Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
«Φυτεύει» σε όλη τη χώρα στρατόπεδα συγκέντρωσης ξεριζωμένων

Η περαιτέρω ένταση της καταστολής από την κυβέρνηση σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, προδιαγράφοντας ακόμα πιο απάνθρωπες καταστάσεις, είναι το κύριο στοιχείο που αναδεικνύεται από την τροπολογία που κατέθεσε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στο νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την Πολιτική Προστασία και αναμενόταν να ψηφιστεί αργά χτες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η τροπολογία προβλέπει σε γενικές γραμμές τη δημιουργία «κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων κράτησης αλλοδαπών στην ενδοχώρα», όπως σε «εγκαταστάσεις των δομών (...) του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, που λειτουργούν χάριν του δημοσίου συμφέροντος ή ΟΤΑ, σε κοινόχρηστους χώρους, και χερσαίες ζώνες λιμένων, επιτρέπεται η αλλαγή χρήσης των ήδη υφιστάμενων σε αυτά κτιρίων, εγκαταστάσεων και υποδομών, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής πολεοδομικής ή άλλης διάταξης», όπως και σε στρατόπεδα που μπορούν να παραχωρηθούν από το υπουργείο Αμυνας.

Στους δήμους όπου θα εγκατασταθούν τα νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο νομοσχέδιο προβλέπεται «Ταμείο Αλληλεγγύης» με ελάχιστο ετήσιο προϋπολογισμό ύψους 25 εκατ. ευρώ για την «χρηματοδότηση δράσεων των τοπικών κοινωνιών που βαρύνονται από τη λειτουργία μονάδων φιλοξενίας». Θεσπίζεται ακόμα η δημιουργία μητρώου για τις ΜΚΟ, προβλέπεται η ενίσχυση με μετατάξεις των υπηρεσιών ασύλου κ.λπ.

Ο υπουργός Ν. Μηταράκης, μιλώντας χτες στη Βουλή, δίνοντας το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής, επανέλαβε ότι με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση «τονίζουμε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της φύλαξης των συνόρων, τη δημιουργία κλειστών ελεγχόμενων κέντρων αντί των ανοικτών δομών που λειτουργούν σήμερα μέσα στους αστικούς ιστούς», ενώ έκανε λόγο και για έλεγχο δράσης των ΜΚΟ. Παράλληλα, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, χαιρέτισε τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που που επιβάλλει τη μετατροπή της Ελλάδας σε απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «σας προσμετρώ» ότι αυτή η Συμφωνία «έγινε επί των ημερών σας το 2016».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, καλύπτοντας πλήρως τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που προσυπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και έχει δημιουργήσει την εκρηκτική κατάσταση στα νησιά είπε: «Το πρόβλημα το δημιουργήσατε εσείς, οι εμμονές σας, η διαχειριστική σας ανεπάρκεια και, πάνω από όλα, η ακροδεξιά λογική, με την οποία εξακολουθείτε να διαχειρίζεστε το ζήτημα». Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ανακοινώσει ότι θα ψηφίσει «παρών» στην τροπολογία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ