Σάββατο 5 Φλεβάρη 2022 - Κυριακή 6 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ «ΝΕΟ ΕΣΥ»
Πανυγειονομική απεργία στις 24 Φλεβάρη, δύο χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας

Μόνιμες προσλήψεις, ενίσχυση των νοσοκομείων και επίταξη του ιδιωτικού τομέα διεκδικούν οι υγειονομικοί

Από τη συγκέντρωση στο «Σισμανόγλειο»
Από τη συγκέντρωση στο «Σισμανόγλειο»
Σε πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη 24 Φλεβάρη προχωρούν οι Ομοσπονδίες των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα Υγείας (ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ), απαιτώντας από την κυβέρνηση να αποσυρθούν οι σχεδιασμοί για το «νέο ΕΣΥ», που θέλει τα νοσοκομεία επιχειρήσεις, τους ασθενείς πελάτες και τους εργαζόμενους να δουλεύουν σαν είλωτες και να ζουν σαν παρίες. Οι υγειονομικοί παλεύουν ενάντια στις απολύσεις, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για μονιμοποίηση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, επικουρικών - συμβασιούχων, για επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Κάθε μέτρο άλλωστε από «το τελευταίο μίλι της πανδημίας» αφήνει πίσω του εκατόμβη νεκρών καθημερινά, δεκάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, χιλιάδες ασθενείς εκτός δημόσιου συστήματος Υγείας, εργαζόμενους εξουθενωμένους, εργασιακούς και εκπαιδευτικούς χώρους - εστίες διασποράς. Απέναντι σε όλα τα παραπάνω η κυβέρνηση προωθεί το «νέο ΕΣΥ», με χιλιάδες απολύσεις συμβασιούχων, επικουρικών αλλά και μόνιμων, διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, παράδοση υπηρεσιών σε εργολάβους - ιδιώτες. Σε αυτήν την κατεύθυνση αξιοποιείται η πανδημία «ως ευκαιρία», μετατρέποντας σε «κανονικότητα» τις διαρκείς μετακινήσεις, τα μπαλώματα, τα λουκέτα και τις συγχωνεύσεις σε κλινικές και τμήματα, τη γενικευμένη εργολαβοποίηση, την ένταση της επιχειρηματικής δράσης.

Ξανά νοσοκομεία μίας νόσου

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του «Σισμανόγλειου» Νοσοκομείου. Την ώρα που η κυβέρνηση καλλιεργεί τον εφησυχασμό περί «τέλους της πανδημίας», το συγκεκριμένο νοσοκομείο μετατράπηκε για δεύτερη φορά μέσα σε 8 μήνες σε νοσοκομείο COVID, με αποτέλεσμα δεκάδες καρκινοπαθείς που ήταν στη λίστα χειρουργείων εν μία νυκτί να μένουν ξεκρέμαστοι, επομένως να στέλνονται ξανά στην αγκαλιά του ιδιωτικού τομέα. Το νοσοκομείο «δεν ενισχύθηκε ποτέ, οι παρεχόμενες υπηρεσίες υποβαθμίστηκαν. Αντί η κυβέρνηση να ανοίξει τα νοσοκομεία που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια, βγάζει εκτός λειτουργίας ένα νοσοκομείο που κάλυπτε όλη τη Βορειοανατολική Αττική. Σε απόσταση λίγων μέτρων υπάρχουν 3 ιδιωτικά μεγαθήρια, που όχι μόνο δεν επιτάχτηκαν αλλά κάνουν πάρτι κερδοφορίας. Οσο για τη μίσθωση των 300 κλινών, μιλάμε για νοσηλείες - κοροϊδία, σε ανθρώπους που είναι με το εξιτήριο στο χέρι... Το προσωπικό του νοσοκομείου έχει υπερβάλει εαυτόν. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' άπειρον. Δεν γίνεται. Εδώ και δυο βδομάδες ζητάμε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας και δεν μας δέχεται», καταγγέλλουν εργαζόμενοι, που την Παρασκευή μαζί με φορείς της περιοχής πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Στο πλευρό τους μάλιστα βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Θανάση Παφίλη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος.

Στο μεταξύ οι 40 αποκλειστικές νοσοκόμες του «Σισμανόγλειου» αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, καθώς από την αρχή του χρόνου έχουν κάνει μόνο 3 μεροκάματα (δεν επιτρέπεται αποκλειστική νοσηλεύτρια στα COVID περιστατικά) και τώρα έρχονται αντιμέτωπες με την εξαθλίωση και τα χρέη.

Τραγωδία δίχως τέλος

Τους 24.000 αγγίζουν οι νεκροί από την πανδημία (23.927 για την ακρίβεια), μετά και τους 88 θανάτους που καταγράφηκαν την Παρασκευή. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 564, με το 77,84% να είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι. Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 496, ενώ επιβεβαιώθηκαν 18.640 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 4.723 εντοπίστηκαν στην Αττική και 2.397 στη Θεσσαλονίκη. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.020.846.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ