ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Φλεβάρη 2022 - Κυριακή 6 Φλεβάρη 2022
Σελ. /40
ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ «ΝΕΟ ΕΣΥ»
Πανυγειονομική απεργία στις 24 Φλεβάρη, δύο χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας

Μόνιμες προσλήψεις, ενίσχυση των νοσοκομείων και επίταξη του ιδιωτικού τομέα διεκδικούν οι υγειονομικοί

Από τη συγκέντρωση στο «Σισμανόγλειο»
Από τη συγκέντρωση στο «Σισμανόγλειο»
Σε πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη 24 Φλεβάρη προχωρούν οι Ομοσπονδίες των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα Υγείας (ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ), απαιτώντας από την κυβέρνηση να αποσυρθούν οι σχεδιασμοί για το «νέο ΕΣΥ», που θέλει τα νοσοκομεία επιχειρήσεις, τους ασθενείς πελάτες και τους εργαζόμενους να δουλεύουν σαν είλωτες και να ζουν σαν παρίες. Οι υγειονομικοί παλεύουν ενάντια στις απολύσεις, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για μονιμοποίηση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, επικουρικών - συμβασιούχων, για επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Κάθε μέτρο άλλωστε από «το τελευταίο μίλι της πανδημίας» αφήνει πίσω του εκατόμβη νεκρών καθημερινά, δεκάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, χιλιάδες ασθενείς εκτός δημόσιου συστήματος Υγείας, εργαζόμενους εξουθενωμένους, εργασιακούς και εκπαιδευτικούς χώρους - εστίες διασποράς. Απέναντι σε όλα τα παραπάνω η κυβέρνηση προωθεί το «νέο ΕΣΥ», με χιλιάδες απολύσεις συμβασιούχων, επικουρικών αλλά και μόνιμων, διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, παράδοση υπηρεσιών σε εργολάβους - ιδιώτες. Σε αυτήν την κατεύθυνση αξιοποιείται η πανδημία «ως ευκαιρία», μετατρέποντας σε «κανονικότητα» τις διαρκείς μετακινήσεις, τα μπαλώματα, τα λουκέτα και τις συγχωνεύσεις σε κλινικές και τμήματα, τη γενικευμένη εργολαβοποίηση, την ένταση της επιχειρηματικής δράσης.

Ξανά νοσοκομεία μίας νόσου

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του «Σισμανόγλειου» Νοσοκομείου. Την ώρα που η κυβέρνηση καλλιεργεί τον εφησυχασμό περί «τέλους της πανδημίας», το συγκεκριμένο νοσοκομείο μετατράπηκε για δεύτερη φορά μέσα σε 8 μήνες σε νοσοκομείο COVID, με αποτέλεσμα δεκάδες καρκινοπαθείς που ήταν στη λίστα χειρουργείων εν μία νυκτί να μένουν ξεκρέμαστοι, επομένως να στέλνονται ξανά στην αγκαλιά του ιδιωτικού τομέα. Το νοσοκομείο «δεν ενισχύθηκε ποτέ, οι παρεχόμενες υπηρεσίες υποβαθμίστηκαν. Αντί η κυβέρνηση να ανοίξει τα νοσοκομεία που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια, βγάζει εκτός λειτουργίας ένα νοσοκομείο που κάλυπτε όλη τη Βορειοανατολική Αττική. Σε απόσταση λίγων μέτρων υπάρχουν 3 ιδιωτικά μεγαθήρια, που όχι μόνο δεν επιτάχτηκαν αλλά κάνουν πάρτι κερδοφορίας. Οσο για τη μίσθωση των 300 κλινών, μιλάμε για νοσηλείες - κοροϊδία, σε ανθρώπους που είναι με το εξιτήριο στο χέρι... Το προσωπικό του νοσοκομείου έχει υπερβάλει εαυτόν. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' άπειρον. Δεν γίνεται. Εδώ και δυο βδομάδες ζητάμε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας και δεν μας δέχεται», καταγγέλλουν εργαζόμενοι, που την Παρασκευή μαζί με φορείς της περιοχής πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Στο πλευρό τους μάλιστα βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Θανάση Παφίλη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος.

Στο μεταξύ οι 40 αποκλειστικές νοσοκόμες του «Σισμανόγλειου» αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, καθώς από την αρχή του χρόνου έχουν κάνει μόνο 3 μεροκάματα (δεν επιτρέπεται αποκλειστική νοσηλεύτρια στα COVID περιστατικά) και τώρα έρχονται αντιμέτωπες με την εξαθλίωση και τα χρέη.

Τραγωδία δίχως τέλος

Τους 24.000 αγγίζουν οι νεκροί από την πανδημία (23.927 για την ακρίβεια), μετά και τους 88 θανάτους που καταγράφηκαν την Παρασκευή. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 564, με το 77,84% να είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι. Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 496, ενώ επιβεβαιώθηκαν 18.640 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 4.723 εντοπίστηκαν στην Αττική και 2.397 στη Θεσσαλονίκη. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.020.846.

Πατριδογνωμόνιο
Πολυμερές κι ατσάλι

«

Θα κάνουμε το χώμα ατσάλι»! Η κραυγή αγώνα βγαίνει από τα σπλάχνα των σωματείων εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Και βλέπεις το δίκιο τους, το αισθάνεσαι να 'ρχεται καταπάνω σου, ξέροντας πως είναι αποφασισμένοι στο συλλαλητήριο στις 13 του μήνα να υπερασπιστούν τη δουλειά και τα σπίτια τους, το ψωμί και το μέλλον του τόπου, απέναντι στο αντεργατικό πολιτικό έγκλημα της απαξίωσης της σημαντικότερης παραγωγής σιδηρονικελίου στην Ευρώπη. Κι αυτή η σχεδόν επαναστατικά ποιητική αποφασιστικότητα των εργαζομένων να υπερασπιστούν τις γνώσεις, τη δύναμη και την αξιοσύνη τους «να μετατρέπουν το χώμα σε ατσάλι», έρχεται σε μια στιγμή που μια επιστημονική ανακοίνωση από το MIT (το κορυφαίο στον κόσμο τεχνολογικό ινστιτούτο στη Μασαχουσέτη) για το επίτευγμα της παραγωγής ενός «πλαστικού ατσαλιού» με αναγκάζει να αποτολμήσω μια αντίστιξη κοινωνίας και επιστήμης. Πριν όμως προχωρήσω και καταλήξουμε να ακούγονται τα εύκολα δύσκολα, γιατί αυτό συμφέρει το κεφάλαιο που ξεδιάντροπα πια θέλει να υποδουλώνει, εκτός από τα χέρια των ανθρώπων και το μυαλό τους, ας γίνω λίγο πιο αναλυτική ώστε το ατσάλι να μη βρεθεί σε λάθος χέρια.

Καταρχάς η αντίστιξη είναι μουσικός όρος (μετάφραση του ιταλικού contrappunto) που θέλει να συνδυάζονται αρμονικά μελωδίες, και κατ' επέκταση η τέχνη ανόμοια και αντίθετα συστατικά να καταλήγουν σε μία αρμονική σύνθεση.

Αφετέρου το ατσάλι από πλαστικό είναι στην ουσία ένα πολυμερές, που δεκαετίες τώρα οι επιστήμονες προσπαθούσαν να του δώσουν μια μορφή δισδιάστατη, δηλαδή να παράγεται σε φύλλα αυτό το πλαστικό πολυμερές και όχι σε κορδόνι. Τελικά το κατάφεραν στη Μασαχουσέτη κι έσπευσαν να κατοχυρώσουν και τα δικαιώματα παραγωγής του. Πρόκειται για ένα υλικό που είναι δεκαέξι φορές ελαφρύτερο από το ατσάλι και για να σπάσει χρειάζεται να ασκηθεί πάνω του διπλάσια δύναμη απ' αυτήν που απαιτείται για το ατσάλι. Είναι πλέον εύκολο και γρήγορο στην παραγωγή, αλλά προφανέστατα δεν θα είναι φτηνό, αφού ήδη το προορίζουν για άμεσες εφαρμογές, πρώτα στη στρατιωτική και μετά στην κατασκευαστική θηριώδη καπιταλιστική βιομηχανία.

Αντε τώρα να επιχειρήσει κανείς να συνθέσει αρμονικά τα δυο ατσάλια. Κι όμως γίνεται. Μόνο όμως με την αποδοχή της επιστήμης ως προόδου του ανθρώπινου είδους, και όχι από τη θέση της καπιταλιστικής κατάντιας, που θέλει τα επιστημονικά επιτεύγματα εργαλεία στα χέρια μιας δράκας πλουτοκρατών, όπως ήταν το βιβλίο πριν από τον Γουτεμβέργιο και η επιστήμη της οικονομίας πριν από τους Μαρξ - Ενγκελς. Το πολυμερές ΜΙΤ δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τα πάντα πριν απ' αυτό, όπως συνέβη και με άλλες εφευρέσεις και ανακαλύψεις. Ο κόσμος θα προχωρήσει και θα εξελιχθεί αρμονικά μόνο όταν η γνώση και η επιστήμη είναι όχι απλώς στην υπηρεσία, αλλά στα χέρια των λαών της Γης. Των πολλών κι όχι των λίγων οι ανάγκες όταν καλύπτονται, το μέλλον είναι αρμονία, και όχι καταστροφικός θόρυβος και κρότος.

Ας δούμε λοιπόν πώς γίνεται σε μια χρονική στιγμή, όπως η τωρινή, που ο κυρίαρχος καπιταλισμός έχει κυριολεκτικά υποδουλώσει την επιστήμη, να μαραζώνουν περιοχές ολόκληρες, να μένουν οικογένειες άστεγες, να πεινάνε φαμίλιες, να αποβιομηχανοποιείται εντελώς η χώρα, να χάνονται μιλιούνια από πολέμους, φθαρμένες γέφυρες, κτίρια που καταρρέουν με μέτριους σεισμούς κ.λπ. κ.λπ., και συνάμα να πλουτίζουν όσοι θα μπορούν να αποφασίσουν ότι το νέο πολυμερές θα είναι προσοδοφόρο ως κράνος στρατιώτη και όχι ως κράνος ντιλιβερά.

Θα εμβαθύνω τη γρατζουνιά του μυαλού, ίσα που να ματώσουμε και να σκεφθούμε πόσο γρήγορα, επαναστατικά και αποτελεσματικά, πρέπει να οργανωθούμε και να αντισταθούμε στη σκοταδιστική δυστοπία που λέγεται καπιταλιστική ανάπτυξη. Γιατί είναι αυτή η ανάπτυξη που θέλει τις μάζες και τον εργαζόμενο λαό είτε επιστημονικά αναλφάβητο, είτε υπήκοο μιας τεχνολογικής φεουδαρχίας. Απευθύνομαι κυρίως στους νέους κομμουνιστές. Την επιστήμη και τα μάτια σας. Για να τη θέσετε στην υπηρεσία του λαού πρέπει να την κατέχετε και ως σκέψη και ως προϊόν, και τελικά ως γνώση απελευθερωμένη από τις αλυσίδες του κεφαλαίου. Ο ιδεολογικός και πολιτικός στόχος και αγώνας είναι το ίδιο ατσάλινος είτε με όπλο το χώμα, είτε το πολυμερές, ώσπου η εργατική τάξη να πάει στον παράδεισο που έφτιαξε με τα χέρια της και δεν μπορεί να της τον τάξει κανείς...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Απαιτούνται μέτρα και έργα για την πρόληψη του καρκίνου

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την Παγκόσμια Μέρα κατά του καρκίνου

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση για την Παγκόσμια Μέρα κατά του καρκίνου στις 4/2:

«Για την πρόληψη του καρκίνου, την έγκαιρη θεραπεία και την αποκατάσταση των ασθενών απαιτούνται μέτρα και έργα από την κυβέρνηση και το κράτος και όχι "ευχές", αφού η διαχρονική υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων, η καθυστέρηση στις διαγνώσεις και η έγκαιρη θεραπεία των καρκινοπαθών εν μέσω πανδημίας διαμορφώνουν μία απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση.

Αποτελεί προτεραιότητα η ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για την ανάπτυξη, στελέχωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, των δημόσιων ογκολογικών μονάδων Υγείας, τον σύγχρονο εξοπλισμό τους, την ανάγκη δημιουργίας δημόσιων δωρεάν ξενώνων και δομών για τους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου. Την απολύτως δωρεάν πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση, θεραπεία και χορήγηση φαρμάκων των ασθενών με καρκίνο.

Η ελπίδα βρίσκεται μόνο στην οργάνωση της πάλης του λαού. Σωτήρες δεν υπάρχουν».

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Προχωρά η κατάργηση περιοριστικών μέτρων ενώ οι λαοί παραμένουν αθωράκιστοι

Την ώρα που εξακολουθούν να μη λαμβάνονται όλα τα ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των λαών από την πανδημία, για τα δημόσια συστήματα Υγείας, τους χώρους δουλειάς και Εκπαίδευσης κ.ο.κ., μια σειρά κυβερνήσεις στην Ευρώπη εξετάζουν ή προχωρούν σε πλήρη κατάργηση όλων των περιοριστικών μέτρων. Κι αυτό παρότι σύμφωνα και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) πολλές χώρες δεν έχουν φτάσει στην κορύφωση των κρουσμάτων της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής «Ομικρον» και τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης θα πρέπει να χαλαρώσουν σταδιακά.

«Εφιστούμε προσοχή γιατί πολλές χώρες δεν έχουν περάσει ακόμη την κορύφωση της "Ομικρον". Πολλές χώρες έχουν χαμηλά επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης με πολύ ευάλωτα άτομα εντός του πληθυσμού τους», σημείωσε στέλεχος του ΠΟΥ.

Το αφήγημα ότι «λόγω των εμβολίων και λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας και της χαμηλότερης σοβαρότητας της "Ομικρον", η πρόληψη κατά της μετάδοσης δεν είναι πλέον δυνατή και δεν είναι πλέον απαραίτητη» απέρριψε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τ. Α. Γκεμπρεγέσους, την Παρασκευή, τονίζοντας πως «περισσότερη μετάδοση σημαίνει περισσότεροι θάνατοι» και καλώντας «όλες τις χώρες να προστατεύσουν τους πολίτες τους χρησιμοποιώντας κάθε εργαλείο της εργαλειοθήκης, όχι μόνο τα εμβόλια». «Είναι πρόωρο για οποιαδήποτε χώρα να παραδοθεί ή να ανακηρύξει νίκη», σημείωσε.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η υποπαραλλαγή «Ομικρον 2» δεν φαίνεται να είναι πιο σοβαρή (σε ό,τι αφορά στη βαριά νόσηση και τους θανάτους) από την «Ομικρον».

Η Δανία και η Αυστρία ήραν όλους τους περιορισμούς για την Covid-19, μετά από παρόμοιες κινήσεις από Βρετανία, Ιρλανδία και Ολλανδία.

Στο μεταξύ, νόμος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορονοϊού τίθεται σε εφαρμογή από το Σάββατο στην Αυστρία, την πρώτη χώρα της ΕΕ που προχωράει σε ένα τέτοιο μέτρο. Ο νόμος αφορά όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών στη χώρα εκτός από τις έγκυες, από όσους έχουν κολλήσει τον ιό πριν από 180 μέρες ή λιγότερο και όσους μπορούν να εξαιρεθούν για ιατρικούς λόγους. Τα πρόστιμα θα κυμαίνονται από 600 έως 3.600 ευρώ, αλλά θα αίρονται αν ο παραβάτης εμβολιαστεί...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ