Σάββατο 5 Φλεβάρη 2022 - Κυριακή 6 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ - ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ - ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Στο στόχαστρο το λαϊκό εισόδημα, «άνθρακες» η «μείωση» του ΕΝΦΙΑ

Με εντατικότερους ρυθμούς συνεχίζεται το κύμα των ανατιμήσεων στα εμπορεύματα μαζικής κατανάλωσης, ροκανίζοντας κι άλλο το λαϊκό εισόδημα. Ο πληθωρισμός του Γενάρη αναμένεται να ανακοινωθεί στις 15 Φλεβάρη και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα εμφανίσει παραπέρα απογείωση, κοντά στο 6%, εντείνοντας την πρέσα στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της σχεδιάζει την επέκταση της κρατικής επιδότησης του ενεργειακού κόστους επιχειρήσεων, η μεγάλη μάζα του οποίου κατευθύνεται στις ενεργοβόρες βιομηχανίες με υψηλά στάνταρ παραγωγής. Μάλιστα, το αίτημα της κυβέρνησης αφορά την επιδότηση στο 75% της αύξησης για τον μήνα Φλεβάρη, από 50% τον Γενάρη, που επίσης θα φορτωθεί στον κρατικό προϋπολογισμό και βέβαια στις πλάτες του λαού.

Παράλληλα, οι όποιες σκέψεις για μείωση στους συντελεστές ΦΠΑ θα εξεταστούν αρκετά αργότερα, και μάλιστα κάτω από συγκεκριμένους δημοσιονομικούς όρους. Οι όποιες «ελαφρύνσεις» θα δοθούν με το «σταγονόμετρο» και για συγκεκριμένα μόνο εμπορεύματα, σε πλήρη αντιδιαστολή με το δίκαιο αίτημα για κατάργηση εδώ και τώρα του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί κι άλλο για τα λαϊκά νοικοκυριά, την ώρα που η ακρίβεια - χωρίς να υπολογίζεται η εξέλιξη των τιμών τον Γενάρη και τον Φλεβάρη - κατατρώει ήδη ένα επιπλέον 10% του κατώτατου μισθού και 13% του μέσου μισθού για τη μερική απασχόληση, ενώ 1,9 εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά βρίσκονται υπό την απειλή κατασχέσεων για χρέη προς το κράτος.

Απ' αυτήν τη σκοπιά, η «μείωση» στα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ κατά 13% μεσοσταθμικά, που ανήγγειλε η κυβέρνηση, μόνο σαν κοροϊδία ακούγεται στον λαό, πολύ περισσότερο που αποδεικνύεται «δημοσιονομικά ουδέτερη», το κόστος της δηλαδή για τον κρατικό προϋπολογισμό θα εισπραχθεί (και με το παραπάνω) από άλλη τσέπη του λαού.

Ενδεικτικά, οι νέες αντικειμενικές τιμές που ανακοινώθηκαν πέρυσι και ισχύουν από 1/1/2022 δείχνουν αυξήσεις ακόμη και πάνω από 100% για περιοχές που ήδη βρίσκονται στο σύστημα, αλλά ακόμα και πάνω από 200% σε όσες εντάσσονται από φέτος. Αυτό θα συμπαρασύρει προς τα πάνω όχι μόνο τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και μια σειρά άλλα χαράτσια (π.χ. φόρους κληρονομιάς, γονικές παροχές, μεταβιβάσεις, τεκμήρια φορολόγησης πάνω στην πρώτη κατοικία, «ανταποδοτικά» στους ΟΤΑ κ.ά.).

Τέλος, οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών λειτουργούν ως αυτόματος κόφτης στο «κοινωνικό τιμολόγιο» ηλεκτρικού ρεύματος, στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, στο επίδομα στέγασης, σε προβλεπόμενες εκπτώσεις του ΕΝΦΙΑ κ.ά., σε περίπτωση που η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας ξεπεράσει τα προβλεπόμενα όρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ