Σάββατο 5 Φλεβάρη 2022 - Κυριακή 6 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
30 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΣΥΝΘΗΚΗ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Διαγκωνίζονταν για το ποιος στηρίζει περισσότερο τη Συνθήκη!

Ρεσιτάλ χειραγώγησης του λαού αποκαλύπτουν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων τους στη Βουλή

Η σύμπλευση των αστικών και οπορτουνιστικών κομμάτων του Κοινοβουλίου - όπως ήταν τότε ο Συνασπισμός - στην υποστήριξη της Συνθήκης του Μάαστριχτ ήταν εντυπωσιακή.

Απέναντι στο αντιλαϊκό της περιεχόμενο, που έβγαζε μάτι, αντέταξαν όλες τους τις δυνάμεις για να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι θα έτρωγε «με χρυσά κουτάλια» μέσα από τη «σύγκλιση» των οικονομιών, ότι δεν είχε άλλη επιλογή, ότι η πορεία βαθύτερης ενσωμάτωσης στην ΕΕ ήταν μονόδρομος, έξω από τον οποίο καραδοκούσε το χάος...

Η Συνθήκη επικυρώθηκε στη Βουλή με 292 ψήφους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της Πολιτικής Ανοιξης και του Συνασπισμού. Καταψήφισε μόνο το ΚΚΕ. Μάλιστα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού πλειοδοτούσαν σε σχέση με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης της ΝΔ, σε ένα ρεσιτάλ χειραγώγησης του λαού, με καραμπινάτα ψεύδη.

Πέρα λοιπόν από τις λαύρες κυβερνητικές εισηγήσεις και προτροπές για συναινετική υπερψήφιση της Συνθήκης, χαρακτηριστικές ήταν οι τοποθετήσεις και των άλλων κομμάτων, ένα απάνθισμα των οποίων παρουσιάζουμε εδώ από τα πρακτικά της Βουλής:

Κ. Σημίτης (ΠΑΣΟΚ):«Ενα τρίπτυχο λοιπόν: Σύγκλιση, ανάπτυξη, εκσυγχρονισμός. Και αυτό το πρόγραμμα (σ.σ. σύγκλισης) δεν μπορεί να είναι ένα πρόγραμμα το οποίο θα έχει ορίζοντα ενός έτους, δύο ετών. Χρειάζεται έναν ορίζοντα πολύ μακρύτερο. Χρειάζεται έναν δύο ή τριών τετραετιών. Και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει μια γενικότερη συναίνεση γύρω από τις κεντρικές κατευθύνσεις. Σημαίνει ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλες οι πολιτικές παρατάξεις ποια πρέπει να είναι τα επιτεύγματα τα οποία οφείλουμε να πετύχουμε και πώς σε γενικές γραμμές θα κατευθυνθούμε προς τα επιτεύγματα αυτά».

Θ. Πάγκαλος (ΠΑΣΟΚ):«Στην πραγματικότητα τη Συνθήκη του Μάαστριχτ τη συζητά, τη στηρίζει και διεκπεραιώνει η αντιπολίτευση, ως εάν ήδη το ΠΑΣΟΚ κυβερνούσε αυτόν τον τόπο!».

Απ. Κακλαμάνης (ΠΑΣΟΚ):«Κύριοι συνάδελφοι, τυπικά η συζήτηση αυτή θα κλείσει απόψε με ένα "ναι" ή "όχι" στη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Ξέρουμε όμως όλοι, ακόμα και το ΚΚΕ που θα ψηφίσει "όχι", ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το "ναι"».

Λ. Κύρκος (Συνασπισμός):«Επειδή όμως ακούστηκε και από την παλαιοημερολογίτικη πλευρά του αριστερού κινήματος, που είναι αμετακίνητα προσδεδεμένη στο χτες, μία πρόκληση προς τις ζωντανές δυνάμεις του Κοινοβουλίου και τις ζωντανές δυνάμεις της Αριστεράς να τροποποιήσουν τη στάση τους και να συνταχθούν "κατά", θα ήθελα να πω ότι εγώ σαν αριστερός πολίτης θα ψηφίσω το Μάαστριχτ».

Και, τέλος, εκ μέρους της κυβέρνησης της ΝΔ, ο τότε υπουργός Στ. Μάνος:«Η κυβέρνηση αισθάνεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη από το γεγονός ότι στη συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Ενωση προσέρχονται - το ΚΚΕ βέβαια εξαιρείται - έτοιμοι να ψηφίσουν "ναι" στην κύρωση της σχετικής Συνθήκης. Με τη στάση τους αυτή τα πολιτικά κόμματα δεν εξυπηρετούν μόνο τα στενά ελληνικά συμφέροντα, εξυπηρετούν και την Ευρωπαϊκή Ενωση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ