Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΔΕΛΗΣ
Κίνδυνος για το λαό η λογική του «κόστους - οφέλους»

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής ανέδειξε ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για Πολιτική Προστασία όταν η χρηματοδότησή της, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, θα εξακολουθεί να κινείται στο πλαίσιο των δραστικών περικοπών του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, που σημαίνει ότι Πυροσβεστικό Σώμα, Δασική Υπηρεσία, αρμόδιες υπηρεσίες δήμων και Περιφερειών θα εξακολουθούν να λειτουργούν με σοβαρότατες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό, μέσα και υποδομές.

Οπως σημείωσε, συνολικά το νομοσχέδιο φέρει τη σφραγίδα της ΕΕ, την οποία ενδιαφέρει «μονάχα η οικονομική ανταποδοτικότητα των έργων», γι' αυτό και «τα πολυδιαφημισμένα προγράμματά της» υποτίθεται για πρόληψη και προστασία από πυρκαγιές, σεισμούς, πλημμύρες κινούνται στο αυστηρό πλαίσιο «κόστους - οφέλους» για τους επιχειρηματικούς ομίλους και αυτοί είναι οι λόγοι που «ακόμα και προηγμένα κράτη στην ΕΕ και σε όλο τον κόσμο δεν μπορούν να αποφύγουν μεγάλες καταστροφές και θύματα».

Εφερε ως παράδειγμα τα όσα αναφέρει Οδηγία της ΕΕ για την προστασία του λαού από τις πλημμύρες, όπου «ανοιχτά διατυπώνεται η επικίνδυνη αντίληψη περί κόστους - οφέλους» που «οδηγεί σε καταστροφικές πλημμύρες τύπου Μάνδρας, αφήνοντας πίσω της 24 νεκρούς» και την ίδια στιγμή από το ταμείο της ΕΕ μέσω της ΕΤΕπ, μόνο το 2018 χορηγήθηκαν «στους ομίλους, Ενέργειας, διαχείρισης απορριμάτων, αυτοκινητοβιομηχανίες, 16 δισ. ευρώ για να προχωρήσουν σε "δράσεις αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής"».

Ο Γιάννης Δελής απαίτησε παράλληλα την άμεση απόσυρση του άρθρου 189 του νομοσχεδίου που προβλέπει τη δημιουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης και από τους ΟΤΑ. Οπως σημείωσε, η διεθνής εμπειρία (π.χ. στην Ολλανδία) δείχνει ότι με τη λειτουργία αυτών των χώρων όχι δεν μειώθηκε αλλά καταγράφεται αύξηση της χρήσης ναρκωτικών και δεν υπάρχει καμία τάση για ένταξη των χρηστών σε προγράμματα θεραπείας. «Στόχος σας είναι η ίδια η απενοχοποίηση των τοξικοεξαρτήσεων που αντικειμενικά στρώνει το έδαφος στην εξάπλωση της ναρκωκουλτούρας», τόνισε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ