Σάββατο 5 Φλεβάρη 2022 - Κυριακή 6 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
30 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΣΥΝΘΗΚΗ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ
Ο λαός να γίνει πρωταγωνιστής!

Η πείρα που έχει σωρεύσει ο λαός από τις εξελίξεις της τελευταίας 30ετίας επιβεβαιώνει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της ΕΕ, την αναγκαιότητα της πάλης για αποδέσμευση της χώρας από όλες τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, για την ανατροπή της δικτατορίας του κεφαλαίου.

Η ΕΕ όχι μόνο δεν είναι «απάνεμο λιμάνι» για τους λαούς, όπως την παρουσίαζαν διαχρονικά τα κόμματα του κεφαλαίου, αλλά, όπως αποδεικνύεται από τις ίδιες τις εξελίξεις, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τα λαϊκά συμφέροντα και τα κυριαρχικά δικαιώματα, παραπέρα όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Σήμερα η αντιλαϊκή επίθεση κλιμακώνεται σε όλα τα μέτωπα, σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, συντρίβοντας τους μύθους για βελτίωση τάχα της θέσης του λαού, για «λαϊκή ευημερία» που θα εξασφάλιζε τάχα η παραπέρα ενοποίηση της ΕΕ. Ακόμα κι αυτή η πορεία αμφισβητείται πλέον ανοιχτά, στο έδαφος της ανισομετρίας και των ανταγωνιστικών συμφερόντων που οξύνονται στην ΕΕ, ενισχύοντας τις φυγόκεντρες τάσεις, όπως φανερώνει και το Brexit.

Τα μεγάλα λόγια για «σταθερή πορεία ανάπτυξης» της ευρωπαϊκής οικονομίας, δήθεν προς όφελος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, έγιναν «ατμός» με τις αλλεπάλληλες κρίσεις, αλλά και με την κλιμάκωση της ολομέτωπης αντιλαϊκής επίθεσης, σε ανάπτυξη και κρίση της καπιταλιστικής οικονομίας. Τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ έχουν τη σφραγίδα όλων των αστικών κομμάτων και αποτελούν βραχνά στον λαιμό του λαού.

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, δεν έχουν τίποτα να περιμένουν ούτε και σήμερα από έναν νέο γύρο διαπραγμάτευσης για το Σύμφωνο Σταθερότητας, από το παζάρι δηλαδή ανάμεσα στα κράτη - μέλη για τους όρους της δημοσιονομικής και οικονομικής σταθερότητας στις νέες συνθήκες, που έχει ως προαπαιτούμενο την κλιμάκωση της επίθεσης στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και στις ανάγκες.

Το Ταμείο Ανάκαμψης, για τη χρηματοδότηση των «πράσινων» και ψηφιακών επενδύσεων του κεφαλαίου, είναι χαρακτηριστική απόδειξη ότι τον λογαριασμό θα τον πληρώνει πάντα ο λαός όσο τα μονοπώλια κάνουν κουμάντο στην οικονομία, όσο αυτή οργανώνεται και λειτουργεί με βάση τα κέρδη του.

Τα «πράσινα» χαράτσια, που εντείνουν τη φοροληστεία, οι αντεργατικές ανατροπές στο όνομα της παραπέρα αναμόρφωσης της αγοράς εργασίας, η περιστολή συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, είναι η άλλη όψη της πολιτικής που μπουκώνει με κρατικές επιδοτήσεις και προνόμια το κεφάλαιο, για να στηρίξει την κερδοφορία του.

Ο λαός δεν έχει τίποτα να περιμένει από μια «ισχυρότερη Ελλάδα σε μια πιο ισχυρή ΕΕ», όπως του λέει η ΝΔ, ούτε από μια «προοδευτική αλλαγή» και «επαναφορά της ΕΕ στις ιδρυτικές της αξίες», όπως προσπαθεί να τον παραμυθιάσει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ, αξιοποιώντας την άνοδο της σοσιαλδημοκρατίας σε κράτη της ΕΕ, με το βλέμμα στραμμένο στην κυβερνητική εναλλαγή και στη χώρα μας.

Διέξοδο στον λαό από τα σημερινά αδιέξοδα μπορεί να δώσει μόνο η πάλη για σύγχρονα δικαιώματα και την ικανοποίηση των δικών του αναγκών, το χτίσιμο μιας ισχυρής κοινωνικής συμμαχίας ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, τα μονοπώλια, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους. Η φτώχεια, η ανεργία, η αβεβαιότητα μπορούν να γίνουν παρελθόν αν ο λαός πιστέψει στη δύναμή του. Αν γίνει πρωταγωνιστής στον δρόμο της ανατροπής, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ στην πάλη για τον σοσιαλισμό, που είναι η απάντηση στα οξυμένα λαϊκά προβλήματα τον 21ο αιώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ