράλληλα όλα τα δηλητηριώδη «επιχειρήματα» που συνοδεύουν τη βαθύτερη εμπλοκή στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Μιλώντας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Στ. Πέτσας αναφέρθηκε στην επίσκεψη χτες και προχτές του πρωθυπουργού σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία αντίστοιχα, περιγράφοντας τις «δυνατότητες» που ανοίγονται για διεύρυνση των μπίζνες, οι οποίες δένουν και με τον έτερο στόχο της αστικής τάξης, την «ενδυνάμωση του στρατηγικού ρόλου της Ελλάδας σε γεωπολιτικό επίπεδο», όπως είπε.

Ειδικά γι' αυτό τόνισε ότι «στις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός έγινε συζήτηση για τα γεωπολιτικά ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή, την προκλητικότητα της Τουρκίας και τη διάθεση από τη χώρα μας μιας πυροβολαρχίας "Patriot" στη Σαουδική Αραβία για την προστασία κρίσιμων υποδομών Ενέργειας» (συν περίπου 130 άτομα προσωπικό, όπως έλεγε ο ίδιος ήδη από προχτές). Διευκρίνισε δε ότι η συζήτηση για το θέμα αυτό ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2019.

Παράλληλα παρουσιάζοντας τι προσδοκά η αστική τάξη, ισχυρίστηκε ότι η διάθεση των «Patriot» «συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια, προβάλλει τη χώρα μας ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ενισχύει τους δεσμούς μας με τη Σαουδική Αραβία», ενώ επανέλαβε και το αμίμητο ότι η αποστολή «Patriot» «ως αμυντικό σύστημα, δεν συνιστά απειλή για άλλες χώρες της περιοχής», την ώρα που αυτοί εντάσσονται στη «θηλιά» των ευρωατλαντικών απέναντι στο Ιράν και γίνονται τα ίδια και το προσωπικό τους στόχος των ανταγωνιστών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Αλλωστε, κάνοντας σαφές και ο ίδιος ότι η κίνηση αυτή εντάσσεται στον ευρύτερο αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, και απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, που διαμαρτύρεται για το ότι τάχα η αποστολή των «Patriot» δεν έχει την επίσημη «σφραγίδα» των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, θύμισε ότι «στην ίδια πρωτοβουλία συμμετέχουν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, ενώ αναμένεται να συμμετάσχει και η Ιταλία».

«Το κόστος της διάθεσης θα καλυφθεί εξολοκλήρου από τη Σαουδική Αραβία», πρόσθεσε, πιάνοντας και το θέμα των «αργυρίων», «ενώ η αποτρεπτική ισχύς της Ελλάδας παραμένει αναλλοίωτη, καθώς από 20 Ιανουαρίου 2020 έχει τεθεί σε λειτουργία μια ακόμη πυροβολαρχία "Patriot" που πριν ήταν ανενεργή», υποστήριξε - για να αποκρούσει τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί και από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ότι με τη μεταφορά αποδυναμώνεται η αεράμυνα της χώρας. Ενας ισχυρισμός που «μπάζει από παντού», καθότι, αν ισχύει, θα πρέπει να απαντηθεί πώς πανάκριβα οπλικά συστήματα που πληρώθηκαν από το αίμα και τον ιδρώτα του λαού παρέμεναν προηγουμένως στις αποθήκες και αντί να υπερασπίζονται τα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα στέλνονται εκτός συνόρων, για τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Σε ένα τέτοιο φόντο, ολοκληρώθηκε χτες η περιοδεία του Κυρ. Μητσοτάκη στην Αραβική Χερσόνησο, με τις επαφές του στο Αμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. «Βασικό αντικείμενο των συναντήσεων», αναφέρεται από πλευράς Μαξίμου, «ήταν το επενδυτικό ενδιαφέρον που ήδη εκφράζεται από τα κρατικά επενδυτικά ταμεία του Αμπου Ντάμπι για την Ελλάδα», π.χ. στην περίπτωση των ΑΠΕ, στον αγροδιατροφικό τομέα, στον Τουρισμό και στο real estate.

Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο «Αl Arabiya», τόνιζε ότι «η συνεργασία μας δεν εκτείνεται μόνο σε οικονομικό επίπεδο αλλά και στον τομέα της ασφάλειας, που απασχολεί τόσο τη Σαουδική Αραβία όσο και τα ΗΑΕ». Χαρακτήρισε επίσης «σημαντικό να γίνει αντιληπτό σε αυτό το μέρος του κόσμου ότι η Ελλάδα είναι περιφερειακός παράγοντας που υποστηρίζει την ειρήνη και πάντα θα συνεργάζεται με τις χώρες που έχουν την ίδια θεώρηση όσον αφορά την περιφερειακή σταθερότητα», όπως βαφτίζονται τα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή, που ανάβουν το φιτίλι του πολέμου και των επεμβάσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ