Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
  • Το νομοσχέδιο προβλέπει την ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση της Πολιτικής Προστασίας και της πρόληψης, με την άμεση σύνδεση της επίσημης κρατικής δομής με ιδιωτικούς φορείς, με την κατασκευή υποδομών πυρασφάλειας με ΣΔΙΤ, με την αντισταθμιστική παροχή υπηρεσιών και τη διάθεση προσωπικού και μέσων με τιμολογιακή χρονοχρέωση για κάθε ώρα χρήσης σε επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν την εκμετάλλευση των αεροδρομίων, αυτοκινητοδρόμων, λιμανιών, δικτύων, ειδικών εγκαταστάσεων κ.ά., με καταβολή ανταλλάγματος ή παροχής σε είδος.
  • Προβλέπει ακόμα την πώληση εκπαιδευτικών και ερευνητικών υπηρεσιών σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και σε πολίτες, με την ιδιωτικοποίηση της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, τη συμμετοχή και χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων σε προγράμματα έρευνας, εκπαίδευσης, πιστοποίησης σχετικά με την πυροπροστασία μέσω του Κέντρου Μελετών Διαχείρισης Κρίσεων (ΚΕΜΕΔΙΚ) και της Εθνικής Σχολής Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, που περιλαμβάνει την Πυροσβεστική Ακαδημία.
  • Παράλληλα διατηρεί την υποστελέχωση, τα ανεπαρκή μέσα και υποδομές των κρατικών υπηρεσιών και ειδικότερα του Πυροσβεστικού Σώματος, της Δασικής Υπηρεσίας, των κρατικών δομών Υγείας (νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας κ.λπ.).
  • Δεν προβλέπει καμία ουσιαστική πρόβλεψη ασκήσεων ετοιμότητας, ουσιαστικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης του πληθυσμού.
  • Κλείνει τα μάτια στις αναγκαίες υποδομές για την πρόληψη των καταστροφών και για τη δυνατότητα ουσιαστικής υλοποίησης των σχεδίων αντιμετώπισής τους.
  • Συνεχίζει τη μειωμένη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για μελέτες, απαιτούμενα έργα και υποδομές για επαρκή αντιπυρική, αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία. Αποδυναμώνει τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα, τη Δασική Υπηρεσία και τις αρμόδιες υπηρεσίες δήμων και Περιφερειών σε προσωπικό, μέσα, εξοπλισμό και υποδομές.
  • Στρατιωτικοποιεί περαιτέρω το Πυροσβεστικό Σώμα και το διατηρεί στα Σώματα Ασφαλείας, σε αντίθεση με τον κοινωνικό χαρακτήρα του ρόλου και της αποστολής του, καθιερώνοντας την οπλοφορία των πυροσβεστικών ανακριτικών υπαλλήλων. Εντάσσει την Πολιτική Προστασία στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, με τη σύσταση ειδικού γραφείου του ΝΑΤΟ στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενώ προβλέπει τη συνεργασία με τη Γιουροπόλ (Ευρωπαϊκή Αστυνομία) και την εγγραφή στον προϋπολογισμό της ΓΓΠΠ «ειδικής πίστωσης απόρρητων εθνικών αναγκών».
  • Προωθεί την υποκατάσταση σημαντικού μέρους των Υπηρεσιών του ΠΣ από τον εθελοντισμό και τις ΜΚΟ, σε συνδυασμό με την παραχώρηση αρμοδιοτήτων πυροπροστασίας, δασοπροστασίας Πυροσβεστικών Σταθμών και Κλιμακίων στις Περιφέρειες και τους δήμους, με την ίδρυση 13 Περιφερειακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας (ΠΕΚΕΠΠ) και των Τοπικών Επιχειρησιακών Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας (ΤΕΣΟΠΠ), χωρίς να διασφαλίζει το αναγκαίο προσωπικό και τους πόρους, επιβαρύνοντας τις λαϊκές οικογένειες με επιπρόσθετους φόρους και τέλη.
  • Διευρύνει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας στον τομέα της πυρασφάλειας και δασοπροστασίας, στο ΠΣ και στις δομές της ΓΓΠΠ. Διευρύνει την εποχικότητα και συνεχίζει τις προσλήψεις 5ετών. Καθιερώνει την απλήρωτη υπερεργασία (σε μόνιμους, 5ετείς και εποχιακούς). Καθηλώνει μισθολογικά και βαθμολογικά τους χαμηλόβαθμους μόνιμους και συμβασιούχους. Καθιερώνει την «ευελιξία - κινητικότητα». Καταργεί το αμετάθετο των πυροσβεστικών υπαλλήλων, επαναφέροντας τις εκδικητικές, συνεχείς και εξοντωτικές μεταθέσεις. Εφαρμόζει την «αξιολόγηση» των υπαλλήλων και των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, στοχεύοντας στην περαιτέρω αμφισβήτηση του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Παραπέμπει δε στις ελληνικές καλένδες την αναγνώριση του επαγγέλματος ως Βαρέος και Ανθυγιεινού.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ